Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μπορεί η Γάζα να υπονομεύσει το δολάριο;

Με τους Ισραηλινούς να συγκεντρώνουν στρατιωτικές δυνάμεις για να μπουν στη Λωρίδα της Γάζας, η επανεμφάνιση του γεωπολιτικού ασφάλιστρου στο πετρέλαιο μας υπενθυμίζει τους κινδύνους για τις οικονομίες και τις αγορές. Όμως, υπάρχει κάτι ακόμη. Το δολάριο.  

Μπορεί η Γάζα να υπονομεύσει το δολάριο;

Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν η χειρότερη για τον μαύρο χρυσό από τον περασμένο Μάρτιο. Η τιμή του έπεσε σχεδόν 10 δολάρια το βαρέλι. Η πτώση αποδόθηκε αφενός στο ξεπούλημα των ομολόγων που «γκριζάρισε» τις οικονομικές προοπτικές του 2024 και αφετέρου στη μείωση της ζήτησης για βενζίνη στις ΗΠΑ, σύμφωνα με το ΕΙΑ.

Η σημαντική μείωση της τιμής του πετρελαίου απομάκρυνε το ενδεχόμενο να σκαρφαλώσει από τα 100 δολάρια το βαρέλι και προκάλεσε ανακούφιση στις  χώρες που εισάγουν πετρέλαιο.  

Όμως, η επίθεση των ισλαμιστών της Χαμάς εναντίον του Ισραήλ το Σαββατοκύριακο και τα δραματικά γεγονότα που ακολούθησαν, έδωσαν ώθηση στο πετρέλαιο, βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον. Η τιμή του μπρεντ κέρδισε πάνω από 4% χθες, ξεπερνώντας τα 88 δολάρια το βαρέλι. Ήταν αναμενόμενο

Αν η τιμή θα παραμείνει σ’ αυτά τα επίπεδα ή θα αυξηθεί κι άλλο εξαρτάται από την επέκταση ή όχι της σύγκρουσης στην ευρύτερη περιοχή με εμπλοκή κι άλλων χωρών όπως ο Λίβανος κ.λπ. Θα εξαρτηθεί επίσης από τη ζήτηση για πετρέλαιο και τη διακύμανση των αποθεμάτων πετρελαίου, επισημαίνουν ξένοι αναλυτές.

Όπως συμβαίνει σε περιπτώσεις διεθνούς διαταραχής, ωφελημένοι βγήκαν ο χρυσός και το δολάριο. Ήταν η πρώτη φορά τους τελευταίους 18 μήνες που παρατηρήθηκε κάτι τέτοιο. Είναι μια από τις σπάνιες φορές που ο χρυσός και το δολάριο έχουν κάνει ράλι ταυτόχρονα τους τελευταίους 18 μήνες. Συνήθως, το ισχυρότερο δολάριο ασκεί πιέσεις στις τιμές των εμπορευμάτων όπως ο χρυσός και το πετρέλαιο.

Κι εδώ ακριβώς γεννάται το ερώτημα. Τι θα συμβεί στο δολάριο αυτή τη φορά; Ειδικότερα σε σχέση με το πετρέλαιο καθώς επηρεάζουν περισσότερο την παγκόσμια  οικονομία. Είναι αλήθεια ότι τη μεγαλύτερη διάρκεια  των τελευταίων δεκαετιών, η συσχέτιση του δολαρίου με  το πετρέλαιο ήταν αρνητική.  Αυτό συμβαίνει γιατί σε μεγάλο βαθμό, το πετρέλαιο τιμολογείται σε δολάρια και η αποδυνάμωση του πετρελαίου θα κάνει το δολάριο να αξίζει περισσότερα και το αντίστροφο. 

Στα τέλη του 2014, το δολάριο ισχυροποιήθηκε καθώς η πειθαρχία του ΟΠΕΚ πήγε περίπατο, επιτρέποντας στην τιμή του πετρελαίου να βουτήξει. Από την άλλη πλευρά, υπήρξε μια περίοδος 12 μηνών και πλέον, από τα μέσα του 2021 μέχρι και το καλοκαίρι του 2022, που δολάριο και πετρέλαιο έκαναν ράλι μαζί. Δεν ήταν το καλύτερο για χώρες που εισάγουν πετρέλαιο και δεν το θέλουν ακριβό. Όμως, εξηγείται από τη μείωση των αποθεμάτων του μαύρου χρυσού.

Το ισχυρό δολάριο μπορεί να βολεύει αυτή την περίοδο τις προσπάθειες που κάνει η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed) να μειώσει τον πληθωρισμό εκεί. Όμως, δεν είναι καλοδεχούμενο από τα συνηθισμένα θύματά του, δηλ. τις αναδυόμενες αγορές. Όταν το δολάριο ισχυροποιείται, η εξυπηρέτηση του χρέους σε δολάρια των αναδυόμενων γίνεται πιο ακριβή. Μάλιστα, ο Οκτώβριος του 2023 είναι χειρότερος μήνας κι από τον αντίστοιχο του 2022 για τις κινητές αξίες των αναδυόμενων  αγορών.

Επομένως, είναι πιθανό να μπει φρένο στο ράλι του δείκτη του δολαρίου έναντι ενός καλαθιού κύριων νομισμάτων, αν η τιμή του μαύρου χρυσού συνεχίσει την ανηφόρα για γεωπολιτικούς λόγους, λόγω Γάζας ή/και αποθεμάτων.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v