Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τράπεζες: Mήπως πρέπει να κινηθούν;

Η Εθνική προκατέλαβε τις άλλες μεγάλες τράπεζες προχωρώντας σε αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ. Οι ανταγωνίστριες τράπεζες δεν φαίνεται να βιάζονται. Μήπως κάνουν λάθος;

Τράπεζες: Mήπως πρέπει να κινηθούν;
Η Εθνική Τράπεζα αιφνιδίασε πολύ κόσμο όταν ανακοίνωσε την αύξηση του μετοχικού της κεφαλαίου κατά 1,25 δισ. ευρώ τον Ιούνιο.

Εκ των υστέρων αποδείχτηκε ότι η επιλογή της ήταν σωστή και το τάιμινγκ της κίνησης πολύ καλό.

Φυσικά, το αποτέλεσμα δεν θα ήταν το ίδιο, αν η Εθνική είχε κάνει την ίδια κίνηση το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς που διανύουμε.

Αποδεικνύεται λοιπόν ότι το τάιμινγκ σε μια τέτοια απόφαση έχει μεγάλη σημασία.

Καλώς ή κακώς, οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται από τα λεγόμενα των διοικήσεων των άλλων μεγάλων τραπεζών, οι οποίες έχουν βγάλει ανακοινώσεις ή έχουν κάνει δηλώσεις, υποστηρίζοντας ότι είναι κεφαλαιακά ισχυρές και ως εκ τούτου δεν έχουν ανάγκη μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου.

Οι ίδιες εξάλλου αφήνουν να εννοηθεί ότι είναι πιο πιθανόν να συμβεί κάτι τέτοιο το 2010 παρά φέτος.

Όσο όμως οι συνθήκες στις χρηματιστηριακές αγορές βελτιώνονται τόσο ο πειρασμός θα αυξάνεται.

Αυτό δεν ισχύει μόνο για τις ελληνικές τράπεζες. Ισχύει επίσης για αρκετά ακόμη ευρωπαϊκά πιστωτικά ιδρύματα, όπως η Swedbank, που έχουν αρχίσει ήδη να παίρνουν θέση.

Όμως όσο αυξάνεται ο αριθμός των ξένων τραπεζών που μπαίνουν στην ουρά για αυξήσεις τόσο πιο δύσκολα γίνονται τα πράγματα, αφού μένεις πιο πίσω.

Ίσως κάποιος ισχυριστεί ότι οι τιμές των μετοχών δεν είναι στα επίπεδα που θα έπρεπε να βρίσκονται για μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου.

Βέβαια, οι τιμές έχουν σχεδόν διπλασιαστεί από τα χαμηλά επίπεδα του Μαρτίου.

Πόσο πιο ψηλά θα πρέπει να ανέβουν οι τιμές για να θεωρηθούν ικανοποιητικές για μια αύξηση;

Όμως, γιατί θα έπρεπε να πειράξει το επίπεδο των τιμών κάποια, π.χ. την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία αν σήκωνε 600 - 700 εκατ. ευρώ θα έφτανε να διεκδικεί τη θέση της τρίτης μεγαλύτερης ελληνικής τράπεζας, με κριτήριο την κεφαλαιοποίηση από την Alpha Bank; 

Ή την Alpha Bank να διεκδικεί τη δεύτερη θέση από τη Eurobank με μια γενναία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τάξης των 900 εκατ. ευρώ;

Επιπλέον, μια αύξηση θα επέτρεπε στην τράπεζα να μπορεί να αποπληρώσει το Δημόσιο ανα πάσα στιγμή, ικανοποιώντας τους ξένους θεσμικούς που θεωρούν την κρατική βοήθεια σημάδια αδυναμίας.

Δεν αναφερόμαστε στο πλεονέκτημα της ισχυροποίησης της κεφαλαιακής θέσης για την αντιμετώπιση ενδεχόμενης επιδείνωσης του οικονομικού κλίματος.

Ούτε στο γεγονός ότι η αγορά είναι προετοιμασμένη για αυξήσεις, έχοντας σε κάποιο βαθμό προεξοφλήσει μια τέτοια εξέλιξη.

Ούτε στο ότι η αύξηση θα έδινε μεγαλύτερα περιθώρια ευελιξίας στην εφαρμογή της στρατηγικής κάθε τράπεζας εντός κι εκτός Ελλάδος.

Το τάιμινγκ μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου είναι πάντοτε σημαντικό.

Όταν όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες μπαίνουν στην ουρά για αύξηση, η κατάσταση γίνεται πιο απαιτητική καθώς οι πρώτοι έχουν πλεονέκτημα.

Ίσως λοιπόν κάποιοι που δεν έχουν ανάγκη το πράσινο φως του μεγαλομετόχου ή των μεγαλομετόχων θα έπρεπε να το ξανασκεφτούν.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v