Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελλάδα: Μπρος η Όμικρον και πίσω το «μυστικό» της ΕΚΤ

Η κυβέρνηση τονίζει ότι η οικονομία θα παραμείνει ανοικτή, όμως η μετάλλαξη Όμικρον δεν έχει  ακόμη ευρεία διασπορά στην Ελλάδα και στο Χρηματιστήριο της Αθήνας οι τραπεζικές μετοχές υποφέρουν μετά από μια δεύτερη ανάγνωση της απόφασης της ΕΚΤ για τα ελληνικά ομόλογα.   

Ελλάδα: Μπρος η Όμικρον και πίσω το «μυστικό» της ΕΚΤ

Την πρώτη μέρα μετά την Ημέρα των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ (Thanksgiving) που τα νέα για τη νέα μετάλλαξη Όμικρον του κορωνοϊού στη Ν. Αφρική έγιναν γνωστά, οι αγορές αντέδρασαν βιαίως πτωτικά. Από εκεί και πέρα όμως, οι αισιόδοξοι επικράτησαν στις αγορές, προβάλλοντας το αφήγημα ότι η μετάλλαξη Όμικρον είναι μεν πολύ πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο θανατηφόρα από τη Δέλτα.

Η μετάλλαξη του ιού σε κάτι που είναι λιγότερο θανατηφόρο σημαίνει ότι θα μπορούσε να εκδιώξει τις άλλες μεταλλάξεις, βοηθώντας να γίνει η Covid μια ενδημική ασθένεια όπως η γρίπη. Κάτι τέτοιο θα σήμαινε την επαναφορά στην κανονικότητα χωρίς καραντίνες. Το αφήγημα ίσως είναι σωστό, όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο αριθμός των θανάτων θα είναι πολύ μικρότερος. Κι αυτό γιατί πολύ περισσότεροι άνθρωποι θα κολλήσουν  την ασθένεια και επομένως υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες αρκετοί να πεθάνουν. Δεν μπορεί μάλιστα να αποκλεισθεί το ενδεχόμενο, η Όμικρον να μολύνει αξιόλογο μέρος του νοσηλευτικού προσωπικού, προκαλώντας μεγαλύτερη ζημιά αφού αρκετές ΜΕΘ θα είναι αναγκαστικά υποστελεχωμένες. Ακόμη κι αν δεν υπάρχουν καραντίνες, πολλοί άνθρωποι θα αποφύγουν να κάνουν αγορές ή άλλα πράγματα που θα έκαναν, από φόβο μην κολλήσουν. Αυτό το φαινόμενο είναι ήδη ορατό στο Λονδίνο.

Ας έλθουμε λοιπόν στην Ελλάδα, που η διασπορά της μετάλλαξης Όμικρον θα είναι μεγαλύτερη το επόμενο διάστημα. Με δεδομένο ότι η χώρα έχει έλλειψη εντατικολόγων, η επιβάρυνση του ΕΣΥ θα ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερη σε μια τέτοια περίπτωση, με τραγικές συνέπειες σε ανθρώπινες ζωές. Ας μην ξεχνάμε ότι η Ελλάδα εμφανίζεται στην 36η θέση παγκοσμίως σε θανάτους από Covid ανά εκατομμύριο κατοίκους, με συνεχή επιδείνωση. Πέρυσι ήταν κάπου στην 60ή θέση και ίσως και πιο πάνω.  

Δεν είναι λοιπόν απλά τα πράγματα για τη χώρα και την οικονομία ειδικότερα. Ακόμη κι αν η λιγότερο θανατηφόρα μετάλλαξη Όμικρον επικρατήσει των άλλων. Επομένως, η Όμικρον συνιστά μεγαλύτερη απειλή για την ελληνική οικονομία και άλλες απ’ ό,τι ίσως είχε αρχικά εκτιμηθεί. Φυσικά, περισσότερα στοιχεία θα έχουμε μετά τις γιορτές, όμως ο κίνδυνος δεν πρέπει να υποτιμηθεί.        

Η χθεσινή υποχώρηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών συνδέθηκε με την επέλαση της Όμικρον και τις ανησυχίες που τη συνοδεύουν. Όμως, υπήρχε κάτι ακόμη στην πτώση των τραπεζικών μετοχών. Μια δεύτερη ανάγνωση της απόφασης της ΕΚΤ να δείξει ευλυγισία στις αγορές των ελληνικών ομολόγων, μετά το πέρας του έκτακτου προγράμματος PEPP για την πανδημία τον Μάρτιο του 2022. Η απόφαση για επανεπένδυση των χρημάτων από τα ομόλογα που λήγουν θα μπορεί να γίνεται μέχρι τα τέλη του 2024. Σύμφωνα λοιπόν με μια ερμηνεία, αυτή η απόφαση της ΕΚΤ αντανακλά επίσης τις ανησυχίες της ότι η Ελλάδα δεν θα έχει κατορθώσει να αναβαθμισθεί στην επενδυτική βαθμίδα μέχρι τότε.

Ποιος έχει δίκιο και ποιος όχι θα φανεί τους επόμενους μήνες και χρόνια.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v