Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από τη Σκύλλα των δήμων και της περιφέρειας, στη Χάρυβδη του κράτους

Αρκετός κόσμος δεν θα μπορέσει να πάει στη δουλειά του σήμερα, γιατί πολλοί δρόμοι παραμένουν καλυμμένοι από πυκνό στρώμα χιονιού καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες των δήμων και της περιφέρειας δεν έχουν κάνει σωστά τη δουλειά τους.

Από τη Σκύλλα των δήμων και της περιφέρειας, στη Χάρυβδη του κράτους

Πώς φαίνονται οι πολιτικοί...

Ο περιφερειάρχης Αττικής κ. Πατούλης έβγαζε φωτογραφίες μπροστά από εκχιονιστικά μηχανήματα και δήλωνε πως οι αρμόδιες υπηρεσίες ήταν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τη χιονοθύελλα, πριν η τελευταία ενσκήψει. Αντιμέτωπος με την αγανάκτηση του κόσμου και τα πυρά που δέχθηκε σε μια τηλεοπτική εκπομπή μετά τις σκηνές απείρου κάλλους με τα εγκλωβισμένα αυτοκίνητα στη Μεσογείων κι αλλού, έκλεισε τον λογαριασμό του στο τουίτερ και «εξαφανίσθηκε».

Από τη δική της πλευρά, η κυβέρνηση δίνει τα επικοινωνιακά ρέστα της για να περιορίσει τη ζημιά, ρίχνοντας την ευθύνη στην Αττική Οδό και λησμονώντας πως η βαριά χιονόπτωση έχει τελειώσει από την Τρίτη το πρωί αλλά σπίτια στο Πικέρμι κι άλλες περιοχές ήταν ακόμη και χθες χωρίς ρεύμα.

Η δε εταιρεία προτιμά να σιωπά (γιατί προφανώς σκοπεύει να διεκδικήσει στον διαγωνισμό που θα γίνει την επέκταση της παραχώρησης), αντί να επαναλάβει όσα είχε πει υψηλόβαθμο στέλεχός της στο ραδιόφωνο του Σκάι, ότι δηλ. αυτή ζητούσε στη σύσκεψη που έγινε στην Πολιτική Προστασία την απαγόρευση εισόδου των οχημάτων στην Αττική Οδό από την Κυριακή, αλλά η κυβέρνηση δεν το επιθυμούσε, προβάλλοντας άλλους λόγους (εφοδιασμός της αγοράς).

Στην εξίσωση μπαίνουν κι οι δήμοι που δεν φρόντισαν να ανοίξουν τους περισσότερους δρόμους, ενώ ελέγχεται αν έδωσαν ρεπό σε υπαλλήλους των αρμόδιων υπηρεσιών τους λόγω αργίας (!).

Δεν γνωρίζουμε ποιος παίρνει τον χαμηλότερο βαθμό στη διαχείριση. Η περιφέρεια, η κυβέρνηση, οι δήμοι ή ο ιδιώτης παραχωρησιούχος σ’ όλο αυτό το σκηνικό. Αυτό όμως συμβαίνει όταν όσοι παίρνουν λανθασμένες αποφάσεις δεν «πληρώνουν» γι’ αυτές αλλά τη βγάζουν με μια συγγνώμη και καμία απαλλαγή καθηκόντων ή παραίτηση υπευθύνου για να δείξουμε πως πήραμε το μάθημά μας. 

Αντίθετα, στην Αρχαία Αθήνα, παρότι οι πολιτικοί εισηγούνταν και ο δήμος (λαός) αποφάσιζε, οι πολιτικοί θεωρούνταν υπεύθυνοι για τις συστάσεις τους και αν το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό, τους επιβαλλόταν πρόστιμο και πήγαιναν φυλακή. Σήμερα, η λογοδοσία των αποφάσεων είναι άγνωστη λέξη. Μάλιστα, η αποτυχία θεωρείται εμπειρία που μπορεί να τους φανεί χρήσιμη στο μέλλον.  

Πριν έναν αιώνα και πλέον, ο σατιρικός ποιητής Γιώργος Σουρής περιέγραφε την τραγελαφική  κατάσταση της εποχής με τον εξής στίχο: «Οι Έλληνες πολιτικοί έχουν μονίμως ως επάγγελμα τη σωτηρία της Πατρίδας. Γι’ αυτό και αποφεύγουν επιμελώς να τη σώσουν. Μετά τη σωτηρία δεν θα έχουν επάγγελμα», ανέφερε.  Μετά από 100 και πλέον χρόνια, ο Σουρής μοιάζει επίκαιρος.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v