Aγορές: Η ”μαύρη απειλή” επιστρέφει

Για λίγο καιρό, με τα βάσανα από την πιστωτική κρίση και την ύφεση προ των πυλών της αμερικανικής οικονομίας, ξεχάσαμε το θέμα του πετρελαίου. Κι όμως, το τελευταίο μπορεί να αποδειχτεί πιο σημαντικό απ’ ό,τι νομίζαμε μέχρι πριν από λίγο καιρό.

Aγορές: Η ”μαύρη απειλή” επιστρέφει
H μείωση των επιτοκίων από τη Fed και από άλλες κεντρικές τράπεζες, πάνω στις οποίες στηρίζουν πολλές ελπίδες για ανάκαμψη οι χρηματιστηριακές αγορές, ενισχύεται από

την εκτίμηση ότι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο.

Όμως, οι τιμές καταναλωτή στις ΗΠΑ αυξήθηκαν περισσότερο απ’ ό,τι περίμενε η αγορά τον προηγούμενο μήνα, με την τιμή του συμβολαίου του αργού παράδοσης Μαρτίου να ξεπερνά τα 101 δολάρια το βαρέλι.

Επιπλέον, η άνοδος της τιμής του πετρελαίου στα ύψη ενισχύει τις πληθωριστικές προσδοκίες, που με τη σειρά τους ευνοούν τον χρυσό και τα γεωργικά προϊόντα.

Το ακριβό πετρέλαιο αυξάνει τη ζήτηση για εναλλακτικά καύσιμα, όπως είανι η βιοαιθανόλη.

Η αύξηση της ζήτησης για καλαμπόκι και ζάχαρη, προϊόντα από τα οποία παρασκευάζεται η βιοαιθανόλη, στέλνει την τιμή αυτών των δύο στα ύψη, τροφοδοτώντας τον πληθωρισμό.

Σίγουρα δεν είναι αυτό που θα περίμενε κανείς.

Με την αμερικανική οικονομία, η οποία αντιπροσωπεύει το 25% της παγκόσμιας ζήτησης για πετρέλαιο, να αποθερμαίνεται, η τιμή του πετρελαίου θα έπρεπε να βρίσκεται σε πολύ χαμηλότερα επίπεδα και όχι να σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο.



Η ζήτηση πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκε 3,7% και 11% αντίστοιχα τις δύο τελευταίες φορές κατά τις οποίες η αμερικανική οικονομία εισήλθε σε ύφεση.

Ακόμη, οι αναλυτές της αγοράς πετρελαίου τονίζουν ότι ιστορικά η τιμή του μαύρου χρυσού τείνει να πέσει όταν οι εμπροσθοβαρείς (leading) δείκτες του ΟΟΣΑ δείχνουν αδυναμία όπως τώρα.

Κι όμως, το πετρέλαιο δεν υποχωρεί.

Η θεωρία με τους κερδοσκόπους που υποτίθεται ότι ευθύνονται για την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου είναι γνωστή και επιπλέον βολική για πολιτικούς και μη.

Όμως, καμία φούσκα δεν μπορεί να διατηρηθεί ζωντανή επί τόσα χρόνια χωρίς να σκάσει.

Ας μην ξεχνάμε ότι το τωρινό ράλι του πετρελαίου ξεκίνησε το 1998, ενώ οι πρώτες φωνές για φούσκα άρχισαν να ακούγονται πολύ δυνατά όταν η τιμή πλησίαζε τα 50 δολάρια το βαρέλι.

Αναμφίβολα, κάποιο κερδοσκοπικό premium ενσωματώθηκε στην τιμή του πετρελαίου για ορισμένα χρονικά διαστήματα τα προηγούμενα χρόνια και πιθανόν το ίδιο συμβαίνει και τώρα.

Όμως, η συστηματική άνοδος της τιμής του πετρελαίου είναι περισσότερο αποτέλεσμα ζήτησης και προσφοράς παρά οτιδήποτε άλλο.

Πέρυσι, η ζήτηση πετρελαίου σε παγκόσμιο επίπεδο αυξήθηκε μόλις 1,4%, παρά το γεγονός ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ παρουσίασε άνοδο με ρυθμό μεγαλύτερο του 4%.

Είναι λογικό να περιμένει κάποιος ότι φέτος, που υπολογίζεται ότι το παγκόσμιο ΑΕΠ θα αυξηθεί με πολύ χαμηλότερο ρυθμό, στη ζήτηση για πετρέλαιο θα υπάρξει άνοδος με ακόμη χαμηλότερο ρυθμό σε σχέση με το 2007.

Επομένως, η λογική λέει ότι η τιμή του πετρελαίου θα πρέπει να κάνει βουτιά της τάξης του 20% φέτος.

Αν όμως η παγκόσμια ανάπτυξη εξασθενήσει μαζί με τη ζήτηση για πετρέλαιο και η τιμή του μαύρου χρυσού παραμείνει σε υψηλά επίπεδα, τότε τα χειρότερα είναι μπροστά μας.

Θα αποδειχτεί ότι το κύριο πρόβλημα βρίσκεται στην πλευρά της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, επαναφέροντας στο προσκήνιο τη θεωρία της γεωλογίας για τα πεπερασμένα παγκόσμια κοιτάσματα πετρελαίου.

Σε αυτή την περίπτωση το φαινόμενο του στασιμοπληθωρισμού θα ξανακάνει την εμφάνισή του, φορώντας ένα νέο ένδυμα και ασφαλώς δεν θα αρέσει καθόλου στις αγορές.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v