Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Θερμό επεισόδιο στα σύνορα Λιβύης - Τυνησίας

Την οργισμένη αντίδραση της γειτονικής Τυνησίας έχει προκαλέσει η δράση των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων της Λιβύης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Μισράτα. Πράσινο φως Obama για πετρελαϊκά συμβόλαια.

Θερμό επεισόδιο στα σύνορα Λιβύης - Τυνησίας
Την οργισμένη αντίδραση της γειτονικής Τυνησίας έχει προκαλέσει η δράση των φιλοκαθεστωτικών δυνάμεων της Λιβύης, ενώ παράλληλα συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Μισράτα.

Σε ένα σύντομο, αλλά ιδαίτερα κρίσιμο θερμό επεισόδιο, οι δυνάμεις του Καντάφι προσπάθησαν και πέτυχαν τελικά να ανακτήσουν τον έλεγχο του μεθοριακού φυλακίου Dahiba Wazin, ώστε να ανακοπεί και η μαζική φυγή Λίβυων προς τη γειτονική χώρα. Υπολογίζεται ότι περίπου 5.000 άτομα προσέφυγαν στην Τυνησία τις τελευταίες ημέρες.

Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του σφοδρού βομβαρδισμού στο μεθοριακό φυλάκιο από τις καθεστωτικές δυνάμεις, ορισμένα βλήματα έπεσαν επί τυνησιακού εδάφους, ενώ και Λίβυοι ένοπλοι καθεστωτικοί παραβίασαν τα σύνορα.

Παρά την επίσημη απολογία των δυνάμεων του Μουαμάρ Καντάφι για το συμβάν, η αντίδραση της Τυνησίας ήταν οργισμένη. "Δεδομένης της σοβαρότητας όσων συνέβησαν, οι Αρχές της Τυνησίας πληροφόρησαν τη Λιβύη για την έντονη αγανάκτησή τους και ζητούν άμεση λήψη μέτρων για να σταματήσουν αυτές οι παραβιάσεις", αναφέρει η ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της Τυνησίας.

Συνεχίζεται το σφυροκόπημα της Μισράτα

Ο εμφύλιος πόλεμος στη Λιβύη μαίνεται πλέον εδώ και δύο μήνες, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η πόλη Μισράτα, η οποία εδώ και αρκετές εβδομάδες βρίσκεται υπό πολιορκία από τις φιλοκαθεστωτικές δυνάμεις. Οι εξεγερθέντες αναφέρουν πως οι καθεστωτικές δυνάμεις χτύπησαν και χθες με πυραύλους τον δρόμο προς το λιμάνι της Μισράτα, ενώ υπάρχουν αναφορές και για βομβαρδισμό σε οικιστικές περιοχές με 10 νεκρούς.

Οι αντικαθεστωτικοί παραδέχτηκαν ότι οι δυνάμεις τους ΝΑΤΟ έβαλαν κατά λάθος εναντίον τους, σκοτώνοντας 12 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 40 κατά τη διάρκεια επίθεσης στη Μιζουράτα. Η επίθεση έγινε την Τετάρτη, ανέφερε στο Reuters Λίβυος γιατρός, που επέμεινε πάντως ότι προήλθε από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ. Ακούστηκαν δύο μεγάλες εκρήξεις σε κτίριο.

Πετρελαϊκά συμβόλαια των ΗΠΑ με τους αντικαθεστωτικούς

Οι ΗΠΑ έδωσαν τη συγκατάθεσή τους για τη σύναψη εμπορικών συμφωνιών με το Μεταβατικό Συμβούλιο της αντιπολίτευσης στη Λιβύη για την αγορά πετρελαίου και άλλων προϊόντων φυσικής ενέργειας, από τις περιοχές που βρίσκονται υπό τον έλεγχο των εξεγερθέντων, εφόσον διασφαλίζεται ότι από τις συναλλαγές αυτές το καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι "δεν υπάρχει κανένα όφελος".

Όπως αναφέρει και το Associated Press, η κίνηση αυτή θα επιτρέψει στους εξεγερθέντες να αγοράσουν όπλα με τα έσοδα που θα αποκομίσουν από τα πετρελαϊκά συμβόλαια

Ήδη ένα τάνκερ με 80.000 τόνους πετρελαίου από την ανατολική Λιβύη οδεύει προς την Κίνα. Ωστόσο, πηγές της πετρελαϊκής βιομηχανίας αναφέρουν πως δεν είναι σαφές ποιος είναι ο αγοραστής για τη συγκεκριμένη ποσότητα λιβυκού πετρελαίου, καθώς πολλοί εκφράζουν ανησυχίες για τις ενδεχόμενες νομικές περιπλοκές από μια τέτοια αγορά.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος Barack Obama ανακοίνωσε επισήμως την αποδέσμευση μη στρατιωτικής επείγουσας βοήθειας ύψους 25 εκατομμυρίων δολαρίων προς τους Λίβυους αντικαθεστωτικούς. Η βοήθεια αυτή προς το Εθνικό Μεταβατικό Συμβούλιο είχε αποφασιστεί την περασμένη εβδομάδα και, σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, θα περιλαμβάνει οχήματα, βυτιοφόρα, ασθενοφόρα, ιατρικό εξοπλισμό, αλεξίσφαιρα γιλέκα, κιάλια και ασυρμάτους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v