Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτι δεν βγάζει νόημα

Από την αρχή της χρονιάς, μετοχές και ομόλογα έχουν καταγράψει κέρδη χωρίς να είναι σαφές γιατί συμβαίνει αυτό. Όμως, όλα τα μυστήρια στις αγορές έχουν κάποια εξήγηση.   

Κάτι δεν βγάζει νόημα

Το Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.) συνέχισε το ράλι την προηγούμενη εβδομάδα, αγνοώντας το πολιτικό ρίσκο ενώ οι ανεπτυγμένες αγορές παρέμειναν στάσιμες. Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. κέρδισε 3,24%, αυξάνοντας τα κέρδη του κατά 18,6% από την αρχή της χρονιάς. Κι όλα αυτά παρά τις εκτιμήσεις για σημαντική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης μεταξύ 1% και 2% από 5,5%-6% την περσινή χρονιά και το πολιτικό ρίσκο των εθνικών εκλογών.

Ειδικά το τελευταίο, ο καθένας το ερμηνεύει κατά το δοκούν. Οι φιλοκυβερνητικοί το αποδίδουν στις προσδοκίες για επανεκλογή της σημερινής κυβέρνησης, οι δε υπόλοιποι στην εκτίμηση ότι η δημοσιονομική πολιτική δεν θα αλλάξει όποιος κι αν εκλεγεί, ενώ οι υψηλές προκρατήσεις για τον τουρισμό δείχνουν ανάπτυξη. 

Την ίδια περίοδο, ο γερμανικός δείκτης DAX έχει κέρδη 11,2%, εμφανίζοντας κάποια στασιμότητα τις δύο τελευταίες εβδομάδες, κατά τα πρότυπα του αμερικανικού χρηματιστηριακού δείκτη S&P 500. 

Το εντυπωσιακό είναι πως κέρδη δεν καταγράφουν φέτος μόνο οι μετοχές αλλά και τα ομόλογα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 10ετές ελληνικό ομόλογο έχει απόδοση κοντά στο 4,2% από 4,565% στα τέλη του 2022. Η ίδια τάση παρατηρείται κι αλλού. Υπό αυτή την έννοια, το παραδοσιακό ισορροπημένο χαρτοφυλάκιο του 60-40 έχει αρχίσει να αποδίδει ξανά μετά από μια πολύ κακή χρονιά όπως ήταν το 2022.  

Όμως, αυτό το σκηνικό είναι λογικό να προβληματίζει, γιατί δεν έχει εύκολη εξήγηση. Αν οι συμμετέχοντες στην αγορά ομολόγων έχουν δίκιο, ποντάροντας σε μείωση των επιτοκίων παρέμβασης από τις κεντρικές τράπεζες το επόμενο 12μηνο, αυτό συνεπάγεται ότι έρχονται χειρότερες μέρες για τις οικονομίες. Όμως, το τελευταίο είναι κακό νέο για τις μετοχές, που αντιθέτως προεξοφλούν αυξημένους τζίρους και κέρδη για τις επιχειρήσεις. Αν όμως η οικονομία δεν πάει για ύφεση ή στασιμότητα, γιατί να μειώσουν οι κεντρικοί τραπεζίτες τα επίσημα επιτόκια; Δεν έχει νόημα.

Η απάντηση μάλλον βρίσκεται στη ρευστότητα. Για κάποιους, όπως την CrossBorder Capital, η επίπτωση της ρευστότητας είναι πολύ ισχυρή και μιλούν για ένα νέο κύκλο ρευστότητας. Πίσω από την αυξημένη ρευστότητα βρίσκεται η κεντρική τράπεζα της Κίνας, που έριξε πολλά δισ. στην αγορά τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο και οι αγορές περισσότερων κρατικών ιαπωνικών ομολόγων από την κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας. Ακόμη και η προσπάθεια του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών να καθυστερήσει την ημέρα της κρίσεως, με την οροφή του χρέους, έχει ενισχύσει τη ρευστότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Επίσης, η υποχώρηση των αποδόσεων των ομολόγων καθιστά το χρήμα φθηνότερο, ευνοώντας το σπέκουλο. 

Ποια μπορεί να είναι η κατάληξη; Αν η ρευστότητα βοηθήσει τις οικονομίες να σταθούν στα πόδια τους, οι μετοχές θα επωφεληθούν. Αν όμως αυτό δεν γίνει, τότε οι μετοχές θα υποφέρουν.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v