Στο beach bar της Ρόδου, οι θεσμοί βούλιαξαν

Η σκηνή με τον σερβιτόρο στο beach bar της Ρόδου που μπαίνει μέσα στο νερό για να πάει να σερβίρει τους πελάτες προκάλεσε αντιδράσεις. Όμως, εκείνοι που απέτυχαν στη Ρόδο είναι οι θεσμοί του κράτους.

Στο beach bar της Ρόδου, οι θεσμοί βούλιαξαν

Το επίπεδο οικονομικής ευμάρειας μιας χώρας είναι άμεσα συνδεδεμένο με την ποιότητα των θεσμών της. Όσο καλύτεροι είναι οι θεσμοί τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα της Δημοκρατίας και τόσο υψηλότερο το βιοτικό επίπεδο του λαού, όπως συμβαίνει στη Σουηδία, τη Δανία κ.λπ. Όσο πιο αδύναμοι είναι οι θεσμοί και πελατειακό το κράτος, τόσο μεγαλύτερη είναι η διαφθορά  και υποδεέστερο το βιοτικό επίπεδο. 

Το Σαββατοκύριακο γίναμε μάρτυρες ενός ακόμη περιστατικού που ήλθε να επιβεβαιώσει όσους ισχυρίζονται ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα της Ελλάδας είναι η ανεπάρκεια των θεσμών της.   

Ομολογούμε ότι το βίντεο που κυκλοφόρησε στα κοινωνικά δίκτυα και έδειχνε ένα σερβιτόρο βυθισμένο μέσα στο νερό να μεταφέρει μια παραγγελία σε πελάτες του beach bar στη Ρόδο μάς προκάλεσε αρχικά αρνητική εντύπωση. Το πρώτο πράγμα που πέρασε από το μυαλό μας ήταν το γνωστό: «Κοίτα τι βάζουν τους ανθρώπους να κάνουν για ένα μεροκάματο». Και αμέσως μετά, καθότι φαίνεται ότι ο εγκέφαλός μας φαίνεται πως είναι προγραμματισμένος,  ακολούθησε η σκέψη. «Τι κάνει η Επιθεώρηση Εργασίας;».

Το βίντεο είδε ο νέος υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης και όπως συνήθως συμβαίνει στην Ελλάδα σε τέτοιες περιπτώσεις, έπεσε τηλέφωνο και η Επιθεώρηση Εργασίας στη Ρόδο κινητοποιήθηκε και έσπευσε για έλεγχο. Όμως, από την έρευνα προέκυψε ότι ούτε η επιχείρηση παραβίασε τη νομοθεσία ούτε οι εργαζόμενοι εξαναγκάζονταν από τον εργοδότη τους να κάνουν κάτι που οι ίδιοι δεν ήθελαν. Μάλιστα, οι τελευταίοι έβγαλαν επώνυμη ανακοίνωση. Αναμφισβήτητα, υπάρχουν πολλές επιχειρήσεις στη Ρόδο και άλλα νησιά και δεν θα περίμενε κανείς η Επιθεώρηση Εργασίας να είναι παντού. Ακόμη, οι γνωρίζοντες καταστάσεις σε άλλα νησιά αμφισβητούν την αποτελεσματικότητα αυτών των ελέγχων.    

Το περιστατικό μάς έφερε στο νου τι συνέβαινε σε ένα κλαμπ της Νέας Υόρκης -πιθανόν συνεχίζεται και σήμερα-, όπου οι σερβιτόρες μετατρέπονταν συχνά σε χορεύτριες και τραγουδίστριες επί σκηνής για να ανεβάσουν τον ενθουσιασμό των πελατών που λικνίζονταν από κάτω. Κανένας δεν είχε ασχοληθεί και μάλιστα το θεωρούσαμε πρωτότυπο.

Αν όμως η Επιθεώρηση Εργασίας μπορεί να βγει άθικτη απ’ αυτό το περιστατικό, δεν ισχύει το ίδιο για άλλους θεσμούς όπως το Λιμεναρχείο Ρόδου, η Πολεοδομία, ο Δήμος κ.λπ. Οι εγκαταστάσεις της επιχείρησης φέρονται να είναι παράνομες αλλά λειτουργούσαν τα τελευταία χρόνια. Επομένως, το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι στη Ρόδο οι αρμόδιοι θεσμοί δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Δεν συζητάμε αν θα έπρεπε η κυβέρνηση να επιτρέπει τέτοιες εγκαταστάσεις όπως γίνεται σε εξωτικούς τουριστικούς προορισμούς. Αυτό είναι άλλο θέμα.  

Στον ιδιωτικό τομέα στην Ελλάδα και στον δημόσιο τομέα άλλων Δυτικών χωρών, αν δεν κάνεις σωστά τη δουλειά σου, κινδυνεύει η θέση σου. Δεν φαίνεται να συμβαίνει το ίδιο στο ελληνικό Δημόσιο και όχι μόνο. Όλοι σχεδόν σφυρίζουν αδιάφορα. Αν λοιπόν η νέα κυβέρνηση θέλει να ανεβάσει σε μόνιμη βάση το βιοτικό επίπεδο του λαού, θα πρέπει να φροντίσει να κάνει κάτι με τους θεσμούς ώστε να είναι πιο αποτελεσματικοί.    

Οψόμεθα, αν και δεν ανήκουμε στους αισιόδοξους.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v