Η Εθνική ποτέ δεν πεθαίνει!

Παρά τις συστάσεις ”αγοράς” από μεγάλους ξένους οίκους και τα θετικά σχόλια που τις συνόδευαν, η μετοχή της Εθνικής βρέθηκε υπό πίεση το τελευταίο διάστημα. Είναι κάτι που δεν θα πρέπει να ξαφνιάζει, αλλά να υπενθυμίζει μια βασική αρχή που δεν μπορεί να μας διαφεύγει.

Η Εθνική ποτέ δεν πεθαίνει!
Δεν είναι εύκολο να βρει κανείς στη σημερινή συγκυρία ευρωπαϊκές τράπεζες που να συγκεντρώνουν τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της Εθνικής Τράπεζας.

Η Εθνική έχει αποδείξει εδώ και πολλά τρίμηνα ότι μπορεί να παράγει τα ίδια ή και καλύτερα αποτελέσματα από εκείνα για τα οποία έχει προϊδεάσει την επενδυτική κοινότητα.

Μέλη της διοίκησής της, προφανώς επηρεασμένα από τη σημαντική πτώση της μετοχής το τελευταίο διάστημα, έχουν αφήσει να εννοηθεί ότι τα καθαρά κέρδη του ομίλου θα ξεπεράσουν το 1,625 δισ. ευρώ που προσδοκά η αγορά (FactSet) για το 2007.

Είναι ένα καλό νέο, αλλά αυτό που έχει σημασία για τις αγορές δεν είναι τόσο το παρελθόν όσο το μέλλον.

Απαντώντας έμμεσα σ’ αυτό το ερώτημα, ο πρόεδρός της κ. Τάκης Αράπογλου έχει διαμηνύσει την προσήλωσή στην επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της τράπεζας για τα επόμενα χρόνια.

Τα υψηλότερα προσδοκώμενα κέρδη του 2008 και του 2009 μεταφράζονται σε ελκυστικότερη αποτίμηση σε όρους Ρ/Ε και όχι μόνο με ένα ολοένα και μεγαλύτερο κομμάτι τους να προέρχεται από τις γειτονικές αγορές.

Όμως, εκτός από την κερδοφορία, η Εθνική έχει να αντιπαρατάξει δύο ακόμη πλεονεκτήματα που θεωρούνται κρίσιμα αυτήν την περίοδο:

Την ισχυρή κεφαλαιακή βάση της και, το κυριότερο, την πρόσβαση σε άφθονη και φθηνή ρευστότητα που της προσφέρει η μεγάλη καταθετική βάση της.

Δεν υπάρχουν πολλές μεγάλες τράπεζες στην Ευρώπη που να συνδυάζουν υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, υψηλό δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας και λόγο δανείων προς καταθέσεις λίγο πάνω από το 90%.

Από την άλλη πλευρά, δεν μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι πιθανή επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης της ελληνικής και της τουρκικής οικονομίας θα έχει αρνητική επίδραση στον ρυθμό αύξησης των χορηγήσεων.

Ούτε μπορεί να αγνοηθεί το γεγονός ότι η Εθνική βγάζει πολλά λεφτά από την επιτοκιακή διαφορά στις καταθέσεις.

Αν η ΕΚΤ μειώσει τα επιτόκια ή η Εθνική αναγκαστεί να αυξήσει τα δικά της επιτόκια καταθέσεων λόγω ανταγωνισμού, τα έσοδα απ’ αυτήν την πλευρά θα περιοριστούν.

Άλλοι ίσως επικαλεστούν επίσης το γεγονός ότι η κεφαλαιοποίηση της Εθνικής Τράπεζας είναι κοντά στα 18 δισ. ευρώ, όταν η κεφαλαιοποίηση της Deutsche Bank είναι γύρω στα 40 δισ. ευρώ, της αυστριακής Erste Bank στα 12 δισ. ευρώ και του αμερικανικού κολοσσού που λέγεται Citi στα 85 δισ. ευρώ περίπου ή 125 δισ. δολάρια.

Είναι προφανές ότι η σύγκριση δεν αποβαίνει υπέρ της Εθνικής αν συνυπολογίσει κανείς το ενεργητικό κάθε μίας από τις προαναφερθείσες ενδεικτικά ξένες τράπεζες.

Όμως, ο μέτοχος αγοράζει τα μελλοντικά κέρδη μιας εταιρίας κι όχι τα κτίρια και τα άλλα στοιχεία ενεργητικού που διαθέτει.

Επομένως, η σύγκριση απεικονίζει περισσότερο την υστέρηση των άλλων στον τομέα των κερδών παρά οτιδήποτε άλλο.

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα πρέπει να μας διαφεύγει ότι οι αγορές είναι συγκοινωνούντα δοχεία και επομένως η Εθνική μπορεί μεν να ξεχωρίζει σε σχέση με τις άλλες τράπεζες του κλάδου της, δεν μπορεί όμως να μην πέφτει όταν οι άλλες πέφτουν ή έχουν πέσει πολύ περισσότερο και η κρίση διαρκεί.

Αν η προσαρμογή στα νέα χαμηλότερα επίπεδα τιμών γίνεται από ρευστοποιήσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων του εξωτερικού που έχουν πιθανώς τους δικούς τους λόγους να το κάνουν δεν έχει τόση σημασία.

Άλλωστε, οι αλλαγές στην ψυχολογία των συμμετεχόντων στις αγορές χαρακτηρίζουν τις τελευταίες.



Εκείνο που έχει σημασία είναι η Εθνική να επιβεβαιώνει την αναπτυξιακή πορεία της, ανακοινώνοντας υψηλότερα του αναμενομένου κέρδη, και να δίνει θετική καθοδήγηση στην επενδυτική κοινότητα για τα μελλοντικά τρίμηνα.

Όλα τα άλλα θα έρθουν μόνα τους.

Άλλωστε η Εθνική είναι σαν την Ελλάδα. Για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη δόξα τραβά.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v