Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πιθανή η αδυναμία αποπληρωμής χρεών στην ΕΕ

Οι πιθανότητες κάποιες χώρες της ευρωζώνης να μην κατορθώσουν να αποπληρώσουν το χρέος τους αυξάνονται, σύμφωνα με αφιέρωμα της "Wall Street Journal". Τι συμβαίνει στις περιπτώσεις Ελλάδας και Ιταλίας.

Πιθανή η αδυναμία αποπληρωμής χρεών στην ΕΕ
Οι επενδυτές με όλο και μεγαλύτερη ένταση φαίνεται να πιστεύουν ότι η οικονομία της ευρωζώνης (αξίας 12,2 τρισ. δολαρίων) διολισθαίνει στην ύφεση, ενώ δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ορισμένα εκ των κρατών-μελών να μην κατορθώσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Σε αφιέρωμα της "WSJ" τονίζεται ότι ένα από τα σημεία-κλειδιά του παραπάνω ενδεχομένου είναι η συνεχιζόμενη διεύρυνση μεταξύ των yields των γερμανικών ομολόγων και αυτών των χωρών με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση, όπως η Ελλάδα και η Ιταλία.

Στην αγορά credit-default swaps -όπου οι επενδυτές αγοράζουν και πωλούν παράγωγα τα οποία "πληρώνουν" όταν μία χώρα δεν κατορθώσει να αποπληρώσει το χρέος της- το κόστος των swaps για χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία έχει διπλασιαστεί κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα.

"Το γεγονός ότι οι επενδυτές προβλέπουν ότι μία πλούσια χώρα της Δύσης μπορεί να μην κατορθώσει να αποπληρώσει το χρέος της είναι πρωτόγνωρο", σημειώνει ο κ. Simon Johnson, καθηγητής στο MIT Sloan School of Management και πρώην ιθύνων οικονομολόγος του ΔΝΤ. Αυτή η επενδυτική θέση δεν είναι περίεργη όταν αφορά σε αναδυόμενες αγορές, αλλά όταν αφορά σε πλούσιες χώρες, σαφώς ξενίζει αρκετούς.

-- Η περίπτωση Ελλάδας & Ιταλίας

Οι περιπτώσεις Ελλάδας και Ιταλίας εξετάζονται με περισσότερη "προσοχή" από τους αρθρογράφους της "Wall Street Journal", καθώς αποτελούν δύο κράτη-μέλη της ευρωζώνης με ιδιαίτερα υψηλά ελλείμματα αλλά ταυτόχρονα και "πλούσια" προγράμματα στήριξης των τραπεζών.

Η ιταλική κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα παράσχει μεγάλο ύψος κεφαλαίων για στήριξη του τραπεζικού συστήματος, ενώ η ελληνική ότι θα το "στηρίξει" με το ποσό των 28 δισ. ευρώ.

Όμως η Ελλάδα και η Ιταλία είναι από τις πιο υπερχρεωμένες χώρες της Ένωσης, με το χρέος της χώρας μας ως ποσοστό επί του ΑΕΠ να φθάνει το 2007 στο 95%, ενώ το αντίστοιχο για την Ιταλία διαμορφώθηκε στο 104% του ΑΕΠ.

Βάσει, δε, του κόστους των swaps, οι πιθανότητες Ελλάδα, Ιταλία και Ιρλανδία να μην κατορθώσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους έχει διαμορφωθεί μεταξύ 9% και 10%, βάσει στοιχείων της Markit.

Πάντως, ανεξάρτητα από τις απόψεις που εκφράζουν οι επενδυτές, οι κορυφαίοι οίκοι αξιολόγησης δεν φαίνεται να τις συμμερίζονται ούτε να τις στηρίζουν. Η Standard & Poor’s διατηρεί την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας και της Ιταλίας "Α", ενώ αυτή της Ιρλανδίας στο "ΑΑΑ".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v