Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το KYC στο εμβόλιο Sputnik V και στο χαρτόσημο

Η τεχνολογία μπορεί να κάνει τη ζωή μας καλύτερη μέσω δράσεων όπως το «Know Your Customer» (KYC), που ανακοινώθηκε χθες. Όμως, υπάρχουν κι άλλα πράγματα στην Ελλάδα που δείχνουν έλλειμμα ορθολογισμού.

Από το KYC στο εμβόλιο Sputnik V και στο χαρτόσημο

Υπάρχουν τεχνολογίες που συμπληρώνουν και αυξάνουν την παραγωγικότητα ορισμένων δεξιοτήτων και δράσεων. Τα laptops αυξάνουν την παραγωγικότητα των ερευνητών ή των στελεχών επιχειρήσεων ενώ εφαρμογές λογισμικού όπως οι πλατφόρμες e-mails ενισχύουν την παραγωγικότητα των δράσεων που απαιτούν τον συντονισμό ανθρώπων που βρίσκονται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν τεχνολογίες που αυτοματοποιούν δουλειές, οδηγώντας σε απώλεια θέσεων εργασίας όπως τα βιομηχανικά ρομπότ. 

Η δράση «Know Your Customer» (KYC) ή «Συστηθείτε», που ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης, ανήκει στη πρώτη κατηγορία καθώς αυξάνει την παραγωγικότητα και κάνει τη ζωή των πολιτών και των επιχειρήσεων πιο εύκολη, όταν συναλλάσσονται με τις τράπεζες. Αν υπάρχει μια ένσταση, αυτή είναι γιατί το KYC είναι μόνο για τις τράπεζες. Όμως, ο αρμόδιος υπουργός κ. Πιερρακάκης, που παρουσίασε τη δράση μαζί με τον Διοικητή της ΤτΕ κ. Στουρνάρα, διευκρίνισε ότι ακολουθούν κι άλλοι, π.χ. τηλεπικοινωνιακοί πάροχοι και ασφαλιστικές εταιρείες. Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα γνωστά ερωτήματα που συνοδεύουν τα έργα του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με αναθέσεις, υπερβολικά κόστη κ.λπ.    

Στο εξωτερικό, πολλές εταιρείες, ιδίως στον χρηματοοικονομικό κλάδο, εφαρμόζουν τις αρχές του KYC και αυτό δημιουργεί ενίοτε θέματα. Είναι γνωστή η περίπτωση της Paypal, που επιτρέπει πλέον την αγορά 4 κρυπτονομισμάτων μόνο μέσω του ψηφιακού πορτοφολιού της, για να ικανοποιείται το KYC. Aν όμως κάποιος αγοράσει κάτι με κρυπτονόμισμα και έχει λογιστικά κέρδη, θα πληρώσει φόρο υπεραξίας με βάση τους κανόνες της  αμερικανικής εφορίας (IRS).

Όμως, δεν είναι μόνο το KYC. Ενας άνθρωπος της αγοράς με μεγάλη εμπειρία στα χρηματοοικονομικά στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έθιξε δύο άλλα θέματα. Το πρώτο ήταν η πρόσφατη τοποθέτηση του κ. Μητσοτάκη σε ερώτηση του Μπεν Χολ των FT, αν θα επιτρέψει την είσοδο στην Ελλάδα σε τουρίστες που έχουν εμβολιαστεί με το ρωσικό Sputnik V, παρότι δεν έχει εγκριθεί από τον ΕΜΑ. Ο πρωθυπουργός απάντησε καταφατικά καθώς «από τα δεδομένα που έχουμε στη διάθεσή μας, το εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό». «Απο πού προκύπτει πως (το Sputnik V) είναι αποτελεσματικό, όταν ο ΕΜΑ δεν το έχει εγκρίνει; Κι αν ο κ. Μητσοτάκης νομίζει πως είναι έτσι, ακούγοντας κάποιους άλλους, γιατί δεν έσπευσε να το φέρει στην Ελλάδα τους προηγούμενους μήνες που υπήρχε έλλειψη;» παρατήρησε. Κατά τον ίδιο, ο οποίος ανήκει ιδεολογικά στον κεντροδεξιό χώρο, η κίνηση του πρωθυπουργού δεν έχει αρχές, είναι οπορτουνιστική, γίνεται για τα λεφτά των Ρώσων, Σέρβων τουριστών κ.λπ. και μπορεί να του γυρίσει μπούμερανγκ.

Όμως, δεν ήταν το μοναδικό θέμα για το οποίο ήταν καυστικός. Ενα άλλο θέμα ήταν το χαρτόσημο του 2,4% που ακόμη επιβάλλεται σε μη τραπεζικές δανειακές συμβάσεις. «Μιλάμε για ανάπτυξη, όταν το δημόσιο χρεώνει 2,4%, δηλ. περισσότερα από το επιτόκιο», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι αναγκάζονται πολλοί να κάνουν μανούβρες με ομόλογα κ.λπ. για να το αποφύγουν. «Ένας που προμηθεύει προϊόντα π.χ. σε χονδρέμπορο και δέχεται τιμολόγια του τελευταίου ως εγγύηση για να του στείλει περισσότερα, πρέπει να συνυπολογίσει το 2,4%», συμπλήρωσε.

Υπάρχουν λοιπόν τα καλά του KYC αλλά και τα αρνητικά του χαρτοσήμου. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v