Οι εξαιρέσεις δεν κάνουν καλό στην οικονομία

O σκοπός μπορεί να ήταν σωστός και  ευγενής, όμως ο τρόπος στήριξης των μικρών νησιών μέσω κατάργησης του ΕΝΦΙΑ ήταν λανθασμένος. 

Οι εξαιρέσεις δεν κάνουν καλό στην οικονομία

Τα ακριτικά νησιά αξίζουν της προσοχής και της στήριξης από την πολιτεία. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα σε περιόδους όπως η τωρινή, που η Τουρκία προβάλλει τις εθνικιστικές αξιώσεις της με επίδειξη δύναμης κάτω από το ισλαμικό πέπλο.

Όμως, η στήλη θεωρεί πως ο τρόπος που επέλεξε ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για να ενισχύσουν τα νησιά δεν είναι ο πιο κατάλληλος ή επιβεβλημένος, αν προτιμάτε. Υπενθυμίζουμε ότι ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε στη ΔΕΘ ότι απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ οι κάτοικοι μικρών νησιών με πληθυσμό κάτω των 1.200 κατοίκων. Η τροπολογία με τις αλλαγές δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ, όμως η ΑΑΔΕ υποχρεώθηκε να επανυπολογήσει τον ΕΝΦΙΑ, εξαιρώντας την ανωτέρω κατηγορία οφειλετών και οδηγώντας σε ανάλογη καθυστέρηση στην έκδοση όλων των ειδοποιητηρίων για τον φόρο.

Κατά την ταπεινή άποψη της στήλης. η στήριξη των κατοίκων των ακριτικών νήσων για εθνικούς λόγους μ’ αυτό τον τρόπο δεν ήταν η ενδεδειγμένη και εξηγούμε γιατί.

Κατ’ αρχάς, το πρώτο ερώτημα που γεννάται είναι γιατί η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ θα πρέπει να αφορά τα νησιά με 1.200 κατοίκους και όχι 1.000 ή 1.500 ή 3.000 κατοίκους ή κάποιο άλλο νούμερο. Σύμφωνα με μια άλλη άποψη, αν ο λόγος είναι εθνικός, η στήριξη θα έπρεπε να αφορά όλα τα ακριτικά νησιά, ασχέτως  πληθυσμού και αν είναι τουριστικά ή όχι.

Επίσης, η ελληνική εμπειρία διδάσκει πως είναι θέμα χρόνου, πριν κάποιο άλλο ή άλλα κόμματα υιοθετήσουν πιο χαλαρά κριτήρια, π.χ. ο αριθμός των κατοίκων, με στόχο την ενίσχυση της εκλογικής πελατείας τους. Κοινώς, το κυβερνητικό μέτρο θα ανοίξει την όρεξη περισσότερων, με συνεχή διεύρυνση των κριτηρίων για κομματικό όφελος.

Όμως, η Ελλάδα δεν είναι ομοσπονδία για να ασκεί φορολογική ή άλλη πολιτική η εκάστοτε κυβέρνηση με γεωγραφικά κριτήρια για εθνικούς ή άλλους λόγους. Εκτός των άλλων, υπάρχουν ορεινές περιοχές της Ελλάδας που είναι φτωχότερες από τα ανωτέρω νησιά. Ακόμη, θα υπάρχουν κάποιοι κάτοικοι των ανωτέρω ακριτικών νησιών που είναι ευκατάστατοι. Γιατί θα έπρεπε να τύχουν τέτοιας ευνοϊκής μεταχείρισης και να μην πληρώσουν ΕΝΦΙΑ, όταν πολύ φτωχότεροι σε άλλα μέρη της Ελλάδος πληρώνουν;

Είναι σωστό να επιδιώκει η κυβέρνηση τη στήριξη των ανωτέρω νησιών. Όμως, δεν θα έπρεπε να λάβει τη μορφή των εξαιρέσεων από φορολογικές υποχρεώσεις ή/και επιδόματα.

Η στήριξη θα έπρεπε να λάβει τη μορφή δημόσιων επενδύσεων ή μεικτών επενδύσεων με τον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση των κοινωνικών δομών των νησιών, π.χ. ιατρεία, δρόμοι, γέφυρες, σύνδεση με άλλα νησιά και βιώσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων για μεγαλύτερα, μόνιμα εισοδήματα για τους κατοίκους τους στο μέλλον. Μ’ αυτό τον τρόπο τα νησιά θα στηρίζονταν με δίκαιο και βιώσιμο τρόπο, χωρίς να συντελούνται αδικίες εναντίον άλλων περιοχών της χώρας, συμπεριλαμβανομένων μεγαλύτερων ακριτικών νησιών. Δυστυχώς, αυτό δεν συνέβη.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v