Ευκαιρία για άλμα προς το αύριο

Η ευκαιρία που έχουν τώρα η ελληνική οικονομία και οι επιχειρήσεις είναι από αυτές που εμφανίζονται μία φορά στα 100 χρόνια - και δεν πρέπει να χαθεί.

Ευκαιρία για άλμα προς το αύριο
  • Αλέξανδρος Εξάρχου

H Ελλάδα, έχοντας υλοποιήσει μια τεράστια οικονομική αναδίπλωση την προηγούμενη δεκαετία και βγαίνοντας από την πανδημία, βρίσκεται σε ένα μονοπάτι που είναι επιτέλους ευνοϊκό για την οικονομική της ανάπτυξη - η πρόσφατη ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας επιβεβαιώνει τις προσδοκίες αυτές. Μάλιστα, μετά από πολλά χρόνια επενδυτικής ανομβρίας, οι ευκαιρίες πλέον υπάρχουν και αυτό είναι κάτι που βλέπουμε καθημερινά.

Η μετοχική μας ομάδα -μέσω των επενδυτικών σχημάτων Thrivest Holding και Winex Investments- διέκρινε εγκαίρως αυτές τις ευκαιρίες και αποφάσισε να τοποθετηθεί αποφασιστικά στον τραπεζικό και στον κατασκευαστικό κλάδο αντίστοιχα, με τη φιλοδοξία να υλοποιήσει ένα διπλό όραμα: τη δημιουργία του πέμπτου τραπεζικού πυλώνα της χώρας και τη συγκρότηση ενός «εθνικού πρωταθλητή» στον τεχνικό κλάδο, που χωρίς να απαρνηθεί τον παραδοσιακό του ρόλο στα ιδιωτικά και τα δημόσια έργα, θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό του σε νέα πεδία, όπως η ενέργεια, το περιβάλλον και ο τουρισμός.

Η υλοποίηση του οράματος για τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Επενδύσαμε στην Παγκρήτια Τράπεζα και την Τράπεζα Αττικής, έχοντας ως στόχο τη συνένωση των δυνάμεών τους, με σκοπό την πρόσβαση και τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της χώρας.

Πρόκειται για τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η οποία συχνά είναι αποκομμένη από τον τραπεζικό δανεισμό, ένα φαινόμενο που επιβραδύνει τελικά την ανάπτυξη της οικονομίας και μονιμοποιεί ένα περιβάλλον δύο ταχυτήτων για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Η ενεργή συμμετοχή του δημόσιου τομέα -τόσο μέσω του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όσο και μέσω του προγράμματος «Ηρακλής»- θα επιταχύνει την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής, η οποία είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει κερδισμένη την ίδια την ελληνική οικονομία, ενισχύοντας παράλληλα τον τραπεζικό ανταγωνισμό στη χώρα μας.

Στον κατασκευαστικό κλάδο είδαμε μια τεράστια ευκαιρία όχι μόνο για εμάς, αλλά και για την ίδια τη χώρα: Επενδύσαμε στην Intrakat, αναλάβαμε τη διοίκησή της και γρήγορα την επαναφέραμε στην κερδοφορία.

Παράλληλα, προχωρήσαμε στην εξαγορά της Άκτωρ ΑΤΕ με στόχο μια συνένωση δυνάμεων που θα βοηθήσει την Ελλάδα να υλοποιήσει το φιλόδοξο πρόγραμμα του Ταμείου Ανάπτυξης, άρα να εκσυγχρονιστεί, να γυρίσει σελίδα και να αντικρίσει επιτέλους το μέλλον με αισιοδοξία.

Αυτός ο συνδυασμός δυνάμεων στον κατασκευαστικό κλάδο συσσωρεύει κάποια πολλά υποσχόμενα στοιχεία: Ένα ανεκτέλεστο της τάξης των 5 δισ. ευρώ (εκτίμηση για τις 31/12/2023), έναν κύκλο εργασιών ύψους 1 δισ. ευρώ, πάνω από 3.000 εργαζομένους και ένα χαρτοφυλάκιο 370 σημαντικών έργων υποδομής που καλούμαστε να υλοποιήσουμε. Η ευκαιρία συνιστά, φυσικά, και πρόκληση. Όμως, είμαστε σίγουροι ότι θα τα καταφέρουμε.

Έργο της Intrakat σε ελληνικό αεροδρόμιο. Στα δημόσια έργα χρειάζεται ένα «New Deal» από την πολιτεία, το οποίο θα συμβάλει στην επιτάχυνση των έργων σε κάθε επίπεδο, ώστε να μη χαθεί η ιστορική, αλλά και χρονικά αυστηρή, ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης, τονίζει ο Αλέξανδρος Εξάρχου, Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Intrakat.

Η δημιουργία αυτού του νέου επιχειρηματικού πυλώνα θα μας προσφέρει την ευκαιρία να επεκτείνουμε και να διευρύνουμε το χαρτοφυλάκιό μας και σε νέους, πολλά υποσχόμενους τομείς και να δραστηριοποιηθούμε εντατικότερα στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Θα επενδύσουμε στρατηγικά στην ενέργεια, με στόχο να συμβάλουμε στην «πράσινη» μετάβαση της Ελλάδας. Αυτή η στρατηγική συνένωση δυνάμεων θα παραγάγει αξία για τους μετόχους, τους εργαζομένους μας, την οικονομία και την κοινωνία και είμαστε υπερήφανοι που συμμετέχουμε στην υλοποίηση αυτού του οράματος.

Από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι είναι εφικτό ώστε οι επενδύσεις μας να πιάσουν τόπο. Αρκεί αυτό; Προφανώς και όχι. Είναι απαραίτητο η πολιτεία να επιλύσει συσσωρευμένα προβλήματα: Στα δημόσια έργα χρειάζεται ένα «New Deal», που θα συμβάλει στην επιτάχυνση των έργων σε κάθε επίπεδο, ώστε να μη χαθεί η ιστορική, αλλά και χρονικά αυστηρή, ευκαιρία του Ταμείου Ανάκαμψης. Ενώ στον τραπεζικό τομέα η ολοκλήρωση του «Ηρακλή» και η δημιουργία του πέμπτου πυλώνα θα μας βοηθήσει να ανοίξουμε την τραπεζική αγορά για δεκάδες χιλιάδες ελληνικές επιχειρήσεις, που σήμερα δεν έχουν πρόσβαση στον δανεισμό, και να τους προσφέρουμε τη δυνατότητα να αναπτυχθούν και να μετασχηματιστούν.

Η ευκαιρία για ένα άλμα προς το αύριο είναι από αυτές που εμφανίζονται μία φορά στα 100 χρόνια. Στο χέρι μας είναι να την αξιοποιήσουμε. Και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε.

*Ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου είναι Αντιπρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου Intrakat, Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Άκτωρ, Director Thrivest Holding Ltd

v