Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Πριν από 13 χρόνια, η Ελλάδα ήταν πρωτοσέλιδο στον Διεθνή Τύπο καθώς το ευρώ θεωρείτο ευάλωτο στην ελληνική κρίση χρέους. Όμως, οι ρόλοι έχουν πλέον αλλάξει, με την Αθήνα να έχει τον ρόλο του θεατή σε εξυφαινόμενα έργα τρόμου.

Έχει ο καιρός γυρίσματα

Δεν περνούσε μέρα που η Ελλάδα να μην ήταν πρωτοσέλιδο ή τουλάχιστον να μην της αφιέρωναν οι FT κάποιο άρθρο για τους λάθος λόγους, πριν από 10-12 χρόνια. Η δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, η κρίση χρέους, η τρόικα και η στενή εποπτεία, οι ανησυχίες για μετάσταση της κρίσης σε άλλες χώρες της ευρωζώνης «πουλούσαν» παγκοσμίως. Η Ελλάδα είχε γίνει παράδειγμα προς αποφυγή. Στην ευρωζώνη,  αρκετοί Ευρωπαίοι ζητούσαν από τις κυβερνήσεις τους να μη συνεχίσουν να δανείζουν τους «τεμπέληδες» Έλληνες. Ακόμη σε χώρες, όπως η Ταϊλάνδη, που παλαιότερα υποδέχονταν θερμά τους Έλληνες τουρίστες, «πάγωναν» όταν τους έλεγες ότι ήσουν από την Ελλάδα, θεωρώντας ότι ήσουν μπατίρης.

Τα θυμηθήκαμε όλα αυτά διαβάζοντας χθες το πρωί ένα ακόμη στόρι των FT για την Ιταλία. Αυτή τη φορά αφορούσε το σχέδιο της κυβέρνησης της Μελόνι να τονώσει την ανάπτυξη με δημοσιονομικό πακέτο μείωσης των φόρων και αύξησης των κρατικών δαπανών συνολικού ύψους 24 δισ. ευρώ.      

Όταν αργά το βράδυ ρίξαμε μια ματιά στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων, κατανοήσαμε περί τίνος πρόκειται. H απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου είχε ανέβει κάπου 30-35 πόντους κοντά στο 4,89%, όπως κι άλλων χωρών της ευρωζώνης. Αντίθετα, η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είχε ανοίξει πολύ λιγότερο, κοντά στο 4,35%, διευρύνοντας τη διαφορά απόδοσης από την Ιταλία. Την ίδια στιγμή, η άνοδος της απόδοσης του 10ετούς ισπανικού ομολόγου οδήγησε στο 4% και υψηλότερα, περιορίζοντας τη διαφορά (spread) από την Ελλάδα κοντά στις 35 μονάδες βάσης. Με άλλα λόγια, η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου είναι πιο κοντά στο ισπανικό παρά στο ιταλικό ομόλογο πλέον. Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό ομόλογο συνδεόταν με το αντίστοιχο ιταλικό από τότε που η χώρα επανέκαμψε στις αγορές.

Οι ρόλοι έχουν πλέον αλλάξει και η Ελλάδα είναι πλέον θεατής από πρωταγωνιστής στο έργο που παίζεται. Στα θετικά του έργου βρίσκεται η εκτιμώμενη μείωση κατά 10% της συνολικής προσφοράς ομολόγων από τις χώρες της ευρωζώνης το 2024 σε σχέση με φέτος. 

Στα αρνητικά, η εκτίμηση ότι η ΕΚΤ θα διατηρήσει τα επιτόκια παρέμβασης σε υψηλά επίπεδα τα επόμενα τρίμηνα. Όμως, εξίσου σημαντικό είναι ότι θα μειώσει τις αγορές κρατικών ομολόγων το 2024, καθώς το έκτακτο πρόγραμμα της πανδημίας (PEPP) λήγει και άλλες αγορές τίτλων (ATP) θα περιορισθούν. Χονδρικά, οι ειδήμονες περιμένουν την ΕΚΤ να μειώσει τις ετήσιες αγορές κατά 20% το 2024 σε σύγκριση με φέτος.  

Αν βάλετε τα θετικά με τα αρνητικά μαζί, θα συμπεράνετε ότι η καθαρή προσφορά νέων ομολόγων στην αγορά θα αυξηθεί του χρόνου. Αυτό δεν είναι καλό νέο για τους μεγάλους εκδότες χρέους όπως η Ιταλία. Αντίθετα, η Ελλάδα, με εκτιμώμενες χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 5-7 δισ. ευρώ το 2024 και λιγότερο από 10 δισ. ευρώ ετησίως τα επόμενα χρόνια, βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα. Η προσφορά ομολόγων μαζί με άλλους παράγοντες, π.χ. πρωτογενή πλεονάσματα, «κλειδωμένα» επιτόκια,  ίσως επίσης επηρεάσουν θετικά την απόφαση του οίκου αξιολόγησης S&P για αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα που μας έρχεται την Παρασκευή.

Όπως κι αν δει κανείς τη μεγάλη εικόνα, η Ελλάδα δεν θα είναι ο μεγάλος άρρωστος αυτή τη φορά. Η Ιταλία, όμως, μπορεί να είναι. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v