Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τους πρωταθλητές τρώει συνήθως η μαύρη τρύπα

Μετά από ένα μεγάλο ράλι, έρχεται η ώρα της διόρθωσης. Όμως, για εταιρείες όπως οι Facebook, Google, Apple, Netflix, Amazon, η χρηματιστηριακή πρωτοκαθεδρία δεν είναι συνήθως μόνιμη.

Τους πρωταθλητές τρώει συνήθως η μαύρη τρύπα

Η βουτιά των εταιρειών υψηλής τεχνολογίας στη Wall Street, η μεγαλύτερη σε ημερήσια βάση από τον Ιούνιο, δεν συνιστά έκπληξη.

Θα γινόταν όπως γίνεται πάντοτε στα χρηματιστήρια μετά από μια μεγάλη άνοδο.

Οπως γράφτηκε στον Διεθνή Τύπο, όταν πέθανε ο Steve Jobs, πολλοί ανησυχούσαν για το μέλλον της Apple. Προχθές, η κεφαλαιοποίηση της εταιρείας είχε φθάσει το 1,95 τρισ. δολάρια και ήταν μεγαλύτερη από το ΑΕΠ του Καναδά, της Ρωσίας ή της Ισπανίας.

Αναμφίβολα, όσοι επένδυσαν στις μετοχές των Apple, Alphabet, Microsoft, Facebook, Netflix, Microsoft και Amazon έχουν βγάλει καλά λεφτά τόσο φέτος όσο και τα τελευταία χρόνια. Μόνο φέτος, καταγράφουν κέρδη μεγαλύτερα από 80% κατά μέοο όρο.

Για τον μέσο επενδυτή δεν ήταν εύκολη υπόθεση να ακολουθήσει την αγορά, καθώς θα έπρεπε να κατέχει τις μετοχές των FAAΝG.

Δεν είναι τυχαίο ότι ένας μόνο μικρός αριθμός από τις 10.000 funds που παρακολουθεί η Morningstar είχαν παρόμοιες ή καλύτερες αποδόσεις, χωρίς να κατέχουν μετοχές των FAAMG, σύμφωνα με το Barron’s.

Οι τελευταίοι είχαν σε κάποιες περιπτώσεις μετοχές των Tesla και Zoom Communications, εκτός των άλλων.

Πολλοί αναρωτιούνται αν βγάζει νόημα η κεφαλαιοποίηση, π.χ. της Tesla, να ξεπερνά άλλων καθιερωμένων αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η Toyota. Αλλοι θα απαντήσουν καταφατικά και άλλοι αρνητικά.

Τι θα γίνει στο μέλλον δεν είναι γνωστό.

Ομως, είναι γνωστό τι έχει συμβεί στο παρελθόν στις εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση.

Αν πάμε πίσω στο μακρινό 1990, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες στον S&P ήταν η ΙΒΜ, η Exxon, η General Electric, η Philip Morris Royal και η Dutch Petrol, με κεφαλαιοποιήσεις που ξεκινούσαν από τα 64,5 δισ. δολάρια και έφθαναν τα 42,1 δισ.

Οι πέντε εταιρείες αντιπροσώπευαν το 12,2% περίπου της τότε κεφαλαιοποίησης του δείκτη S&P 500, που ήταν 2,2 τρισ. δολάρια, σύμφωνα με την WTK.

Αν προχωρήσουμε στο 1994, θα δούμε ότι οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ήταν η General Electric με κεφαλαιοποίηση 87,2 δισ. δολάρια και ακολουθούσαν η AT&T, η Exxon, η Coca-Cola και η Royal Dutch Petrol με 57,7 δισ. δολάρια.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση των 5 κορυφαίων εταιρειών στον δείκτη S&P 500 ήταν 365 δισ. δολάρια ή 10,9% του δείκτη.

Για την ιστορία, τη 10άδα συμπλήρωναν οι Philip Morris, Wal-Mart Stores, Merck, IBM και Procter & Gamble.

Προσέξτε την πτώση της IBM από την 1η θέση το 1990 στην 9η σε μόλις 4 χρόνια. με κεφαλαιοποίηση 43,1 δισ. δολάρια.

Αν μάλιστα έρθουμε στο σωτήριο έτος 1999, που είναι πάντοτε ζωντανό στην ελληνική μνήμη, οι πέντε εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση ήταν η Microsoft, η General Electric, η Cisco Systems, η Wal-Mart Stores και η Exxon Mobil.

Οι πέντε εταιρείες αντιπροσώπευαν το 16,7% του δείκτη S&P 500.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Microsoft, η οποία έκανε χρηματιστηριακό ντεμπούτο στις 13 Μαρτίου του 1986, περίμενε μέχρι το 1995 για να καταλάβει τη 10η θέση στον S&P 500.

Αναμφίβολα, κάθε εποχή έχει τους πρωταθλητές της.

Οι δεκαετίες του 1960 και οι αρχές του 1970 είχαν τις Nifty-Fifty, δηλ. τις 50 εταιρείες με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης.

Αρκετές από αυτές δεν υπάρχουν πλέον ή έχουν απαξιωθεί.

Οπως έχει συμβεί ξανά στο παρελθόν, οι υψηλές αποδόσεις των πρωταθλητών προσέλκυσαν επενδυτές, σπεκουλαδόρους και άλλους να ποντάρουν σ’ αυτές όλο και περισσότερο.

Αυτό δημιούργησε ένα αυτοτροφοδοτούμενο κύκλο, που στην εποχή μας ενισχύθηκε από εισροές κεφαλαίων στα ETFs και τα funds που επενδύουν παθητικά στον S&P 500 και σε άλλους δείκτες.

Μια ματιά στην ιστορία διδάσκει ότι σπανίως οι πρωταθλητές μιας περιόδου παραμένουν πρωταθλητές τις επόμενες περιόδους.

Όσοι δεν το λάβουν υπόψη τους μπορεί να μην έχουν καλύτερη τύχη από εκείνους των Nifty-Fifty από το 1973-1974 μέχρι το 1982.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v