Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στον δρόμο που χάραξε η Πορτογαλία με τη μετάλλαξη Δέλτα;

Όσοι πίστευαν ότι θα τελειώναμε με τον κορωνοϊό, δεν έχουν παρά να μιλήσουν με επιχειρηματίες στη Πορτογαλία, όπου τα κρούσματα έχουν πάρει την ανιούσα και οι εταιρείες εστίασης δεν μπορούν να σερβίρουν τα βράδια του Σαββατοκύριακου. 

Στον δρόμο που χάραξε η Πορτογαλία με τη μετάλλαξη Δέλτα;

Θα μπορούσε η Ελλάδα να ακολουθήσει τα χνάρια της Πορτογαλίας στο μέτωπο της πανδημίας; Είναι πιο πιθανό παρά απίθανο, είναι η απάντηση με αυτά που μας είπαν από τη χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου κι αυτά που βλέπουμε και ακούμε πως γίνονται στην Ελλάδα.

Με 10,3 εκατ. κατοίκους, η Πορτογαλία έχει λίγο μικρότερο πληθυσμό σε σχέση με την Ελλάδα αλλά περισσότερους θανάτους από Covid-19. To 37% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο και το 59% έχει λάβει τουλάχιστον μια δόση. Παρόμοια νούμερα έχει να επιδείξει η χώρα μας. Κι όμως, από τις 24 Ιουνίου και μετά, μετρά πάνω από 1.400 κρούσματα ημερησίως και τις τελευταίες μέρες, πάνω από 2.000, με τις Αρχές να αποδίδουν αυτή την εξέλιξη στην πιο μεταδοτική ινδική μετάλλαξη του ιού.

Θεωρήσαμε λοιπόν σωστό να μιλήσουμε μ’ έναν επιχειρηματία της εστίασης στην Πορτογαλία, για να μάθουμε τι ακριβώς συμβαίνει, ώστε να είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι. Σύμφωνα λοιπόν μ’ αυτόν, όλα ξεκίνησαν τον Μάιο μετά το lockdown. Ο κόσμος άρχισε να βγαίνει χωρίς να τηρεί τα μέτρα προστασίας. «Πήγαιναν στις παραλίες και ήταν ο ένας πάνω στον άλλο. Ιδίως οι νέοι. Σε μια παραλία μήκους 4 χλμ. εδώ στη Λισαβόνα, μπορεί να υπήρχαν πάνω από 150 χιλ. άτομα» τόνισε, προσθέτοντας  ότι η αστυνομία δεν τους έλεγε τίποτα και οι ίδιοι δεν φορούσαν μάσκες και δεν τηρούσαν αποστάσεις.

Με τον καιρό να ευνοεί τις εξόδους και τους νέους να αναζητούν παρέα μετά από τόσους μήνες εγκλωβισμού, ήταν λογικό και επόμενο να αντιδράσουν όπως αντέδρασαν. Όμως, αυτό ενέτεινε τη χειροτέρευση της κατάστασης, με αποτέλεσμα να καταγράφονται πάνω από 2.000 κρούσματα τις τελευταίες μέρες. Γι’ αυτό τον λόγο, η κυβέρνηση απαγόρευσε στα εστιατόρια κ.λπ. να σερβίρουν φαγητό το βράδυ του Σαββάτου και της Κυριακής. «Δεν κολλάει ο ιός το μεσημέρι αλλά κολλάει το βράδυ. Τι να πει κανείς μ’ αυτή τη λογική των κυβερνώντων. Οι καλοκαιρινοί μήνες είναι πολύ σημαντικοί για τον τζίρο μας και ιδίως τα βράδια του Σαββάτου και της Κυριακής» τόνισε.

Η εικόνα που περιγράφει ο επιχειρηματίας στην Πορτογαλία είναι ίσως η εικόνα που θα συναντήσουμε σε μερικές εβδομάδες στην Ελλάδα. Νέοι και νέες οργανώνουν κι εδώ πάρτι σε σπίτια κι αλλού και δεν δείχνουν να φοβούνται την Covid-19. Με πολύ χαμηλά ποσοστά θνησιμότητας ανάμεσα στους νέους, οι ίδιοι θεωρούν τον κορωνοϊό ασθένεια των ηλικιωμένων.

Τι δείχνουν όλα αυτά; Κατ’ αρχάς ομοιότητες με την Ελλάδα αλλά και την Ισπανία. Δεύτερον, το φετινό καλοκαίρι θα είναι καλύτερο από το περσινό, αλλά ο φετινός στόχος για έσοδα από τον τουρισμό στο 45% του 2019 μοιάζει εξαιρετικά φιλόδοξος για το σύνολο της χώρας. Φυσικά, ποτέ δεν ξέρεις, αλλά πόσοι ξένοι νέοι τουρίστες θα ρισκάρουν να έλθουν για διακοπές στην Ελλάδα, αν τα κρούσματα αρχίσουν να ανεβαίνουν;

Δυστυχώς, η μετάλλαξη Δέλτα είναι άκρως μεταδοτική κι αργά ή γρήγορα θα επικρατήσει κι εδώ. Η Πορτογαλία δείχνει να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από εμάς. Ας ελπίσουμε ότι κάνουμε λάθος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v