Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το ελληνικό κράτος ξεπέρασε τις τράπεζες

Για πολλές δεκαετίες, οι ελληνικές τράπεζες ήταν πολύ πιο μπροστά από το κράτος στην εξυπηρέτηση του κόσμου. Σήμερα, τα δεδομένα έχουν αντιστραφεί. Το κράτος είναι μπροστά σε αρκετές ηλεκτρονικές υπηρεσίες. Αν οι τράπεζες δεν προσαρμοσθούν τάχιστα, θα το πληρώσουν ακριβά.

Το ελληνικό κράτος ξεπέρασε τις τράπεζες

Μια φορά κι έναν καιρό, οι τράπεζες πρωτοπορούσαν στην εξυπηρέτηση των πελατών τους ενώ το ελληνικό κράτος ταλαιπωρούσε τους πολίτες του. Σήμερα, οι ρόλοι έχουν αντιστραφεί σε μια σειρά από ηλεκτρονικές υπηρεσίες, με το κράτος να προπορεύεται και τα πιστωτικά ιδρύματα να ακολουθούν.

Οι τράπεζες είναι απορροφημένες με το πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων, που κανονικά θα έπρεπε να είχε επιλυθεί αρκετά χρόνια πριν και να μη σέρνεται. Ετσι, οι τράπεζες κινδυνεύουν να χάσουν το παιχνίδι εκεί που μετράει, δηλ. την εμπειρία των πελατών τους, καθώς ασχολούνται  με τη μείωση των προβληματικών δανείων μέσω του Ηρακλή Ι & ΙΙ, αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου κ.λπ.   

Τα λόγια του μικρομεσαίου επιχειρηματία από την εμπειρία του με τις μεγάλες ελληνικές τράπεζες τα λένε όλα.  «Κάθε χρόνο κάνουμε ανανέωση συνεργασίας με τις τράπεζες και πάντοτε ζητάνε ένα κατεβατό από έγγραφα. Τους τα στέλνεις ηλεκτρονικά αλλά ζητούν τα γνήσια έγγραφα σώνει και καλά», τονίζει, προσθέτοντας πάντως ότι ένα από τα 4 μεγάλα πιστωτικά ιδρύματα είναι πιο μπροστά από τα άλλα.

Φυσικά, δεν είναι η μοναδική τραπεζική πράξη για την οποία οι τράπεζες ζητάνε να τους πας τα γνήσια έγγραφα με τις σφραγίδες και τις υπογραφές αυτοπροσώπως. «Δίνεις μια εντολή διαδικτυακά σε τράπεζα και τους στέλνεις την ηλεκτρονική υπογραφή ή το έντυπο σκαναρισμένο. Κι όμως δεν τα δέχονται. Θέλουν τη χαρτούρα», συμπλήρωσε ο ίδιος επιχειρηματίας.    

Δεν έχει λογική, ιδίως εν μέσω πανδημίας, να πρέπει να πάει κάποιος στην τράπεζα για να ολοκληρωθεί η συναλλαγή. «Θέλεις να υποβάλεις αίτημα για ανανέωση ορίου σε δανειακό λογαριασμό ή να κάνεις απομείωση δανείου. Δεν το κάνουν, αν δεν πάρουν έγγραφα εντολής με υπογραφή και σφραγίδα», αναφέρει άλλος επιχειρηματίας.

Για την επιδότηση τόκων δανείων το 2ο τρίμηνο του 2020 για όλες τις πληττόμενες εταιρείες με βάση ΚΑΔ χωρίς κριτήριο τζίρου, οι τράπεζες ζήταγαν χαρτί από τα πρωτοδικεία  που υπολειτουργούσαν, συμπλήρωσε. Στην εύλογη ερώτηση γιατί συμβαίνουν όλα αυτά και ταλαιπωρείται ο κόσμος με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οι τράπεζες να χάσουν μέρος της πελατείας τους, η πιο κοινή απάντηση είναι ότι τα έχουν επιβάλει τα νομικά τους τμήματα.  

Στα μέσα της δεκαετίας του 1990, ο Bill Gates είχε πει ότι η «τραπεζική είναι αναγκαία, οι τράπεζες δεν είναι». Πάνω από δύο δεκαετίες αργότερα, οι τράπεζες συνεχίζουν να υπάρχουν και να λειτουργούν, αλλά απειλούνται ολοένα και περισσότερο, τουλάχιστον στον τομέα των πληρωμών, από μη χρηματοοικονομικές εταιρείες όπως η Amazon κ.λπ. Για να μείνουν ζωντανές, οι τράπεζες θα πρέπει να αξιοποιήσουν την ψηφιακή επανάσταση, να αλλάξουν κουλτούρα και να επανεφεύρουν τον ρόλο τους με κριτήριο την εμπειρία του πελάτη. Είναι η κοινή συνισταμένη των δηλώσεων που έχουν κάνει τραπεζίτες όπως ο David Gledhill, Group Chief Information Officer της ασιατικής τράπεζας DBS, «της καλύτερης ψηφιακής τράπεζας στον κόσμο».

Αν οι ελληνικές τράπεζες δεν το αντιληφθούν εγκαίρως, θα χάσουν πελατεία και κατόπιν τον λόγο ύπαρξής τους.

Dr Money

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v