Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με τα λεφτά των άλλων οι πολιτικοί

Μήπως η πανδημία έκανε τους Έλληνες να τρώνε λιγότερες ελιές, ελαιόλαδο, σπαράγγια και ψάρια; Δεν νομίζουμε, σε αντίθεση με τους κυβερνητικούς αξιωματούχους και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης.

Με τα λεφτά των άλλων οι πολιτικοί

Στο κινηματογραφικό έργο του 1991 «Other people’s money», o ηθοποιός Ντάνι ντε Βίτο παίζει τον ρόλο του «Λάρι του εκκαθαριστή» (Larry the liquidator). Ο τελευταίος ανακαλύπτει υποτιμημένες εταιρείες μέσω ενός προγράμματος στο κομπιούτερ, τις οποίες αγοράζει και εν συνεχεία πουλάει κομμάτι κομμάτι για να βγάλει κέρδος. Σε προσπάθεια να μεταπεισθεί, ο Λάρι δηλώνει ότι δεν «παίρνει λεφτά από χήρες ή ορφανά», για να εγκαταλείψει την προσπάθεια εξαγοράς. 

Οι Έλληνες πολιτικοί δεν είναι σαν τον Λάρι. Γι’ αυτούς, το ζητούμενο είναι οι ψήφοι που θα επιτρέψουν στο κόμμα τους και στους ίδιους να επανεκλεγούν. Για να το πετύχουν, ψηφίζουν συχνά μέτρα στη Βουλή υπέρ πολυπληθών ομάδων που έχουν πολλές ψήφους αλλά δύσκολα κατανοούνται. Ίσως  γιατί η χρηματοδότηση προέρχεται από τους φορολογούμενους και όχι από την τσέπη τους.

Θυμηθήκαμε την ταινία «Με τα λεφτά των άλλων» καθώς διαβάζαμε τις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  κ. Μ. Βορίδη στη Βουλή, στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 και τις θέσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που ζήταγαν παραπάνω λεφτά για τους παραγωγούς.

Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ στηρίζει τον αγροτικό τομέα και είναι η πιο φιλοαγροτική διαχρονικά. Άκουσα, είπε σε κάποια φάση, ότι το 94% των αγροτών δεν πήρε τίποτα, όταν 146.000 είναι μόνο οι ελαιοπαραγωγοί που πήραν επιδοτήσεις. 

Όμως, δεν νομίζουμε ότι οι Έλληνες σταμάτησαν να τρώνε ελιές και ελαιόλαδο λόγω της πανδημίας. Μάλλον το αντίθετο συνέβη. Είναι κοινή πεποίθηση ότι ο κλάδος των τροφίμων είναι από τους πλέον ευνοημένους. Ιδιαίτερα οι παραγωγοί ελαιολάδου, που είδαν τις τιμές να αυξάνονται στα 3 ευρώ από 2 ευρώ και κάτι πέρυσι, όπως η στήλη επισήμανε πρόσφατα.

Όμως, ο κ. Βορίδης  συνέχισε την ομιλία του, τονίζοντας ότι 13.500 παράκτιοι αλιείς ενισχύθηκαν από τα de minimis (κάπου 11 με 15 εκ. ευρώ). Πρόκειται για ποσά που καταβλήθηκαν ως ενίσχυση γιατί επλήγησαν (!) οι αλιείς, επειδή έκλεισε η εστίαση (!). Λες και οι Έλληνες έφαγαν λιγότερα ψάρια επειδή έκλεισαν για όσο έκλεισαν τα εστιατόρια. Μάλιστα, κάποιοι παραπονούνταν (!) γιατί δεν τους έδωσαν τα λεφτά πριν από το φθινόπωρο.

Ο υπουργός ανέφερε επίσης πως δόθηκαν 30 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους και πάνω από 4,7 εκατ. ευρώ για παραγωγούς σπαραγγιών. Ίσως η πανδημία να χτύπησε την κατανάλωση σπαραγγιών και κρέατος, αν και μάλλον το αντίθετο θα πρέπει να συνέβη, γιατί ο περισσότερος κόσμος μάλλον τρώει  περισσότερο στην καραντίνα. 

Όμως, ο υπουργός έλυσε κι άλλες απορίες σχετικά με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη Βόρεια Ελλάδα και όχι μόνο. Φτιάξαμε, είπε, ολόκληρο νομοθετικό καθεστώς για τη μετάκληση των εργατών από άλλες χώρες επειδή κλείσανε τα σύνορα λόγω πανδημίας. Μ’ αυτό τον τρόπο εξασφαλίστηκε η καλλιεργητική συνέχεια, επιδοτήσαμε την εργασία, διατηρήσαμε τις άδειες εργατών και τις διευρύναμε στον συνταξιούχο αγρότη, πρόσθεσε, δικαιώνοντας εκείνους από την Αλβανία που μιλούσαν για νέες διαδικασίες. «Είναι βέβαιο ότι αρκετοί από τους εποχικούς εργάτες που ήλθαν με τα λεωφορεία ήταν μολυσμένοι, γιατί δεν υπάρχει έλεγχος στην Αλβανία και κόλλησαν κι άλλους στην Ελλάδα», έλεγε κάτοικος Αλβανίας, ελληνικής καταγωγής.  

Άλλος κυβερνητικός αξιωματούχος που ρωτήθηκε σχετικά για την οικονομική στήριξη στους παραγωγούς κ.λπ., «εδώ έχουμε βοηθήσει διπλά,» απάντησε, συμπληρώνοντας πως πήραν οι αγρότες και την (μη) επιστρεπτέα προκαταβολή. «Ίσως γι’ αυτό δεν ακούγονται διαμαρτυρίες από τους αγρότες, τους έχουνε μπουκώσει,» ανέφερε χαριτολογώντας ένας συνταξιούχος.          

Με τα λεφτά των άλλων, συμπληρώσαμε, αφού τα 2/3 των αγροτών δηλώνουν κάτω από 5.000 ευρώ ετησίως, αν θυμόμαστε καλά.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v