Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Όμικρον θολώνει τις οικονομικές προοπτικές

Όλα τα είχε η οικονομία, η μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού τής έλειπε. Η μετάλλαξη Δέλτα δυσκόλεψε αλλά δεν ανέκοψε την ανάκαμψη το 2020, στέλνοντας τις αγορές σε ιστορικά υψηλά. Όμως η νέα μετάλλαξη ίσως κάνει αυτό που η Δέλτα δεν μπόρεσε.

Η Όμικρον θολώνει τις οικονομικές προοπτικές

Η μετάλλαξη Δέλτα του κορωνοϊού συνέβαλε στην άνοδο του πληθωρισμού αλλά δεν ανέκοψε την ανάκαμψη των οικονομιών το 2020. Το τελευταίο μπορεί να μην έχει βγει ακόμη αλλά είναι ήδη χρονιά πολλών ρεκόρ, π.χ. χρηματιστηριακών δεικτών όπως ο S&P στις ΗΠΑ ή εισροών ύψους 900 δισ. δολαρίων σε μετοχικά αμοιβαία και ETFs σύμφωνα με την BofA και την EPFR Global. Ορισμένα άλλα ρεκόρ τα αγνοούμε.  

Πόσοι γνωρίζουν ότι έχει ήδη καταρριφθεί το ρεκόρ των ντιλ και των κεφαλαίων που συγκεντρώθηκαν από δημόσιες εγγραφές (IPO) και το οποίο κρατούσε από το 2007; Xιλιάδες εταιρείες απ’ όλο τον κόσμο έχουν ήδη συγκεντρώσει πάνω από 600 δισ. δολάρια. Από την εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Rivian Automotive Inc. στις ΗΠΑ με 12 δισ. δολάρια, στην China Telecom της Κίνας με 8,4 δισ. και την πολωνική InPost SA με 3,2 δισ. δολάρια, που είναι οι μεγαλύτερες, μέχρι πολύ μικρότερες. Οι υψηλές τιμές των μετοχών και η πολιτική του φθηνού χρήματος των κεντρικών τραπεζών εξηγούν το φαινόμενο σε μεγάλο βαθμό.

Ακόμη, ίσως δεν το έχετε πάρει είδηση αλλά η αγορά της τέχνης είναι επίσης «καυτή». Είναι χαρακτηριστικό ότι οι μεγαλύτεροι οίκοι δημοπρασιών, όπως Sotheby’s και Christie’s,  πούλησαν όλα τα αντικείμενα που έβγαλαν σε δημοπρασία τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, με την αξία τους να ξεπερνά τα 2,3 δισ. δολάρια.

Από την άλλη πλευρά, τα νέα κρούσματα κορωνοϊού έχουν σπάσει κάθε ρεκόρ στην Ελλάδα, άλλες ευρωπαϊκές χώρες και στη Β. Αμερική, χωρίς να έχει μπει καν ο χειμώνας στο Β. Ημισφαίριο. Την ίδια στιγμή, η μετάλλαξη Όμικρον έχει κάνει την εμφάνισή της και ο ευρωπαϊκός οργανισμός υγείας αναγνωρίζει ότι μπορεί να είναι πολύ πιο μεταδοτική και τα εμβόλια μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικά στην αντιμετώπισή της. Ήδη γνωρίζουμε ότι η αποτελεσματικότητά τους στην αντιμετώπιση της μετάλλαξης Δέλτα, που είχε πιο απλό γενετικό προφίλ σε σύγκριση με την Όμικρον, μειώθηκε.

Ο οικονομικός κίνδυνος σε περίπτωση που η Όμικρον αποδειχθεί πολύ πιο μεταδοτική είναι η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς πολλές χώρες λαμβάνουν μέτρα να την περιορίσουν. Θεωρητικά, μια τέτοια εξέλιξη θα συμπίεζε λογικά τον πληθωρισμό καθώς η διάθεση των νοικοκυριών για αγορές καταναλωτικών προϊόντων διαρκείας και των επιχειρήσεων για επενδύσεις θα υποχωρούσε. Όμως, αυτό μπορεί να μη συμβεί αν η Όμικρον προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, που θεωρείται ο βασικός τροφοδότης του πληθωρισμού. Σε μια τέτοια περίπτωση, πάμε στο σενάριο της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας και της ελληνικής, με τον πληθωρισμό να επιμένει και τις κεντρικές τράπεζες να περιέρχονται σε δύσκολη θέση. 

Γι’ αυτούς τους λόγους, η μετάλλαξη Όμικρον θολώνει το οικονομικό τοπίο μέχρι νεωτέρας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v