Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα;

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα υποχώρησε στο 9,6% τον περασμένο Οκτώβριο. Παλαιότερα, αρκετοί ισχυρίζονταν ότι το πραγματικό ποσοστό ήταν υψηλότερο. Ομως, τώρα αρκετοί πιστεύουν ότι είναι χαμηλότερο.

Ποιο είναι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα;

Ενα από τα καλά των εορτών είναι ότι έχεις την ευκαιρία να μιλήσεις με φίλους που είχες καιρό να δεις και να ανταλλάξεις απόψεις για διάφορά θέματα, να ακούσεις παράπονα, σχόλια κ.τλ. Μας έκανε εντύπωση ότι ένα από τα θέματα που έθεσαν αρκετοί από τους συνομιλητές μας, οποίοι προέρχονταν από διαφορετικούς κλάδους, ήταν η αδυναμία εξεύρεσης εργαζομένων.

«Ξέρεις πόσο είναι το πραγματικό ποσοστό ανεργίας στην Ελλάδα; Ο%,» τόνισε εκνευρισμένος γιατρός. «Οικογενειακός φίλος, ο οποίος ήταν CEO σε μεσαία εταιρεία, προτιμάει να είναι άνεργος για 6-7 μήνες αντί να πάει να δουλέψει σε μικρότερες εταιρείες αποδεχόμενος χαμηλότερο μισθό. Είναι άνεργος αυτός;»

Επιστρατεύσαμε τις γνώσεις των φοιτητικών μας χρόνων για να του πούμε ότι υπάρχει ένα ποσοστό ανεργίας, η frictional (τριβής) ανεργία ακόμη κι όταν υπάρχει πλήρης απασχόληση στην οικονομία, το οποίο περιλαμβάνει ανθρώπους οι οποίοι αναζητούν μια καλύτερη δουλειά ή θέλουν να αλλάξουν κλάδο. «’Ομως, δεν ξέρουμε τι ποσοστό της συνολικής ανεργίας αντιπροσωπεύει,» αναφέραμε.

Υπενθυμίζεται ότι το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Οκτώβριο του 2023 ανήλθε σε 9,6% έναντι 11,8% τον Οκτώβριο του 2022 και του αναθεωρημένου προς τα άνω 10,3% τον Σεπτέμβριο του 2023 σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι απασχολούμενοι ανήλθαν σε 4.257.939 άτομα σημειώνοντας αύξηση κατά 145.353 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022 και κατά 55.348 άτομα σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2023. Οι άνεργοι ανήλθαν σε 453.783 άτομα σημειώνοντας μείωση κατά 98.636 άτομα σε σχέση με τον Οκτώβριο του 2022.

Ο γιατρός κούνησε το κεφάλι του και είπε πως όταν ο ίδιος ήταν 38 ετών και είχε πάρει εξειδίκευση δεν δίστασε να πάει να δουλέψει σε μια τηλεφωνική γραμμή βοηθείας που είχε τότε η Ιντεραμέρικαν, απαντώντας σε ερωτήματα και δίνοντας ιατρικές συμβουλές σε ασφαλισμένους που καλούσαν. «Δεν υπήρχε ιατρείο της οικογένειας να με περιμένει και πήγα να δουλέψω εκεί για να βγάζω κάποια λεφτά. Δεν θεώρησα ότι η εργασία ήταν κακό,» τόνισε.

Προφανώς φορτισμένος, ο ίδιος πρόσθεσε ότι γνωστοί του ζουν χωρίς να εργάζονται επί χρόνια, εισπράττοντας επιδόματα, ενοίκια ή ζώντας από την πώληση οικογενειακών ακινήτων. Δεν είναι ο μοναδικός από τον οποίο ακούμε κάτι τέτοιο.

Στο ίδιο μήκος κύματος άλλος συνομιλητής μας τραπεζίτης ο οποίος αναζητούσε γυναίκα για να βοηθούσε μερικές ώρες την ημέρα την μητέρα του στο σπίτι και είχε μεγάλο πρόβλημα να βρει. «Πριν από 3 χρόνια υπήρχαν αρκετές Ελληνίδες στη γειτονιά (Νότια Προάστια Αθηνών) που ήθελαν να έλθουν. Τώρα δεν υπάρχει ούτε μια. Εχουν μπει στα επιδοτούμενα προγράμματα της ΔΥΠΑ για 4 ή 6 μήνες παίρνουν 700-800 ευρώ τον μήνα και παριστάνουν τους φύλακες σε μουσεία, σχολεία κ.τλ. Γιατί να έρθουν να δουλέψουν; Θα μπουν μετά στο ταμείο ανεργίας. Τα επιδόματα και οι επιδοτήσεις που τεχνικά ρίχνουν την ανεργία προσωρινά έχουν κάνει μεγάλη ζημιά», κατέληξε.

Για έλλειψη εργατικών χεριών παραπονιόταν γεωπόνος με γεωργική επιχείρηση. «Το 60% των Αλβανών, Βουλγάρων και Ρουμάνων εργατών που είχα μου έχουν φύγει. Ζήτησα 80 Πακιστανούς μέσω του προγράμματος εποχικής απασχόλησης και μου έδωσαν 20. Οι Ελληνες δεν έρχονται», τόνισε.

Κάποιος θα μπορούσε να την αποκαλέσει δομική ανεργία καθώς υπάρχει αναντιστοιχία ζήτησης και προσφοράς εργατικών χεριών. Κάποιοι κλάδοι όπως η γεωργία, ο τουρισμός, η οικοδομή έχουν έλλειψη εργατικών χειρών ενώ ελλείψεις υπάρχουν επίσης κι αλλού όπως νοσηλεύτριες στα νοσοκομεία. Και φυσικά υπάρχουν οι δεκάδες ή και ενδεχομένως εκατοντάδες χιλιάδες παράνομοι μετανάστες οι οποίοι απασχολούνται μεν, αλλά δεν καταγράφονται στο εργατικό δυναμικό της χώρας.

Ποιο είναι λοιπόν το πραγματικό ποσοστό ανεργίας της Ελλάδος; Δύσκολο να απαντήσει κανείς αλλά μάλλον χαμηλότερο από το επίσημο. Τι διαφορά σε σχέση με μερικά χρόνια πριν όταν η μείωση της ανεργίας συνδεόταν με την μείωση του αριθμού εκείνων που έψαχναν για δουλειά.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v