Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πολιτική είναι το μεγάλο ρίσκο

Η Ελλάδα χαρακτηριζόταν συχνά χώρα υψηλού πολιτικού κινδύνου από τους ξένους επενδυτές. Όμως, όλοι συμφωνούν ότι αυτό το ρίσκο είναι αμελητέο τα επόμενα χρόνια, σε αντίθεση με άλλες χώρες όπου ο πολιτικός κίνδυνος είναι το μεγάλο ρίσκο για το 2024.

Η πολιτική είναι το μεγάλο ρίσκο

Ο πολιτικός κίνδυνος ήταν συχνά ένας από εκείνους που ήταν ψηλά στη λίστα των ξένων οίκων, όταν απαριθμούσαν τους κινδύνους των επενδύσεων στην Ελλάδα.

Όλοι συμφωνούν σήμερα πως ο κίνδυνος είναι πολύ χαμηλός για τα επόμενα χρόνια καθώς η κυβέρνηση στηρίζεται από μια άνετη πλειοψηφία στη Βουλή, ο πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης εμφανίζεται κυρίαρχος και η αντιπολίτευση είναι κατακερματισμένη.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν υπάρχουν προκλήσεις, όπως ο νόμος για τον γάμο και την υιοθεσία από ομοφυλόφιλους (ομόφυλοι είναι αυτοί που ανήκουν στην ίδια φυλή), που θα μπορούσε να ανοίξει πληγή στα δεξιά της ΝΔ. Ιδίως από τη στιγμή που η μεγάλη πλειοψηφία της κοινωνίας είναι απέναντι στην τεκνοθεσία από ομοφυλόφιλους, σύμφωνα με μετρήσεις της κοινής γνώμης όπως διαβάζουμε.    

Φυσικά, η πολιτική παντοδυναμία σε χώρες με αδύνατους θεσμούς μπορεί επίσης να γίνει μπούμερανγκ. Κι αυτό γιατί ενίοτε συνοδεύεται προοδευτικά από αυξημένα φαινόμενα διαφθοράς, ασυδοσίας και απληστίας, τα οποία προκαλούν κοινωνικές αντιδράσεις και έχουν δυσάρεστες πολιτικές επιπτώσεις.

Ασυνήθιστο ίσως, με βάση τα ιστορικά στοιχεία, αλλά ο μεγαλύτερος πολιτικός κίνδυνος για το 2024 και ενδεχομένως τα επόμενα χρόνια προέρχεται από τις ΗΠΑ. O Ian Bremmer, ιδρυτής και πρόεδρος του ομίλου ερευνών και συμβούλων πολιτικών κινδύνων Eurasia, δεν θα μπορούσε να το διατυπώσει καλύτερα. Κάπου 160 εκατ. Αμερικανοί θα ψηφίσουν, αλλά το αποτέλεσμα θα επηρεάσει 8 δισ. ανθρώπους.

Η σοβαρή πιθανότητα να αναμετρηθούν στις προεδρικές εκλογές δύο υποψήφιοι τους οποίους αντιπαθεί ο περισσότερος κόσμος, η πόλωση και η δυσλειτουργία πολλών πολιτικών θεσμών, κατατάσσει τις αμερικανικές εκλογές στην κορυφή των γεωπολιτικών θεμάτων του 2024. Ο τρόπος εκλογής με το Κολέγιο των εκλεκτόρων σημαίνει  ότι το αποτέλεσμα θα κριθεί σε λίγες πολιτείες με μικρή διαφορά ψήφων, που πιθανόν θα αμφισβητηθεί. Όποιος κι αν εκλεγεί ανάμεσα σε Μπάιντεν και Τραμπ θα είναι ο γηραιότερος πρόεδρος των ΗΠΑ στο τέλος της θητείας του.

Υπό αυτές τις συνθήκες, είναι λογικό να επιθυμεί η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν να τονώσει την αμερικανική οικονομία για να αυξήσει τις πιθανότητες επανεκλογής του καθώς πλησιάζουμε προς τις εκλογές. Αυτό θα έχει βραχυπρόθεσμα θετικές επιπτώσεις αλλά μακροπρόθεσμα μάλλον όχι. Υπό αυτές τις συνθήκες, η Fed ίσως επιχειρήσει να μειώσει νωρίτερα τα επιτόκια, ώστε να μην είναι παράγοντας της εκλογικής διαδικασίας και βρεθεί στο επίκεντρο της κομματικής αντιπαράθεσης, σύμφωνα με μια συλλογιστική. 

Από εκεί και πέρα υπάρχουν τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής που έχουν οικονομικό αντίκτυπο, όπως η μετεγκατάσταση εργοστασίων πιο κοντά στις χώρες των πολυεθνικών. Αν και οι δύο υποψήφιοι πρόεδροι έχουν υιοθετήσει σκληρή γραμμή απέναντι στο Πεκίνο, υποστηρίζοντας την Ταϊβάν, δεν φαίνεται να ισχύει το ίδιο απέναντι στη Ρωσία, με τον Τραμπ να διατυμπανίζει πως θα βρει άμεσα λύση στον πόλεμο Ουκρανίας-Ρωσίας.

Όπως κι αν είναι οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ ενέχουν μεγάλο ρίσκο με γεωπολιτικό και οικονομικό αντίκτυπο. Το μεγαλύτερο γεωπολιτικό πρόβλημα του 2024 είναι πιθανώς το πολιτικό ρίσκο των ΗΠΑ. 


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v