Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μια Κίνα που μας χρειάζεται…

Τα νέα για το εμβόλιο της Pfizer είναι ευχάριστα, όμως εκατοντάδες ή και χιλιάδες συμπολίτες μας θα πεθάνουν, αν εμείς δεν δείξουμε υπευθυνότητα. Ένα ταξίδι στην Κίνα θα ήταν διδακτικό για όσους διαμαρτύρονται.

Μια Κίνα που μας χρειάζεται…

Η καραντίνα Νο 2 έχει μπει πλέον σε εφαρμογή για τον έλεγχο της πανδημίας. Όμως, κάτι δεν πάει καλά, αν κρίνουμε από τον αριθμό των αυτοκινήτων που κυκλοφορεί στους δρόμους και τo 1 εκατ. μηνύματα (sms) για έξοδο μετά τις 9 μ.μ. 

Την ίδια στιγμή, στην Κίνα, από όπου ξεκίνησαν όλα, η κατάσταση είναι διαφορετική. Ο κόσμος κρατά αποστάσεις και δεν φοράει μάσκα στον δρόμο καθώς δεν υπάρχουν κρούσματα ή είναι ελάχιστα. Φυσικά, υπάρχει πλήρης κρατικός έλεγχος για τον εντοπισμό μολύνσεων μέσω εφαρμογών στα κινητά. Υπό αυτό το πρίσμα, αυτά που περιγράφουμε παρακάτω δεν εκπλήσσουν.  

Ερώτημα: Τι θα μπορούσε να συμβεί σε κάποιον που θα έπαιρνε το αεροπλάνο από την Αθήνα για να πάει στη Σαγκάη της Κίνας; Σίγουρα όχι αυτό που θα περιγράψουμε πιο κάτω, επικαλούμενοι συμπατριώτη μας που έκανε τη διαδρομή πριν από λίγες εβδομάδες. Σημειωτέον ότι ο συμπατριώτης μας παρουσίασε αρνητικό τεστ κορωνοϊού που έκανε εδώ στην Ελλάδα, πριν πάρει το αεροπλάνο των κινεζικών αερογραμμών. Όμως, αυτό προφανώς δεν τους αρκεί.

Αυτό γίνεται αντιληπτό όταν το αεροπλάνο που τους μεταφέρει, προσγειωθεί σε κάποια πόλη-αναφοράς για την Covid, κοντά στα σύνορα με το Θιβέτ. Εκεί, οι επιβάτες αποβιβάζονται και τους παραλαμβάνουν Κινέζοι που φοράνε πλήρη προστατευτική στολή, όχι απλά μάσκα, και τους ξανακάνουν το κινεζικό τεστ για τον κορωνοϊό. Από εκεί τους πηγαίνουν σε ξενοδοχείο αναφοράς και μένουν μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα. Κάθε επιβάτης έχει το δικό του δωμάτιο, το οποίο φυλάσσεται από φρουρό που είναι απέξω, ώστε να μην υπάρχουν σούρτα φέρτα όπως γινόταν στην Ελλάδα και ακόμη περισσότερο στην Αυστραλία. Το φαγητό σερβίρεται σε δίσκους που τοποθετούνται έξω από την πόρτα του δωματίου και οι επιβάτες δεν έχουν φυσική επαφή με κανέναν άλλο, όσο παραμένουν στο ξενοδοχείο αναφοράς στην άγνωστη πόλη κοντά στο Θιβέτ.

Δεν λείπουν και τα κοψοχολιάσματα.Έτσι, σε κάποιο σημείο και χωρίς καμία εξήγηση, τους ζητήθηκε να κατέβουν στον δρόμο, όπου περίμενε ένα ασθενοφόρο κάθε επιβάτη, με αποτέλεσμα πολλοί να υποθέσουν πως ήταν θετικοί στο τεστ. Όμως, δεν ήταν έτσι. Οι κινεζικές αρχές τούς απομάκρυναν χωρίς καν να τους εξηγήσουν εκείνη την ώρα γιατί το έκαναν. Στην πορεία, τους ενημέρωσαν ότι γινόταν για προληπτικούς λόγους καθότι κάποιοι είχαν βρεθεί θετικοί.

Ακόμη κι αν βγουν τα τεστ του κορωνοϊού και είναι αρνητικά, η περιπέτεια των επιβατών δεν σταματά. Κι αυτό γιατί το κράτος τούς ζητά να παραμείνουν σε καραντίνα για ακόμη 14 μέρες, για παν ενδεχόμενο. Ο καθένας μπορεί να φαντασθεί τι θα συμβεί αν κάποιος επιβάτης δεν συμμορφωθεί όπως συχνά συμβαίνει στην Ελλάδα κι άλλες Δυτικές χώρες.  

Τα γεγονότα μιλάνε από μόνα τους για τον τρόπο αντιμετώπισης του ιού από το κινεζικό κράτος και το πώς αντιλαμβάνεται τις προσωπικές ελευθερίες, όταν μπαίνει εθνικός στόχος. Όμως, αυτός είναι ο λόγος που η δημόσια υγεία στην Κίνα δεν είναι τόσο ευάλωτη στν πανδημία όπως στην Ελλάδα κι άλλες χώρες της ευρωζώνης μετά το πλήγμα της Άνοιξης. Εκεί δεν θα υπήρχαν «ψεκασμένοι», θεωρίες συνωμοσίας, διαμαρτυρίες με σύνθημα την ελευθερία κ.λπ. που συναντάμε  στην Ελλάδα κι αλλού, αν ποτέ ετίθετο θέμα.

Δεν χρειάζεται να φτάσουμε στα άκρα, αν όλοι μας δείξουμε υπευθυνότητα, ακολουθώντας το υγειονομικό πρωτόκολλο. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v