Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tι γύρευε ο Σόρος στην Αθήνα

Ο ερχομός του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος στην Αθήνα αποτελεί είδηση. Πολύ περισσότερο όταν συναντά τον πρωθυπουργό. Όμως, το ζητούμενο είναι τι ακριβώς ήθελε στην Αθήνα ο κ. Σόρος.

Tι γύρευε ο Σόρος στην Αθήνα

Οι προσκλήσεις για το δείπνο που διοργανώθηκε προς τιμήν του δισεκατομμυριούχου Τζορτζ Σόρος την περασμένη Πέμπτη το βράδυ στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετάνια είχαν αποσταλεί δύο εβδομάδες νωρίτερα.

Αυτό σημαίνει ότι υπήρξε αρκετή προεργασία πριν από την επίσκεψή του στην Ελλάδα από τον εν Αθήναις φίλο και συνεργάτη του κ. Ζαββό.

Στο δείπνο που διοργανώθηκε ο υψηλός προσκεκλημένος μίλησε για την ευρωζώνη και για άλλα διεθνή ζητήματα, όπως η Ουκρανία, απαντώντας σε ερωτήσεις του κ. Ζαββού, σύμφωνα με παρευρεθέντες.

Ανάμεσά τους οι κ. Μητσοτάκης, Παναγιωτόπουλος, Μηταράκης και Μαυραγάνης από την κυβέρνηση, εφοπλιστές, επιχειρηματίες κ.ά.

Σε κάποιο σημείο ο κ. Σόρος αποχώρησε γιατί είχε κάποιο conference call με τη Ν. Υόρκη, όμως σε μερικούς είχε κάνει εντύπωση η μη αναφορά του στην ελληνική οικονομία.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε ανάλογο δείπνο στην Αθήνα το 2011 ο ίδιος είχε αποκαλύψει σε Έλληνες συνδαιτημόνες του τη συνομιλία του τότε Αμερικανού υπουργού Οικονομικών Τ. Γκάιτνερ με την καγκελάριο Α. Μέρκελ για την Ελλάδα, στο Βερολίνο.

Στη συνάντηση, η οποία είχε γίνει πριν από το Eurogroup τον Μάρτιο του 2011, η κ. Μέρκελ φέρεται να είχε πει στον Αμερικανό υπουργό ότι η Ελλάδα θα ήταν Αυστρία και δεν θα είχε τα σημερινά προβλήματα αν ήταν υπό τη γερμανική ζώνη επιρροής, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Σόρος στους συνδαιτημόνες του.

Η έκπληξη ίσως ήταν μεγαλύτερη γιατί ο μεγαλοχρηματιστής δεν είχε διστάσει να αναφερθεί στην Ελλάδα σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Spiegel τον περασμένο Φεβρουάριο.

«Οι οικονομικές προϋποθέσεις στην Ελλάδα έχουν βελτιωθεί», ανέφερε, ενώ απαντώντας σε σχετικό ερώτημα τόνισε ότι θα επένδυε στη χώρα «εφόσον κριθεί εφικτό να έχει κανείς κέρδος με διάρκεια».

Όμως, ο δισεκατομμυριούχος ίσως είχε άλλους λόγους που δεν ήθελε να αναφερθεί στην ελληνική οικονομία.

Άλλωστε, λίγοι από εκείνους που παρευρίσκονταν στο δείπνο στη Μεγάλη Βρετανία γνώριζαν ότι ο κ. Σόρος είχε συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Α. Σαμαρά νωρίτερα την ίδια μέρα.

Δεν είναι γνωστό τι ειπώθηκε στη συνάντηση μεταξύ των δύο ανδρών, που φέρεται να διήρκεσε πάνω από μία ώρα.

Φυσικά, η συνάντηση θα μπορούσε να είναι απλώς εθιμοτυπική.

Όμως, θα μπορούσε να είναι κάτι παραπάνω από εθιμοτυπική γιατί άνθρωποι όπως ο κ. Σόρος δεν επισκέπτονται τον πρωθυπουργό μιας χώρας μόνο για να ανταλλάξουν απόψεις.

Θα μπορούσε λοιπόν κανείς να εικάσει ότι ο κ. Σόρος ίσως μετέφερε κάποια πρόταση στον κ. Σαμαρά.

Η πρόταση θα μπορούσε να αφορά κάποια συναλλαγή με επίκεντρο το δημόσιο χρέος, π.χ. μια σημαντική αγορά ελληνικών ομολόγων από ομάδα επενδυτών στην οποία θα συμμετείχε fund του ιδίου.

Είναι γνωστές οι συναντήσεις του κ. Σόρος και άλλων μεγάλων ονομάτων από τον κόσμο των hedge funds στη Νέα Υόρκη το 2010 με αντικείμενο την κρίση στην ευρωζώνη και τα ελληνικά ομόλογα.

Αν όμως αναλογισθούμε τι είπε ο ίδιος στη συνέντευξή στο Spiegel, ίσως το ενδιαφέρον του μεγαλοχρηματιστή να επεκτείνεται στη χρηματοδότηση υποδομών.

Ας μην ξεχνάμε ότι ένα από τα τρία funds του ελληνικού επενδυτικού ταμείου θα επικεντρώνεται στις υποδομές.
Φυσικά, θα μπορούσε να είναι οτιδήποτε άλλο, π.χ. μεγάλη επένδυση στον τραπεζικό κλάδο.

Πάντως, ένα είναι σίγουρο:

Η επίσκεψη Σόρος όπως και το έμπρακτο ενδιαφέρον μεγάλων ξένων funds για ελληνικά ομόλογα και μετοχές επιβεβαιώνουν ότι η Ελλάδα βρίσκεται για τα καλά στα ραντάρ πολλών ξένων θεσμικών διαχειριστών.

Dr. Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v