Moody΄s: Σε καθεστώς αναβάθμισης η Κίνα από το Α1

Σε καθεστώς ενδεχόμενης αναβάθμισης θέτει η Moody’s την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας, που βρίσκεται στο "Α1". Ράλι στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης, αλλά και άνοδος του γουάν ενόψει συνόδου ΔΝΤ - Παγκόσμιας Τράπεζας.

Moody΄s: Σε καθεστώς αναβάθμισης η Κίνα από το Α1
Σε καθεστώς ενδεχόμενης αναβάθμισης θέτει η Moody’s την πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας. κάνοντας λόγο για "αποτελεσματική αντιμετώπιση" της χρηματοοικονομικής κρίσης που ξεκίνησε το 2008.

Η τρέχουσα πιστοληπτική αξιολόγηση της Κίνας από τη Moody’s βρίσκεται στο "Α1" και, όπως ανακοίνωσε ο οίκος, η διαδικασία ενδεχόμενης αναβάθμισης θα ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις μήνες. Η Moody’s έχει θετικό outlook για την κινεζική οικονομία από τον Νοέμβριο του 2009.

"Η πορεία του τελευταίου χρόνου αποδεικνύει ότι η ανταπόκριση της κινεζικής πολιτικής στην κρίση του 2008 ήταν αποτελεσματική", αναφέρει στη σχετική ανακοίνωσή της η Moody’s, προβαίνοντας μάλιστα σε σχόλια στήριξης του κινεζικού τραπεζικού τομέα.

Στην ανακοίνωση της Moody’s γίνεται επίσης λόγος για το "αποτελεσματικό" πρόγραμμα στήριξης της οικονομίας από την κυβέρνηση του Πεκίνου, για την υγιή δημοσιονομική εικόνα της Κίνας αλλά και για τον προβλεπόμενο περιορισμό των ζημιών για τον τραπεζικό κλάδο από την πίστωση που έχει ενισχυθεί σε επίπεδα-ρεκόρ. Επισημαίνεται ότι η Κίνα το πρώτο τρίμηνο του έτους κατέγραψε ρυθμό ανάπτυξης 11,9%. 

Η ανακοίνωση της Moody’s οδήγησε σε ράλι στο Χρηματιστήριο της Σαγκάης (στο +4,04% ο CSI 300), αλλά παράλληλα και σε άνοδο του γουάν στο υψηλότερο επίπεδο από το 1995, εξέλιξη που αποκτά βαρύνουσα σημασία δεδομένου ότι ο νέος πόλεμος νομισμάτων και ειδικότερα το κινεζικό γουάν βρίσκονται στο επίκεντρο της επικαιρότητας.

Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας καθημερινά θέτει ισοτιμία του γουάν έναντι του δολαρίου από την οποία επιτρέπονται μικρά όρια διακύμανσης. Η σημερινή ισοτιμία που τέθηκε ήταν η υψηλότερη από τον Ιούλιο του 2005.

Οι αναλυτές συσχετίζουν την εξέλιξη αυτή με τις συζητήσεις τις οποίες είχε ο Κινέζος πρωθυπουργός κ. Wen Jiabao στις Βρυξέλλες αλλά και τη σύνοδο ΔΝΤ, Παγκόσμιας Τράπεζας και G7 στις ΗΠΑ, όπου το θέμα των συναλλαγματικών ισοτιμιών θα είναι το κυρίαρχο στην ατζέντα των συζητήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v