Καταργήστε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Αντί να σχεδιάζει την αύξηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, η κυβέρνηση θα έπρεπε να σχεδιάσει τη σταδιακή κατάργησή της και την αντικατάστασή της με εθελοντική.

Καταργήστε την υποχρεωτική στρατιωτική θητεία

Η χώρα θα πρέπει να στοχεύσει σ’ ένα πλήρως εθελοντικό, επαγγελματικό στρατό, από εξειδικευμένα ως επί το πλείστον άτομα και να δρομολογήσει τη σταδιακή κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας σε βάθος χρόνου αντί για την αύξησή της.

Η ανωτέρω θέση δεν συμβαδίζει με την αύξηση της στρατιωτικής θητείας στους 12 μήνες, ενιαία για όλους τους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων, στην οποία φαίνεται να προσανατολίζεται η κυβέρνηση, αποδεχόμενη τις προτάσεις των στρατιωτικών.

Οι υποστηρικτές της άποψης, πολλοί από τους οποίους υποστηρίζουν την υποχρεωτική στράτευση στα 18, παραπέμπουν στη λειψανδρία λόγω υπογεννητικότητας κ.λπ.

Όμως, παραλείπουν να αναφερθούν στο πλεόνασμα βαθμοφόρων που υπάρχει και στην ύπαρξη πολλών εγκαταστάσεων στις μεγάλες πόλεις κι αλλού, π.χ. στρατόπεδα κ.λπ., που εξυπηρετούν κυρίως αυτούς που εργάζονται εκεί και όχι τις ανάγκες των ενόπλων δυνάμεων.

Η Ελλάδα έχει περισσότερους ταξίαρχους απ’ ό,τι ο αμερικανικός στρατός μάς έλεγε χθες φιλικό άτομο, χωρίς να διευκρινίσει αν αναφερόταν σε απόλυτα νούμερα ή κατά κεφαλήν.

Αν θυμόμαστε καλά, οι θεσμοί είχαν ζητήσει να μειωθεί ο αριθμός των εισακτέων σε στρατιωτικές σχολές στις αρχές της κρίσης, για να αποφοιτούν λιγότεροι αξιωματικοί και να περιορισθεί το δημοσιονομικό κόστος καθότι πληρώνονται για μια ζωή, αλλά αυτό δεν έγινε αποδεκτό από την Αθήνα.

Για να επανέλθουμε όμως στο θέμα της θητείας.

Κατά την ταπεινή μας άποψη, είναι προτιμότερο ένας στρατός να αποτελείται από ανθρώπους που επέλεξαν εθελοντικά τη στρατιωτική καριέρα αντί για νέους που, ως επί το πλείστον, πήγαν να υπηρετήσουν απρόθυμα και μετράνε τις μέρες μέχρι να απολυθούν.

Επίσης, η εκπαίδευση στους επαγγελματίες εθελοντές μπορεί να είναι εντονότερη, οδηγώντας στην απόκτηση υψηλότερων δεξιοτήτων σε σύγκριση με τις χαμένες ώρες εκπαίδευσης των σημερινών κληρωτών.

Ένας μικρότερος αλλά καλύτερα εκπαιδευμένος στρατός μπορεί να είναι πολύ πιο θανάσιμος για τον όποιο εχθρό.

Η Ελλάδα χρειάζεται πιο σύγχρονες και αποτελεσματικές ένοπλες δυνάμεις, που να είναι καλύτερα εξοπλισμένες και να κάνουν ευρεία χρήση των νέων τεχνολογιών, ώστε να λειτουργούν αποτρεπτικά.

Άλλωστε, είναι θέμα χρόνου να δούμε μη επανδρωμένα πολεμικά πλοία, τανκς και άλλα οχήματα να περιπολούν ή να εμπλέκονται σε συμπλοκές.

Μια γεύση έχουμε ήδη πάρει από τα UAVs (Unmanned Aerial Vehicles) που μεταφέρουν πυραύλους και χτυπούν στρατιωτικούς και μη στόχους σε διάφορες περιοχές του κόσμου, π.χ. Λιβύη, Ιράκ κ.λπ.

Για να γίνουν όλα αυτά πραγματικότητα σε βάθος π.χ. δεκαετίας, απαιτείται έγκαιρος σχεδιασμός, εξειδικευμένο προσωπικό από άνδρες και γυναίκες και ριζική αναδιοργάνωση των ενόπλων δυνάμεων.

Όλα αυτά οδηγούν σ’ ένα σαφώς μικρότερο πολιτικό και στρατιωτικό προσωπικό σε σύγκριση με το σημερινό, κλείσιμο πολλών εγκαταστάσεων ανά τη χώρα π.χ. στρατοπέδων σε πόλεις κι αλλού, και πολύ λιγότερους βαθμοφόρους.

Εξυπακούεται ότι για να προσελκυσθούν εξειδικευμένα άτομα στις ένοπλες δυνάμεις, θα πρέπει να τους προσφερθούν ανταγωνιστικοί μισθοί και οι ανάλογες συνθήκες εργασίας.

Το αυξημένο μισθολογικό κόστος μπορεί να υπεραντισταθμισθεί από την εξοικονόμηση λόγω της μείωσης του υφιστάμενου προσωπικού.

Δεν είναι αργά για να ξεκινήσει η σταδιακή κατάργηση της αναγκαστικής στρατιωτικής θητείας, με στόχο έναν καλύτερο, εθελοντικό επαγγελματικό στρατό στη νέα εποχή με τις ανατρεπτικές τεχνολογίες.

Dr Money


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v