Πριν από αρκετό καιρό, η στήλη είχε αναφερθεί στην Κούβα και το ελληνικό παράδοξο. Παρά το γεγονός ότι ο τουρισμός στη χώρα της Καραϊβικής με τους χαμογελαστούς κατοίκους υποχωρούσε, ο αριθμός των επισκεπτών από την Ελλάδα παρουσίαζε σημαντική άνοδο.
Μάλιστα, οι αριθμοί τους προσομοίαζαν σ’ εκείνους πριν από την οικονομική κρίση του 2009-2010 με μια αξιοσημείωτη διαφορά. Παλιά, πολλοί επισκέπτες ήταν συνταξιούχοι και δημόσιοι υπάλληλοι. Τώρα, αρκετοί ήταν άτομα που δραστηριοποιούνται στον κλάδο του τουρισμού και τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (Airbnb).
Η Κούβα μπορεί να είναι μακριά αλλά είναι σχετικά φθηνή χώρα. Δεν συμβαίνει το ίδιο με τα ακριβά τουριστικά θέρετρα στις χώρες της ΝΑ Ασίας όπως η Ταϊλάνδη κ.τλ.
Δεν είναι μυστικό ότι αρκετοί επιχειρηματίες, π.χ. ιδιοκτήτες καταλυμάτων, μπαρ οι οποίοι δραστηριοποιούνται στον τουρισμό, π.χ. στα νησιά των Κυκλάδων, επωφελούνται της χειμερινής περιόδου και μεταβαίνουν στις χώρες της ΝΑ Ασίας όπου ο καιρός είναι ζεστός αυτή την εποχή για διακοπές.
Αυτό συμβαίνει κάθε χρόνο και έχουν συχνά μαζί τους αρκετό ρευστό όπως λένε οι επαΐοντες. Προφανώς, είναι λεφτά που έβγαλαν το καλοκαίρι και ένα μέρος είναι αδήλωτα.
Το ίδιο συμβαίνει φέτος με την διαφορά ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός τους όπως κι άλλων Ελλήνων πολιτών σε χώρες όπως το Βιετνάμ, το Λάος και η Ταϊλάνδη. Σε ακριβά τουριστικά θέρετρα συναντάς Έλληνες με κοινό χαρακτηριστικό ότι ασχολούνται με τον τουρισμό στη χώρα μας όπως μας λένε. Μιλάμε για θέρετρα όπου διαμονή και φαγητό κοστίζουν 250-500 ευρώ την ημέρα συν τα άλλα έξοδα μετακίνησης.
Φυσικά, φοροδιαφυγή δεν υπάρχει μόνο στον τουρισμό. «Ο,τι κι αν κάνουν, ότι ηλεκτρονικά τιμολόγια κι αν βάλουν, η φοροδιαφυγή στην οικοδομή δεν μπορεί να καταπολεμηθεί,» ανέφερε γελώντας λογιστής με πελάτες εταιρίες κατασκευής κτιρίων.
Η στήλη θα προσέθετε ότι η πολιτεία ενδεχομένως δεν το θέλει επίσης. Κι αυτό γιατί γνωρίζει ότι κάτι τέτοιο θα πλήγωνε την οικοδομική δραστηριότητα και κατ’ επέκταση την οικονομία. Είναι π.χ. γνωστό ότι υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών και αρκετοί ξένοι εργάτες βρίσκονται παράνομα στη χώρα.
Δεν είναι όμως μόνο ο τουρισμός και η οικοδομή που η φοροδιαφυγή ζει και βασιλεύει παρά τα μέτρα. Πρόσφατα, ένα αυτοκίνητο μπήκε για πώληση στον ιστότοπο car.gr με την τιμή στις 10 χιλ. ευρώ. Ο ιδιοκτήτης δέχθηκε πολλές κρούσεις αλλά αποφάσισε να περιμένει γιατί όλες οι προτάσεις ήταν περίπου ίδιες. Του δίνανε 1.000 ή 1.500 ευρώ πάνω από το τραπέζι και τα υπόλοιπα “μαύρα” στο χέρι. Περίμενε επι αρκετούς μήνες μέχρι που το πήρε απόφαση και αποδέχθηκε μια πρόταση για 1.500 ευρώ επισήμως και τα υπόλοιπα στο χέρι.
Το επάγγελμα του αγοραστή; Αγρότης. Άλλος ένας κλάδος που η φοροδιαφυγή κάνει θραύση και τα κρατικά έσοδα από τις δηλώσεις εισοδήματος ανέρχονταν συνολικά σε μόλις 40-50 εκ. ευρώ τον χρόνο.
Παρά τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για να περιορίσει την φοροδιαφυγή και στα οποία βασίζεται εν μέρει το σχέδιο για πρωτογενή πλεονάσματα και ίσως νέες παροχές τα επόμενα χρόνια, η τελευταία αποδεικνύεται Λερναία Ύδρα.
Το θετικό είναι ότι αυτό δείχνει πως υπάρχει ακόμη αρκετή φορολογητέα ύλη στην οποία μπορούν να προσβλέπουν οι αρχές σε συνδυασμό με τον εξορθολογισμό των κρατικών δαπανών για δημοσιονομική πειθαρχία διαρκείας ώστε να μειωθεί το χρέος προς το ΑΕΠ κάτω από 130% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.