Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαγράψτε τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές προς την εφορία

Η χώρα θα πρέπει να σταματήσει να ζει με αυταπάτες, πιστεύοντας ότι η εφορία θα εισπράξει τα χρέη μαζί με τα πρόστιμα εταιρειών που έχουν βάλει λουκέτο προ δεκαετιών όπως η ΔΕΛΤΑ Χρηματιστηριακή. Το πολιτικό κόστος δεν μπορεί να είναι δικαιολογία για τη νέα κυβέρνηση.

Διαγράψτε τις ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές προς την εφορία

Κάθε φορά που διαβάζουμε πόσα νέα χρέη δημιουργήθηκαν στην εφορία μαζί με το σύνολο των οφειλών, παλιών και νέων, το πρώτο που διαπερνά τη σκέψη μας είναι πόσο κακό έχει κάνει στη χώρα το πολιτικό κόστος. Πολλοί γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει με τα χρέη προς την εφορία αλλά κανείς δεν θέλει να αναλάβει το πολιτικό κόστος και να ξεχωρίσει την ήρα από το στάρι.

Διαβάζουμε στο euro2day.gr χθες: «Συνεχίζεται χωρίς πτωτική τάση η συσσώρευση οφειλών στην Εφορία. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, από την αρχή της χρονιάς έως τον Απρίλιο δημιουργήθηκαν φρέσκες οφειλές (σ.σ. απορρέουν από τη φετινή χρονιά) ύψους 2,45 δισ. ευρώ… Το σύνολο δε των οφειλετών φτάνει τα 3,687 εκατομμύρια…

Τα συνολικά χρέη στην εφορία, παλαιά και νέα, εμφανίζονται μειωμένα, στα 107 δισ. ευρώ από 115,1 δισ. τον Μάρτιο του 2023. Αυτό ωστόσο οφείλεται στη διαγραφή οφειλών του ΟΣΕ σε εφαρμογή σχετικής υπουργικής απόφασης. Εξαιρουμένων των ανεπίδεκτων είσπραξης (26 δισ.), το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος φτάνει τα 81,4 δισ. ευρώ».

Αν φυσικά πιστέψουμε υπηρεσιακά στελέχη που γνωρίζουν το θέμα, το ποσό που μπορεί να εισπραχθεί είναι ακόμη μικρότερο από τα 81,4 δισ. ευρώ που είναι, υποτίθεται, το πραγματικό ληξιπρόθεσμο χρέος. Χωρίς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, το ανωτέρω ποσό υποχωρεί στο μισό περίπου. «Μόνο τα χρέη των τελευταίων ετών είναι ρεαλιστικό να εισπραχθούν. Όσο πιο πίσω πάει κανείς τόσο πιο δύσκολο γίνεται», τόνισε υψηλόβαθμος υπηρεσιακός παράγοντας που επιθυμεί την ανωνυμία.   

Είναι ασφαλώς θετικό ότι επιτέλους κάποιος υπουργός ανέλαβε την ευθύνη και υπέγραψε την απόφαση για τη διαγραφή των οφειλών του ΟΣΕ. Αμφιβάλλουμε όμως αν θα είχε συμβεί χωρίς την τραγωδία των Τεμπών. Μας υπενθύμισε κάτι που μας είχε πει πριν από καιρό ο πρώην ΥΠΟΙΚ Φίλιππος Σαχινίδης. Το υπουργείο Οικονομικών είχε φέρει σχετικό νόμο στη Βουλή επί κυβέρνησης ΓΑΠ το 2010, για να γίνει ξεσκαρτάρισμα των οφειλών. Όμως, ξεσηκώθηκε θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση στη Βουλή, με προεξάρχουσα τη ΝΔ, με αποτέλεσμα να τον πάρουν πίσω.  

Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση που θα βγάλουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου να έχει μεγαλύτερο πολιτικό θάρρος και να αφαιρέσει τις οφειλές  που δεν μπορούν να εισπραχθούν. Με αυτό τον τρόπο το εναπομείναν ληξιπρόθεσμο χρέος θα αντικατοπτρίζει τις οφειλές που μπορεί να εισπραχθούν πραγματικά. Επιπλέον, θα πρέπει να φροντίσει να επισπευσθούν οι επιστροφές φόρων σε φυσικά και νομικά πρόσωπα -αν και σε κάποιες περιπτώσεις, αυτό οφείλεται στη μη προσκόμιση δικαιολογητικών από τους φορολογούμενους. Επίσης, να γίνεται σχεδόν αυτόματος συμψηφισμός των οφειλών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές με τα clawbacks και τα rebates και η εξόφληση των τιμολογίων να γίνεται εντός 30 ή 60 ημερών για τα νοσοκομεία όπως ζητάει η Κομισιόν.      

Δεν νομίζουμε ότι είναι τόσο δύσκολο να υλοποιηθούν τα ανωτέρω, αν υπάρχει πολιτική βούληση. Να διαγραφούν λοιπόν οι ανεπίδεκτες είσπραξης οφειλές στην εφορία και να επισπευσθούν οι επιστροφές φόρων και οι πληρωμές προς τους ιδιώτες προμηθευτές του δημοσίου.  


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v