Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H οικονομία θέλει την ανοσία της

H ανάκαμψη της οικονομίας το 2021 εξαρτάται ιδιαιτέρως από τον βαθμό ανοσίας του πληθυσμού στον νέο κορωνοϊό. Όμως, τα σήματα που στέλνουν οι αγορές είναι μάλλον αντιφατικά.  

H οικονομία θέλει την ανοσία της

Από τη στιγμή που η ΕΚΤ και η Fed έχουν καταστήσει σαφές ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα επί μακρόν και οι αγορές τίτλων θα συνεχισθούν, ο δρόμος προς την ανάκαμψη εξαρτάται από τη δυναμική του ιού, την ύπαρξη εμβολίου και τη δημοσιονομική στήριξη. Φυσικά, κάθε χώρα έχει επιπλέον τα δικά της ρίσκα, π.χ. γεωπολιτικά η Ελλάδα, προεδρικές εκλογές οι ΗΠΑ, Brexit κ.λπ.  

Μιλώντας χθες στο Κογκρέσο, ο επικεφαλής επιδημιολόγος των ΗΠΑ Αντονι Φάουτσι δήλωσε ότι τον Νοέμβριο ή τον Δεκέμβριο θα γνωρίζουμε αν τα εμβόλια που βρίσκονται στη 3η φάση των κλινικών δοκιμών είναι ασφαλή και αποτελεσματικά. Το βασικό, καλό σενάριο που έχουν υιοθετήσει αρκετοί ξένοι οίκοι θέλει ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο να βρεθεί μέχρι τα τέλη του 2020 ή τις αρχές του 2021 και να είναι διαθέσιμο ευρέως -τουλάχιστον στις ΗΠΑ και τις χώρες της ΕΕ- το δεύτερο τρίμηνο της επόμενης χρονιάς.

Αν κάποιος αναζητούσε την απάντηση στις αγορές, το πιθανότερο είναι ότι θα μπερδευόταν καθώς στέλνουν ή καλύτερα έστελναν αντιφατικά μηνύματα. Οι μεγάλες χρηματιστηριακές αγορές έχουν ανακάμψει από τα χαμηλά επίπεδα στα οποία βρέθηκαν την περασμένη Άνοιξη, ποντάροντας στο εμβόλιο και στην ανοσία που θα έφερνε σε μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Όμως, το τελευταίο διάστημα δεν στέκονται καλά στα πόδια τους. Αν αυτό οφείλεται σε άλλους λόγους πέρα από το εμβόλιο, π.χ. μη συμφωνία για νέο δημοσιονομικό πακέτο στις ΗΠΑ ή/και διόρθωση των μετοχών των εταιρειών τεχνολογίας (FANG), δεν είναι σαφές.

Αν η πτώση των χρηματιστηρίων δεν οφείλεται σε άλλους λόγους, τότε θα πρέπει να αποδοθεί  στην επιβεβαίωση των φόβων για ένα δεύτερο κύμα της πανδημίας και καθυστερήσεις στα εμβόλια. Από την άλλη πλευρά, η αγορά ομολόγων εμφανίζει κάποια σταθερότητα, με τις αποδόσεις να μην ανεβαίνουν. Αυτό σημαίνει πως δεν βλέπει έλεγχο των μολύνσεων μέσω κάποιου εμβολίου αυτή τη χρονική στιγμή. Αν η αγορά ομολόγων έβλεπε φως στο προβλεπτό μέλλον, με την ανακάλυψη και διανομή του εμβολίου ώστε να επιτευχθεί ανοσία, το πιθανότερο είναι ότι οι αποδόσεις θα είχαν πάρει την ανιούσα.

Το γεγονός ότι οι νέες μολύνσεις κατά κεφαλήν είναι περισσότερες σε σχέση με το πρώτο κύμα σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ελλάδα κ.λπ. παρά την καραντίνα, είναι ανησυχητικό. Όμως, τον περασμένο Μάρτιο-Απρίλιο, ο αριθμός των διαθέσιμων τεστ για την Covid-19 ήταν σαφώς  μικρότερος.

Αντιμέτωπες μ’ αυτή την κατάσταση, αρκετές κυβερνήσεις  θα πρέπει να επιλέξουν τις επόμενες εβδομάδες ή μήνες μεταξύ κάποιας μορφής καραντίνας για να περιορισθεί η μόλυνση ή της εξάπλωσής της για να επιτευχθεί ανοσία της αγέλης. Όμως, το τελευταίο απαιτεί πολύ χρόνο και πολλά θύματα. Επομένως, το εμβόλιο θα κρίνει την ανοσία και τον βαθμό ανάκαμψης των οικονομιών. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v