Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα

Οι αγορές ποντάρουν σε δυναμική ανάκαμψη των οικονομιών ενώ το ίδιο κάνουν κατασκευαστές κατοικιών στην Ελλάδα. Όσο, όμως, τα προβλήματα με τους εμβολιασμούς, π.χ. AstraZeneca, και τις μεταλλάξεις του ιού συνεχίζονται, οι ανατροπές είναι ο κανόνας.

Η αβεβαιότητα είναι η μόνη βεβαιότητα

Όταν χώρες όπως η Δανία, η Νορβηγία και άλλες αναστέλλουν τους εμβολιασμούς στον πληθυσμό τους με το εμβόλιο της AstraZeneca, για να διερευνήσουν τη ενδεχόμενη σύνδεσή του με θρομβώσεις, άλλες χώρες το παίρνουν σοβαρά υπόψη τους και προχωρούν σε αναστολή εμβολιασμών. 

Αυτό έκαναν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία και άλλες. Όχι, όμως η Ελλάδα, όπου οι κάθε μορφής σκοπιμότητες βάζουν σε δεύτερη μοίρα τέτοια ζητήματα, με την ελπίδα ότι η επιλογή θα δικαιωθεί την Πέμπτη από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Υγείας.  Εν τω μεταξύ, αν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι, η Βρετανία, που τα έκανε σαλάτα στην αρχή της πανδημίας, τα πάει πολύ καλύτερα από τις πρώην συνεταίρους της στην ΕΕ. Αυτό δείχνει πως μια σοβαρή χώρα με ισχυρούς θεσμούς μαθαίνει γρήγορα από τα λάθη της και τα διορθώνει.

Το ίδιο ισχύει για τις Ηνωμένες Πολιτείες στον Δυτικό Κόσμο και υπογραμμίζει πόσο γρήγορα προσαρμόζονται μετά το αρχικό σοκ, παραπέμποντας στα γεγονότα του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου μετά το Περλ Χάρμπορ. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο αριθμός των μολύνσεων στην πόλη της Νέας Υόρκης, η οποία βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, έφθασε και ξεπέρασε πριν λίγο καιρό εκείνους του πρώτου κύματος. Όμως, οι νοσηλευόμενοι και οι νεκροί είναι συγκριτικά πολύ λιγότεροι, γεγονός που αποδίδεται στους μαζικούς εμβολιασμούς. 

Αντίθετα, στην ηπειρωτική Ευρώπη, τα πράγματα δεν εξελίσσονται καλά, με το τρίτο κύμα της πανδημίας να χτυπά αρκετές ευρωπαϊκές χώρες -παρά τα μέτρα κοινωνικής αποστασιοποίησης. Χώρες στην Κεντρική Ευρώπη αλλά κι η Ελλάδα που είχαν μείνει σχεδόν ανέγγιχτες κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας βρίσκονται αντιμέτωπες με πολύ πιο δύσκολες καταστάσεις. Κι όπως είναι φυσικό, αυτό μεταφράζεται σε υποβάθμιση των εκτιμήσεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας το 2021, μια ενδεχομένως προεκλογική χρονιά στη χώρα μας. 

Πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση και πόσο πολύ πιο άσχημα μπορεί να εξελιχθεί αν η περίοδος ανοσίας μετά το εμβόλιο είναι 6 μήνες δείχνουν οι υπολογισμοί της Bank of New York Mellon Corp. Σε περίπτωση που η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται με το 60% του πληθυσμού και η ανοσία διαρκεί 6 μήνες, θα χρειασθεί να εμβολιάζεται το 0,33% σε καθημερινή βάση. Αν το κατώφλι για ανοσία της αγέλης είναι το 75% του πληθυσμού της χώρας, το 0,41% θα πρέπει να εμβολιάζεται. Το Ισραήλ βρίσκεται πάνω από το 1% ημερησίως, η Βρετανία και οι ΗΠΑ ξεπερνούν το 0,50% και η γειτονική μας Τουρκία υπερβαίνει το 0,33%. Αν υποθέσουμε 32.000 εμβολιασμούς ημερησίως στην Ελλάδα ή 0,2996% με 10,7 εκατ. πληθυσμό -ο μέσος όρος είναι χαμηλότερος από τα τέλη Δεκεμβρίου-, η εικόνα είναι ξεκάθαρη. 

Η Ελλάδα είναι μεν σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία κ.λπ., αλλά δεν θα μπορέσει να έχει εμβολιάσει όσους χρειάζεται για να φτάσει το επίπεδο ανοσίας το 60% του πληθυσμού σε 6 μήνες. Αν σκεφθούμε την εξάρτηση της χώρας από τον τουρισμό και ειδικότερα τις χώρες της ευρωζώνης που έχουν χειρότερες επιδόσεις σε σύγκριση με της Ελλάδας, το συμπέρασμα σχετικά με την πορεία της εθνικής οικονομίας χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v