Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη

Ο ευρωσκεπτικισμός στις έξι μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. αυξάνεται εν μέσω πακέτων διάσωσης και περικοπών δαπανών, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου.

Ρεκόρ ευρωσκεπτικισμού στην Ευρώπη
Η λαϊκή εμπιστοσύνη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στις έξι μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε., δημιουργώντας θεμελιώδη ερωτήματα αναφορικά με τη δημοκρατική νομιμοποίησή της, τρία χρόνια αφότου ξέσπασε η χειρότερη κρίση στην Ιστορία της.

Σύμφωνα με τα νέα στοιχεία, μετά την οικονομική και νομισματική κρίση και την κρίση χρέους, τις μεγάλες περικοπές στους προϋπολογισμούς και στις δαπάνες, τις διασώσεις των φτωχών κρατών από τα εύπορα, καθώς και την εκχώρηση εξουσιών σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων σε διεθνείς τεχνοκράτες, ο ευρωσκεπτικισμός αυξάνεται σε τέτοιον βαθμό που είναι πιθανό να δώσει τροφή στις λαϊκιστικές αντιευρωπαϊκές πολιτικές και να βάλει εμπόδια στις προσπάθειες των Ευρωπαίων ηγετών να σταματήσουν την κατάρρευση της ευρωζώνης.

Όπως έδειξαν τα στοιχεία του τελευταίου Ευρωβαρόμετρου, όπως αυτά αναλύθηκαν από το think tank European Council on Foreign Relations, καταγράφεται μια ιλιγγιώδης υποχώρηση της εμπιστοσύνης στην Ε.Ε. σε χώρες όπως η Ισπανία, η Γερμανία και η Ιταλία, που είναι παραδοσιακά υπέρ της Ευρώπης.

Οι έξι χώρες που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση -η Γερμανία, η Γαλλία, η Βρετανία, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πολωνία- είναι οι μεγαλύτερες χώρες της Ε.Ε. και αθροιστικά αντιστοιχούν στους 2 από τους 3 πολίτες της Ε.Ε., ή σε περίπου σε 350 εκατ. άτομα από τα 500 εκατ.

Τα ευρήματα, που δημοσιεύονται κατ' αποκλειστικότητα στα έντυπα Guardian, El Pais, Gazetta, La Stampa, Suddeutsche Zeigung και Le Monde,  αντιπροσωπεύουν έναν εφιάλτη για τους ηγέτες της Ε.Ε., είτε αυτοί βρίσκονται στον πλούσιο Βορρά είτε στον φτωχό Νότο, υποδηλώνοντας μια πολύ μεγαλύτερη κρίση πολιτικής και δημοκρατικής νομιμοποίησης.

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, την πιο δραματική υποχώρηση της εμπιστοσύνης εμφανίζει η Ισπανία, όπου το 72% τείνει να μην εμπιστεύεται την Ε.Ε., ενώ μόνο το 20% τείνει να την εμπιστεύεται. Τα αντίστοιχα ποσοστά πέντε χρόνια πριν ήταν 23% και 65%.

Σε πέντε από τις έξι χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της Βρετανίας, η δυσπιστία ήταν μεγαλύτερη από την εμπιστοσύνη, και με αρκετά μεγάλη διαφορά σε σχέση με το 2007.

Προ πενταετίας, το 56% των Γερμανών «έτεινε να εμπιστεύεται» την Ε.Ε., ενώ σήμερα το 59% «τείνει να μην την εμπιστεύεται». Στη Γαλλία, η δυσπιστία έχει αυξηθεί από το 41% στο 56%, ενώ στην Ιταλία σχεδόν διπλασιάστηκε, φθάνοντας το 53% από 28%. Ακόμα και στην Πολωνία, η οποία εντάχθηκε στην Ε.Ε. πριν από λιγότερο από μία δεκαετία και είναι η μόνη χώρα που ωφελείται από τις μεταφορές δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ από τις Βρυξέλλες, η στήριξη έχει κάνει βουτιά από το 68% στο 48%, αν και παραμένει η μοναδική χώρα όπου οι περισσότεροι πολίτες εμπιστεύονται την Ένωση σε σχέση με αυτούς που δεν την εμπιστεύονται.

Στη Βρετανία, όπου το Ευρωβαρόμετρο συνήθως βρίσκει το μεγαλύτερο ποσοστό ευρωσκεπτικισμού, η δυσπιστία αυξήθηκε από το 49% στο 69%.

Άλλη έκθεση που δημοσιοποιήθηκε αυτήν την εβδομάδα, αναφορικά με την επίπτωση που έχουν η νομισματική κρίση, η κρίση χρέους και οι πολιτικές λιτότητας, βρήκε επίσης μεγάλη υποχώρηση σε όλη την Ε.Ε. σε ό,τι αφορά την εμπιστοσύνη στη Δημοκρατία και στις εθνικές πολιτικές ελίτ.

Η έκθεση αυτή έδειξε ότι η αυξανόμενη ανεργία, το άγχος και η ανασφάλεια έχουν διαβρώσει και την εμπιστοσύνη στην πολιτική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v