Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες στη Μύκονο κι αλλού; 

Όταν η απροθυμία των πολιτικών να εφαρμοσθούν οι νόμοι συναντά τη διαφθορά στην πολεοδομία και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα αυθαίρετα, θησαυρίζουν οι έχοντες συμφέρον. Συμβαίνει σε πολλές περιοχές αλλά η Μύκονος ξεχωρίζει.

Ποιος θα μας φυλάξει από τους φύλακες στη Μύκονο κι αλλού;

Σε πρωτοσέλιδο της Κυριακάτικης Καθημερινής το 2012 δημοσιεύθηκε ένα άρθρο που είχε τίτλο «Αυτοψίες με photoshop».

Το άρθρο αναφερόταν στη τακτοποίηση-νομιμοποίηση αυθαίρετου κτίσματος στη Μύκονο που δεν υπήρχε, όπως μας ανέφερε αναγνώστης με καταγωγή από το νησί. Πολύ απλά, ο προφανώς πλούσιος ιδιοκτήτης του οικοπέδου στη Μύκονο έσπευσε να επωφεληθεί των ευνοϊκών ρυθμίσεων για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων που προωθούσε η τότε κυβέρνηση για να μαζέψει έσοδα και να κλείσει τρύπες του κρατικού προϋπολογισμού.

Έστειλε ανθρώπους του, π.χ. μηχανικούς, στη Σύρο μ’ ένα φάκελο για ένα κτίσμα που περιελάμβανε περισσότερα τετραγωνικά παράνομων κατασκευών σε σχέση με τα νόμιμα για τακτοποίηση. Ο φάκελος περιελάμβανε φωτογραφίες με photoshop του ανύπαρκτου κτίσματος. Την επομένη σχεδόν, ο πλούσιος ιδιοκτήτης φέρεται να πήρε το χαρτί της τακτοποίησης από τους αρμόδιους (με το αζημίωτο υποθέτουν οι κακές γλώσσες) και έσπευσε να πληρώσει το πρόστιμο. Μετά από λίγες μέρες ξεκίνησε να χτίζει την οικοδομή.

Αναφερθήκαμε στο περιστατικό με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα που θέλουν τον εντοπισμό παράνομων κατασκευών σε εξέλιξη στην Ψαρού της Μυκόνου και 33 παράνομων κατασκευών στο Principote, στον Πάνορμο, που φθάνουν σχεδόν τα 40.000 τετραγωνικά μέτρα, ορισμένα εκ των οποίων έχουν εντοπισθεί από το 2017. Οι επιθεωρητές περιβάλλοντος φέρονται να προχώρησαν στην επιβολή προστίμου, ύψους 22,22 εκατ. ευρώ, στη δεύτερη περίπτωση.

Όμως, τα πρόστιμα δεν είναι ποτέ πρόβλημα, όταν η εμπορική εκμετάλλευση αποφέρει πολλαπλάσια κέρδη σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ένας λόγος που οι πολεοδομικές παραβάσεις στη Μύκονο και άλλους τουριστικούς προορισμούς δεν σταματάνε. 

Αυτός είναι επίσης λόγος που δημόσιοι υπάλληλοι από επιθεωρητές εργασίας, εφοριακούς, αστυνομικούς κ.λπ. δίνουν μάχη κάθε χρόνο για να πάνε στη Μύκονο. Και φυσικά διάφορες κυβερνήσεις μιλάνε για αναστολές οικοδομικών αδειών αλλά, όπως λένε οι Μυκονιάτες χλευάζοντάς τες, οι αναστολές και άλλες μεγαλοστομίες δεν σταμάτησαν την πολεοδομική αυθαιρεσία στο νησί τους. Η τωρινή κυβέρνηση φρόντισε να αναστείλει τις κατεδαφίσεις με πρόσχημα τον κορωνοϊό από το 2021 μέχρι πρόσφατα. Όπως λέει ο θυμόσοφος λαός, όποιος δεν θέλει να ζυμώσει, 10 μέρες κοσκινίζει. 

Είναι λογικό όταν μια επιχείρηση βγάζει δηλωμένα 30 εκατ. ευρώ και αδήλωτα άλλα 20 εκατ. ευρώ συν άλλα 50 εκατ. ευρώ ή παραπάνω από το αλκοόλ, την πορνεία και τα ναρκωτικά τον χρόνο, να μην την πειράζει αν θα πληρώσει 5-10 εκατ. ευρώ σε πρόστιμα μια φορά για να τακτοποιήσει τις παρανομίες. Όμως, οι κυβερνήσεις που φτιάχνουν τους νόμους όφειλαν να το ξέρουν και να «θεράπευαν» το πρόβλημα με άλλο, πιο δραστικό τρόπο.

Προφανώς, έχουν λόγους που δεν το κάνουν. Ομοίως, θα έπρεπε να λάβουν μέτρα για την καταπολέμηση της διαφθοράς στις τάξεις των δημόσιων υπαλλήλων σε πολεοδομίες κι αλλού, αποδίδοντας ευθύνες. Όταν δεν λογοδοτεί σχεδόν κανένας υπάλληλος, προϊστάμενος κ.λπ. και υπάρχουν πλούσιοι άνθρωποι έτοιμοι να πληρώσουν για τις υπηρεσίες τους, το παιχνίδι είναι χαμένο.    

Η Μύκονος είναι παγκόσμιος τουριστικός προορισμός και αποφέρει πολλά λεφτά σε όσους δραστηριοποιούνται εκεί και στο κράτος. Ακόμη κι αν κάποιος δεν ελκύεται από αυτό το μοντέλο, οφείλει να παραδεχθεί ότι δουλεύει. Αυτό όμως μπορεί να γίνει καλύτερα, όταν οι νόμοι λαμβάνουν υπόψη τα σύγχρονα, πραγματικά δεδομένα και εφαρμόζονται.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v