Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τις φρεγάτες στο iPhone, η τεχνολογία κυριαρχεί

Πίσω από την οικονομική πρόοδο βρίσκεται η ανθρώπινη εφευρετικότητα και η καινοτομία που παράγει, δηλ. η τεχνολογία. Μεγάλο μέρος της τεχνολογίας που θεωρούμε σήμερα ειρηνική προέρχεται από στρατιωτικές εφαρμογές όπως οι γαλλικές φρεγάτες που αγοράζει η Ελλάδα. Όλα αυτά έχουν συνέπειες. 

Από τις φρεγάτες στο iPhone, η τεχνολογία κυριαρχεί

Οι άνθρωποι μπορεί να μην αλλάζουν πολύ, όμως, η τεχνολογία αλλάζει και μαζί της η ζωή μας.

Οι γαλλικές φρεγάτες Belharra που αγοράζει η Ελλάδα από τη Γαλλία για να ενισχύσει την αποτρεπτική ισχύ της, είναι πιο προηγμένες τεχνολογικά από τις παλαιότερες ΜΕΚΟ του πολεμικού μας ναυτικού. Κατά τον ίδιο τρόπο, τα αεροσκάφη Rafale ενσωματώνουν τεχνολογία που τα παλαιότερα Mirage δεν έχουν. Όμως, κάποιες από αυτές είναι μετεξέλιξη παλαιότερων. 

Πολλά γκάτζετ σήμερα βασίζονται σε τεχνολογία που αναπτύχθηκε για στρατιωτικούς σκοπούς πολλές δεκαετίες πριν.  Ακόμη και το iPhone βασίζεται σε μικροεπεξεργαστή που δημιουργήθηκε για λογαριασμό της αμερικανικής κυβέρνησης κάπου μισό αιώνα πριν, για χρήση σε ελαφρύ κομπιούτερ για αεροσκάφη, πυραύλους και άλλα συστήματα.  

Έχουμε κάνει τεράστια βήματα. Πριν από λίγους αιώνες, για να μεταφέρουμε τις πληροφορίες ενός βιβλίου κάπου χίλια χιλιόμετρα πιο μακριά χρειαζόμασταν χαρτί κι αυτό σήμαινε το κόψιμο των δένδρων. Ακόμη, έπρεπε να μεταφέρουμε το χαρτί στον προορισμό του και αυτό σήμαινε άλογο και καβαλάρη που έπρεπε να φάνε ενώ το ταξίδι διαρκούσε εβδομάδες. Σήμερα, χρειαζόμαστε ένα κλάσμα του δευτερολέπτου για να κάνουμε το ίδιο πράγμα, δηλ. να μεταφέρουμε πληροφορίες.

Ποιος θα μπορούσε να φανταστεί στις αρχές της δεκαετίας του 1990, την Airbnb, την Uber κ.λπ.; Τίποτα από αυτά δεν θα μπορούσε να γίνει χωρίς το Ίντερνετ. Η καινοτομία έχει βελτιώσει τη ζωή μας. Το delivery της πίτσας που ήταν καθιερωμένο από παλιά μεταμορφώθηκε σε delivery κάθε είδους φαγητού. Αυτό κι άλλα πολλά έχουν κάνει τη ζωή μας ευκολότερη. Είναι πράγματα που ακόμη κι οι άνθρωποι πριν από 50-70 χρόνια δεν θα μπορούσαν να φαντασθούν. 

Θα έλθει λοιπόν κάποια στιγμή στο όχι τόσο μακρινό μέλλον που οι σημερινές τεχνολογίες θα μοιάζουν αρχαίες, όπως φαίνονται σε εμάς το άλογο και ο καβαλάρης. Η συνομιλία μ’ έναν άνθρωπο που έχει υψηλή θέση σε εταιρεία της Silicon Valley είναι πάντοτε ενδιαφέρουσα, γιατί μαθαίνεις νέα πράγματα. Όπως ανέφερε, στα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας, δηλ. 2008-2009, αντιληφθήκαμε ότι πολλά νέα πράγματα ήταν εφικτά. Το cloud ήταν ένα από αυτά. Όμως, έγινε επίσης αντιληπτό ότι οι πληροφορίες δεν ήταν συνδεδεμένες με εφαρμογές και «καταλάβαμε ότι επρόκειτο να υπάρξουν αυτές οι νέες πλατφόρμες που δημιουργήθηκαν, δίνοντας τη δυνατότητα στη χρηματοοικονομική βιομηχανία και σε άλλες, όπως της υγείας, να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά», συμπλήρωσε. Όμως, αυτές οι βιομηχανίες βασίζονται σήμερα σε συστήματα που αναπτύχθηκαν πριν από 20 και 30 χρόνια και πρέπει να αντικαταστασθούν με νέα για να μπορέσουν να καινοτομήσουν.    

Είναι λογικό κάποιοι άνθρωποι να φοβούνται τις τεχνολογικές αλλαγές καθώς μπορεί να χάσουν τη δουλειά τους. Το ίδιο συνέβη τον 19ο αιώνα. Οι νέες τεχνολογίες θα μπορούσαν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας και να τονώσουν την ανάπτυξη αλλά αυτό χρειάζεται συχνά χρόνο και η μετάβαση στη νέα κατάσταση μπορεί να είναι επώδυνη.  

Η αυτοματοποίηση και τα ρομπότ πρόκειται να εκτοπίσουν πολλές δουλειές. Αντί όμως να αρνούμαστε την πραγματικότητα και να παραβλέπουμε την κυρίαρχη τάση με κίνδυνο να μείνουμε ακόμη πιο πίσω ως χώρα, καλό θα ήταν να προετοιμαζόμαστε. Πώς; Επανεκπαιδεύοντας και επανακαταρτίζοντας αυτούς τους ανθρώπους, αλλά όχι μέσω εκπαιδευτικών προγραμμάτων που καταλήγουν να πλουτίζουν αυτούς που τα παρέχουν όπως συνέβη στο παρελθόν στην Ελλάδα κι αλλού στην ΕΕ με κοινοτικά κονδύλια.  

Μπορούμε να το κάνουμε και ταυτόχρονα να δημιουργήσουμε τις κατάλληλες συνθήκες για να απελευθερωθεί το ανθρώπινο ταλέντο και να ευδοκιμήσει η τεχνολογία στην Ελλάδα;

Μακάρι αλλά αμφιβάλλουμε.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v