Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Padoa-Schioppa: Μονιμοποίηση του Ταμείου Στήριξης

Τη μονιμοποίηση του Ταμείου Στήριξης, πέραν της τριετίας, ζητά ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Tommaso Padoa - Schioppa με άρθρο του στους "F.T.", χωρίς ωστόσο να αποκλείει τη λύση της αναδιάρθρωσης χρεών.

Padoa-Schioppa: Μονιμοποίηση του Ταμείου Στήριξης
Τη «μονιμοποίηση» του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας προτείνει ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Tommaso Padoa - Schioppa σε άρθρο του στους «Financial Times» το οποίο συνυπογράφει με τρεις πανεπιστημιακούς καθηγητές Οικονομικών.

Όπως αναφέρει το άρθρο, το γεγονός ότι οι περισσότερες χώρες της Ε.Ε. ξεπερνούν το όριο του 3% στο έλλειμμα του προϋπολογισμού, ενώ επικίνδυνη είναι και η εικόνα που σκιαγραφείται ως προς το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, «απαιτεί δημοσιονομική λιτότητα, η οποία όμως εμπεριέχει τον κίνδυνο να βυθιστούν οι οικονομίες σε μία παρατεταμένη περίοδο οικονομικής κατήφειας με αρνητικές συνέπειες και για την υπόλοιπη ευρωζώνη».

«Η στήριξη της κοινής γνώμης στο ευρώ μπορεί να υπονομευτεί και να διακυβευτεί ακόμη και η ύπαρξη της ΟΝΕ», αναφέρει το άρθρο και καταλήγει: «Η ευρωζώνη χρειάζεται μακροπρόθεσμες λύσεις, ενώ η δράση του Ταμείου περιορίζεται στα τρία χρόνια. Το πρόσφατο παρελθόν, όμως, έχει δείξει ότι τα σοκ στις χρηματοοικονομικές αγορές είναι πλέον αρκετά συχνό φαινόμενο, το οποίο μπορεί να επηρεάσει την ευρωζώνη ανεξαρτήτως από το εάν τα μέλη της προχωρούν σε δημοσιονομική πειθαρχία».

«Η οικονομία μιας χώρας μπορεί να εξακολουθεί να είναι ευάλωτη ακόμη και εάν οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις οδηγήσουν σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της», αναφέρει το άρθρο.

Ο κ. Padoa - Schioppa, όμως, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης χρεών. «Μία πειθαρχημένη αναδιάρθρωση χρεών είναι απαραίτητη και θα πρέπει να συμφωνηθεί παράλληλα. Αλλά το Ταμείο δεν θα πρέπει να είναι προσωρινό. Χρειάζεται να ενσωματωθεί πλήρως στο ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο», αναφέρει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v