Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To αυγάτισμα των pass δεν θα μας βγει σε καλό

Μετά τα fuel pass, youth pass κ.λπ., το υπουργείο Παιδείας λανσάρει το sports pass των 300 ευρώ, απευθυνόμενο σε μαθητές της Α' Γυμνασίου. Φαίνεται λοιπόν ότι πιο εύκολα βγαίνει το μάτι παρά το χούι. Ιδιαίτερα, όταν λεφτά υπάρχουν και έρχονται οι ευρωεκλογές.

To αυγάτισμα των pass δεν θα μας βγει σε καλό

Κατ’ αρχάς θα θέλαμε να αναφερθούμε στη σπουδή της κυβέρνησης να δίνει αγγλικά ονόματα σε κυβερνητικά προγράμματα, όπως τα αποκαλούμενα pass

Για την κυβέρνηση και όλους όσοι το αγνοούν, η ελληνική είναι η μοναδική ζωντανή γλώσσα του Δυτικού κόσμου. Η μοναδική γλώσσα που γράφεται και μιλιέται για κάπου 3.000-4.000 χρόνια. Είναι η μητέρα-τροφός όλων των γλωσσών, υπό την έννοια ότι μαθαίνεις τι κρύβεται πίσω από κάθε λέξη. 

Μπορεί τα αρχαία ελληνικά να μη διδάσκονται στην Ελλάδα και να διδάσκονται σε σχολεία της Γαλλίας, του Βελγίου κ.λπ., όμως θα περίμενε κάποιος από το υπουργείο Παιδείας τουλάχιστον να χρησιμοποιεί την ελληνική, όταν ονοματίζει τα προγράμματά του. Η αγγλική γλώσσα βασίζεται κυρίως στη γερμανική και εμπεριέχει κατά το 20% περίπου ελληνικές λέξεις. 

Και τώρα στο προκείμενο. Πληροφορηθήκαμε χθες ότι το υπουργείο Παιδείας ετοιμάζει ένα νέο επίδομα, ονόματι sports pass, ύψους 300 ευρώ, το οποίο θα απευθύνεται σε χιλιάδες μαθητές της Α' Γυμνασίου. Το επίδομα έχει στόχο να ενθαρρύνει τους μαθητές να αθλούνται και θα δοθεί σε εκείνους που πληρούν συγκεκριμένα οικογενειακά εισοδηματικά κριτήρια. Ποια είναι τα κριτήρια δεν έγινε γνωστό. 

Προφανώς, ο υπουργός Παιδείας κ. Πιερρακάκης δεν κάνει του κεφαλιού του. Το έχει συζητήσει με τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Οικονομικών θα πρέπει να έχει εκτιμήσει το κόστος του νέου επιδόματος. 

Πράγματι, τα λεφτά που απαιτούνται για το επίδομα δεν φαίνεται να είναι πολλά, καθώς το ποσό μπορεί να φθάσει τα 10-11 εκατ. ευρώ με 35.000 μαθητές. Όμως, πιο σημαντικό είναι το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση στην κοινωνία.  

Κατ’ αρχάς στέλνει το μήνυμα ότι λεφτά υπάρχουν. Δεύτερον, ολοένα και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού εθίζεται στην ιδέα των επιδομάτων και είναι πιθανόν να ζητάει περισσότερα στο μέλλον.

Τρίτον, τα εισοδηματικά κριτήρια στην Ελλάδα ευνοούν τους φοροφυγάδες. Οι τελευταίοι δηλώνουν συνήθως μικρά εισοδήματα στις φορολογικές δηλώσεις τους και εισπράττουν τα επιδόματα. Αντίθετα, πολλοί από τους συνεπείς φορολογούμενους μένουν απέξω για λίγες χιλιάδες ευρώ ή παραπάνω. Επιπλέον, οι συνεπείς μπορεί να κληθούν να πληρώσουν περισσότερα λεφτά για τα παιδιά τους, αν η αυξημένη ζήτηση για υπηρεσίες άθλησης λόγω του επιδόματος ανεβάσει τις τιμές. 

Φυσικά, κάποιος μπορεί να ισχυρισθεί ότι θα βοηθηθούν μαθητές που δεν θα είχαν διαφορετικά την οικονομική δυνατότητα να αθληθούν. Κι εδώ όμως τίθεται το ερώτημα τι κάνουν οι αρμόδιοι, ώστε να υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση σε κρατικές και δημοτικές εγκαταστάσεις άθλησης σε όσους το επιθυμούν. 

Επιπλέον, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο να πιστεύουν μερικοί στην κυβέρνηση ότι έτσι κερδίζουν ψήφους ενόψει ευρωεκλογών.  

Όπως κι αν είναι,  το νέο επίδομα, sports pass, έρχεται να προστεθεί στα προηγούμενα και δεν φαίνεται να αλλάζει η στάση της κυβέρνησης σ’ αυτό το θέμα. Κακώς, γιατί θα τα βρούμε μπροστά μας.   


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v