Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το φετινό ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το 2009

Δεν είναι έξυπνο να βάζει κάποιος όλα τα λεφτά του στο ίδιο καλάθι. Ιδίως σε τραπεζικές καταθέσεις με απόδοση από 0% έως 1,8%. Οι μετοχές θα έπρεπε να είναι μια επιλογή. Όμως, αξίζει το ρίσκο μετά από τέτοιο ράλι; Η περίπτωση του 2009.

Το φετινό ράλι του Χρηματιστηρίου Αθηνών και το 2009

Όσοι είχαν την έμπνευση να επενδύσουν στο Χρηματιστήριο Αθηνών αρκετά πριν από τις εκλογές ποντάροντας σε νίκη αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας δικαιώθηκαν εκ του αποτελέσματος. Αν μάλιστα έχουν δίκιο στις εκτιμήσεις τους, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει κι άλλο δρόμο μπροστά του, παρότι έχει προεξοφλήσει αρκετά καλά νέα.

Ακόμη κι αν είχαν μπει στο Χρηματιστήριο Αθηνών πριν από ένα χρόνο, θα πρέπει να τα έχουν πάει εξαιρετικά. Σίγουρα πολύ καλύτερα από τους πιο συντηρητικούς που ακολούθησαν την πεπατημένη της τραπεζικής κατάθεσης, με τα σχεδόν μηδενικά έως 1,8% επιτόκια με μέσο πληθωρισμό 9% πέρυσι και ενδεχομένως άνω του 4% το 2023. Ο Γενικός Δείκτης τιμών των μετοχών είναι πάνω 3,5% την τελευταία εβδομάδα, κερδίζει 16,3% το τελευταίο τρίμηνο, 27,7% από την αρχή του 2023 και 34,2% σε 12μηνη βάση. Αν μάλιστα ένα χρόνο πριν είχαν επενδύσει στον τραπεζικό κλάδο, θα είχαν απόδοση 74% περίπου, στις βιομηχανικές μετοχές 62% και τις κοινωφελείς επιχειρήσεις 32%.

Από την άλλη πλευρά, θα ήταν χαμένοι αν είχαν τοποθετηθεί στο real estate και στις τηλεπικοινωνίες, καταγράφοντας απώλειες 4% και 13% περίπου αντίστοιχα το τελευταίο 12μηνο.

Το ερώτημα που τίθεται, είναι αν αξίζει να ποντάρει κάποιος σε περαιτέρω άνοδο του Χρηματιστηρίου Αθηνών με βάση την αποτίμησή του. Με τη συνολική κεφαλαιοποίηση κοντά στα 71 δισ. ευρώ και τα συνολικά εκτιμώμενα κέρδη γύρω στα 9 δισ., το P/Ε διαμορφώνεται ελαφρώς κάτω από τις 8 φορές. Επομένως, η απόδοση των κερδών (earnings yield) του Χρηματιστηρίου Αθηνών (E/P) διαμορφώνεται σε  12,5%. Αυτό σημαίνει πως είναι πολύ μεγαλύτερη από την απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου, που βρισκόταν κοντά στο 3,7% χθες και σηματοδοτεί πως η επένδυση στο Χρηματιστήριο είναι πιο συμφέρουσα από εκείνη στα ομόλογα. Το Ελληνικό Χρηματιστήριο εμφανίζεται επίσης πιο φθηνό από το πορτογαλικό, που έχει εκτιμώμενο PΕ ίσο με 13 παρά την πτώση του κατά 2,5% το τελευταίο 12μηνο. Φυσικά, είναι ακριβότερο από το τουρκικό, που ανήκει στο κλαμπ των αναδυόμενων αγορών όπως η Ελλάδα και έχει P/E ίσο με 6 φορές τα κέρδη του 12μήνου.  

Επομένως, το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει ακόμη να δώσει με βάση τις αποτιμήσεις. Όμως, οι φθηνές αποτιμήσεις δεν θα μπορέσουν να σώσουν την παρτίδα, αν η ελληνική οικονομία δεν δικαιώσει τις προσδοκίες των επενδυτών. Όποιος αμφιβάλλει, καλό θα ήταν να θυμηθεί τι συνέβη στο Χρηματιστήριο Αθηνών τους πρώτους 9 μήνες το 2009. Υπενθυμίζεται ότι οι εκλογές διεξήχθησαν στις αρχές Οκτωβρίου. Το ελληνικό χρηματιστήριο κατέγραφε μια από τις υψηλότερες αποδόσεις στην Ευρώπη και τον κόσμο εκείνη την περίοδο ενώ εμφάνιζε Ρ/Ε κοντά στο 15, που το κατέτασσε ως ένα από τα ελκυστικότερα διεθνώς παρά το ράλι. Παρ' όλα αυτά η μοίρα του σφραγίσθηκε από την πορεία της  ελληνικής οικονομίας. 

Ευτυχώς, κάτι τέτοιο δεν φαίνεται στο ορίζοντα αυτή τη φορά. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v