Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τηλεργασία ή πληρωμένες διακοπές;

Δεν γνωρίζουμε αν πλησιάζει το τέλος του γραφείου, επειδή η τηλεργασία κερδίζει έδαφος. Όμως, η Ελλάδα αποδεικνύει πως είναι μια ειδική περίπτωση. Ακόμη και στην εξ αποστάσεως εργασία. 

Τηλεργασία ή πληρωμένες διακοπές;

Πριν λίγο καιρό είχαμε αναφερθεί στο σύστημα της τηλεργασίας και στα δυνητικά οφέλη που θα μπορούσε να αποφέρει στην Ελλάδα καθώς αρκετοί θα μπορούσαν να δουλεύουν από εδώ, απολαμβάνοντας μισθούς Βόρειας Ευρώπης, με το κλίμα και το κόστος ζωής της Νότιας. Είχαμε τότε κάνει ειδική μνεία σε χιλιάδες, ίσως δεκάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, που έχουν έλθει από χώρες του εξωτερικού την περίοδο της πανδημίας και εργάζονται σκληρά από εδώ, κάνοντας χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει η τεχνολογία. Είναι μια τάση που αναμένεται να επιμείνει και μετά το πέρας της πανδημίας, προκαλώντας ανακατατάξεις σε διάφορους κλάδους όπως στα ακίνητα και ειδικότερα στη ζήτηση για μεγάλους γραφειακούς χώρους. Οι επιπτώσεις στα ενοίκια και στην τιμή των γραφειακών χώρων είναι ήδη ορατές.  

Όμως, στο σημερινό άρθρο θα επικεντρωθούμε στην εφαρμογή της τηλεργασίας στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα στη χώρα μας, με βάση την εικόνα που έχουμε. Αναμφίβολα, τα ίδια πράγματα δεν ισχύουν για όλους. Όμως, έχουμε την αίσθηση/πληροφόρηση πως σ’ ένα μεγάλο κομμάτι του δημόσιου και των τραπεζών, η τηλεργασία προσομοιάζει περισσότερο σε πληρωμένες διακοπές παρά σε πραγματική εργασία. 

«Είμαι σπίτι σε τηλεργασία. Υποκρινόμαστε ότι δουλεύουμε πολύ σκληρά», μας είπε το μεσαίο τραπεζικό στέλεχος, χασκογελώντας στο τηλέφωνο. Η τράπεζά του έχει φροντίσει από τις αρχές  της πανδημίας να προμηθεύσει χιλιάδες notebooks στους υπαλλήλους της, για να δουλεύουν από το σπίτι και ασφαλώς δεν είναι η μοναδική τράπεζα που το έχει κάνει. Ίδια κατάσταση και ακόμη πιο χαλαρή επικρατεί στο Δημόσιο, με πολύ λίγες εξαιρέσεις, με βάση τις συγκλίνουσες πληροφορίες. Για όλους αυτούς τους ανθρώπους, η τηλεργασία είναι πρακτικά πληρωμένες διακοπές. 

Όμως, δεν επικρατεί η ίδια κατάσταση παντού. Στη ΓΣΕΕ έχουν γίνει καταγγελίες ότι μισθωτοί που είχαν δηλωθεί σε σύστημα τηλεργασίας αναγκάσθηκαν να δουλεύουν με φυσική παρουσία καθώς οι εργοδότες τους δεν τους παρείχαν τον απαραίτητο εξοπλισμό για να κάνουν την δουλειά τους από το σπίτι. Άλλοι εργαζόμενοι σε τηλεργασία αναφέρουν ότι εξαναγκάζονται από τους εργοδότες τους να δουλεύουν περισσότερες ώρες την ημέρα εις βάρος της προσωπικής ζωής τους.

Το φαινόμενο της καταστρατήγησης του ορίου μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής, με κύριο άξονα την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας, είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί πολλούς και πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως επισημαίνει πρόσφατη έκθεση της Adecco. Αυτός ήταν ο λόγος που ώθησε την αρμόδια επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνει ψήφισμα για «το δικαίωμα της αποσύνδεσης από την εργασία».

Σημειώνεται ότι από την έρευνα της Adecco για την Ελλάδα προκύπτει ότι τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες δείχνουν δυσπιστία ως προς τον βαθμό αποδοτικότητας της εξ αποστάσεως εργασίας. Όμως, συμφωνούν πως ένας συνδυασμός τηλεργασίας και εργασίας με φυσική παρουσία στον χώρο εργασίας αποτελεί τον ιδανικό τρόπο εργασίας.

Δεν είναι οι μόνοι. Το αποκαλούμενο υβριδικό μοντέλο εργασίας με συνδυασμό φυσικής παρουσίας και τηλεργασίας βρίσκει ανταπόκριση σε άλλες χώρες. Όμως, η τηλεργασία έχει επίσης φέρει στην επιφάνεια στην ΕΕ ένα ακόμη θέμα, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων. Κι αυτό γιατί αρκετοί από αυτούς έχουν διαπιστώσει πως μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους με λιγότερους εργαζόμενους. Οι συνέπειες είναι προφανείς.     

Πριν όμως φτάσουμε σ' αυτό το σημείο, καλό θα ήταν να βάζαμε να δουλέψουν πραγματικά όσοι είναι σήμερα σε πληρωμένες διακοπές. 

Η στήλη θα ήθελε να ευχηθεί σε όλους και όλες Καλά Χριστούγεννα καθώς θα κάνει χρήση της αδείας της από αύριο. Θα τα ξαναπούμε πριν μπει το Νέο Έτος.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v