Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες

Η προσοχή του κόσμου είναι στραμμένη στον πόλεμο στη Γάζα, με τις δηλώσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν υπέρ της Χαμάς και κατά της Δύσης να ξεχωρίζουν. Άλλο όμως οι δηλώσεις κι άλλο οι μπίζνες. 

Αλλού τα κακαρίσματα κι αλλού γεννούν οι κότες

Ο πόλεμος στη Γάζα συνεχίζει να προσελκύει το παγκόσμιο ενδιαφέρον, αν και οι αρχικές ανησυχίες της διεθνούς κοινότητας για επέκταση του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή και τις αρνητικές επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει στις τιμές της ενέργειας έχουν αμβλυνθεί.

Το τελευταίο προκύπτει από την πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού (brent), η οποία βρισκόταν λίγο κάτω από τα 85 δολάρια το βαρέλι στις 6 Οκτωβρίου, την παραμονή της επιδρομής της Χαμάς στο Ισραήλ, έναντι 81,4 δολάρια χθες το βράδυ.

Ακόμη η τιμή του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου (TTF), η οποία βρισκόταν λίγο πάνω από τα 38 ευρώ η μεγαβατώρα στις 6 Οκτωβρίου, βρισκόταν στα 46,6 ευρώ χθες το βράδυ. H αύξηση δικαιολογείται σε κάποιο βαθμό από διαρροή στον αγωγό Balticonnector αλλά και τα γεγονότα που θα εξηγήσουμε πιο κάτω και συνδέονται με τη Γάζα.

Ως γνωστόν, ο Τούρκος πρόεδρος έχει επανειλημμένα εκφράσει την υποστήριξή του στη Χαμάς, η οποία διατηρεί παρουσία με γραφεία στην Κωνσταντινούπολη, επικρίνοντας ταυτόχρονα τη Δύση για τη στάση της. Οι δηλώσεις εξυπηρετούν προφανώς τους σκοπούς του.

Όμως, στην εξωτερική πολιτική και τις διεθνείς σχέσεις, αυτό που μετράει είναι τα συμφέροντα. Ο Ερντογάν το αντιλαμβάνεται πολύ καλά. Κι αυτό γιατί ενώ καλεί τις πλούσιες σε υδρογονάνθρακες μουσουλμανικές χώρες να επιβάλουν εμπάργκο σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο εναντίον της Δύσης, η Τουρκία κάνει το ακριβώς αντίθετο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, ένα πλοίο υπό μαλτέζικη σημαία, ονόματι Seaviolet, μετέφερε 1 εκατ. βαρέλια πετρέλαιο του Αζερμπαϊτζάν από τον τερματικό σταθμό Ceyhan της Τουρκίας στο ισραηλινό λιμάνι Eilat. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 40% της ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου του Ισραήλ εισάγεται από τον τουρκικό τερματικό σταθμό. 

Και φυσικά ο πόλεμος στη Γάζα δεν σταματά την οικονομική ζωή και τα ντιλ. Στις 29 Οκτωβρίου, το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι παραχώρησε 12 άδειες για την έρευνα και εντοπισμό επιπρόσθετων κοιτασμάτων φυσικού αερίου κοντά στη στεριά σε 6 εταιρείες μεταξύ των οποίων η BP και η ιταλική Eni. 

Για όσους δεν το γνωρίζουν, το Ισραήλ ανακάλυψε το 2009 και το 2010 το κοίτασμα Ταμάρ και το κοίτασμα Λεβιάθαν αντίστοιχα στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή και εξάγει πλέον φυσικό αέριο στην Ιορδανία και στην Αίγυπτο. Η παραγωγή από το Ταμάρ, το οποίο βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από τη Γάζα, έχει σταματήσει προσωρινά.  Το κρατικό fund των Αραβικών Εμιράτων επένδυσε στο Ταμάρ το 2021.  Η μείωση των εξαγωγών ισραηλινού φυσικού αερίου ίσως ευθύνεται επίσης για την αύξηση της τιμής του TTF σε μια «στενή» αγορά. 

Αξίζει να σημειωθεί επίσης ότι η Χεζμπολάχ, η σιιτική ισλαμική οργάνωση, η οποία βάλλει εναντίον του Ισραήλ τώρα, έδωσε σιωπηλά πέρυσι τη συγκατάθεσή της στη συμφωνία του Λίβανου με το Ισραήλ για τα νέα θαλάσσια σύνορα. Σύμφωνα μ' αυτή, ο πρακτικά χρεοκοπημένος Λίβανος έχει το δικαίωμα να εκμεταλλευθεί τα αποθέματα φυσικού αερίου Qana ή Sidon, μέρος των οποίων βρίσκεται εντός των χωρικών υδάτων του Ισραήλ.   

Όπως διαπιστώνετε, άλλο οι πολιτικές δηλώσεις και άλλο οι μπίζνες. Ακόμη μια φορά πολλά ενδιαφέροντα πράγματα δεν συμβαίνουν εκεί που είναι στραμμένη η προσοχή των πολλών, σύμφωνα με τον τίτλο του άρθρου. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v