Το μάθημα των 70s και η επιστροφή των εκδικητών της αγοράς ομολόγων 

Ο στασιμοπληθωρισμός χαρακτήρισε τη δεκαετία του 1970, με τη Fed και την αγορά ομολόγων να υποτιμούν τον πληθωρισμό. Όμως, δεν φαίνεται να επαναλαμβάνουν το ίδιο λάθος τώρα, μετά τους δασμούς του προέδρου Τραμπ. Αυτό όμως είναι ίσως ό,τι χρειάζεται.

Το μάθημα των 70s και η επιστροφή των εκδικητών της αγοράς ομολόγων
Η στήλη σημείωνε χθες ότι η αβεβαιότητα που έφεραν οι «αμοιβαίοι» δασμοί του προέδρου Τραμπ δεν πρόκειται να φύγει επειδή τους πάγωσε στο 10% για 90 μέρες, εξαιρώντας την Κίνα.

'Οπως ήταν αναμενόμενο (κατ' εμάς), η Wall Street υποχώρησε χθες, μετά το ράλι ανακούφισης, με τον δείκτη S&P 500 να χάνει 3,46%. Ο Γενικός Δείκτης στην Αθήνα πρόλαβε να προεξοφλήσει εν μέρει αυτή την εξέλιξη, κλείνοντας χαμηλότερα από το ενδοσυνεδριακό υψηλό επίπεδο.

Η απόφαση του προέδρου Τραμπ να παρέμβει για να βάλει φρένο στη διολίσθηση των αγορών ήταν μέρος της στρατηγικής του σύμφωνα με τους υποστηρικτές του. Από την άλλη πλευρά, οι επικριτές του την απέδωσαν στις ανησυχίες του για την κακή εικόνα των αγορών και ειδικότερα της αγοράς ομολόγων.

Ο όρος «εκδικητές» (vigilantes) της αγοράς ομολόγων επανήλθε στο προσκήνιο. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου βρίσκεται αρκετά πιο πάνω απ' ότι πριν από την «Ημέρα της Απελευθέρωσης».    

Κι όλα αυτά την ίδια στιγμή που η  αγορά στοιχημάτων (Polymarket) δίνει ακόμη μεγαλύτερες πιθανότητες ύφεσης 60% στην αμερικανική οικονομία το 2025 σε σύγκριση με άλλους στην αγορά.  Πριν από την ανακοίνωση για πάγωμα των δασμών για 90 μέρες, ο Ed Yardeni, βετεράνος αναλυτής της Wall Street, και άλλοι έδιναν πιθανότητες ύφεσης 40% για την αμερικανική οικονομία το 2025.

Με την αγορά εργασίας να δείχνει τα πρώτα σημάδια αδυναμίας, η Fed θα μπορούσε να προχωρήσει σε μειώσεις του επιτοκίου παρέμβασης από μια έως τρεις. Όμως, ο Τζερόμ Πάουελ, πρόεδρος της Fed, δεν φαίνεται να θέλει να το ρισκάρει και να μείνει στην ιστορία ως ένας νέος Άρθουρ Μπερνς. 

Ο κ. Μπερνς, ο οποίος ήταν πρόεδρος της Fed τη δεκαετία του 1970 έκανε τότε ένα μεγάλο λάθος. Θεώρησε ότι η άνοδος του πληθωρισμού ήταν ένα εφάπαξ, προσωρινό φαινόμενο. Η αγορά ομολόγων υποτίμησε επίσης τον πληθωρισμό. Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου υπολειπόταν του ρυθμού αύξησης του ονομαστικού Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).

Οι εκδικητές ή vigilantes της αγοράς ομολόγων εμφανίσθηκαν την δεκαετία του 1980 αλλά έζησαν ημέρες δόξας επί προεδρίας Κλίντον την δεκαετία του 1990. Ήταν τότε που ο Τζέιμς Καρβίλ, σύμβουλος του Κλίντον, δήλωσε ότι αν επέστρεφε ως μετενσάρκωση θα ήθελε να είναι η αγορά ομολόγων γιατί μπορείς να τους εκφοβίσεις όλους. 

Το πλεόνασμα των αποταμιεύσεων και αργότερα ο φόβος του αποπληθωρισμού τους εξαφάνισαν καθώς η Fed και οι άλλες μεγάλες τράπεζες διατήρησαν τα επιτόκια παρέμβασης κοντά στο 0%. Τον 21ο αιώνα μέχρι και δυο-τρία χρόνια πριν, οι αποδόσεις των ομολόγων ήταν χαμηλότερες από τον ρυθμό ανάπτυξης του ονομαστικού ΑΕΠ. 

Με τους δασμούς του προέδρου Τραμπ να εκτιμάται ότι θα ανεβάσουν τον πληθωρισμό στο 4% και ίσως υψηλότερα, οι εκδικητές επανεμφανίσθηκαν. Μάλιστα, η στήλη Alphaville των FT τους έγραψε ευχαριστήριο επιστολή για τον ρόλο που είχαν στο πάγωμα των δασμών στο 10% για 90 μέρες από τον Τραμπ.

Από τη στιγμή που ο Τζερόμ Πάουελ δεν θέλει να γίνει ο νέος Αρθουρ Μπερνς που θα υποτιμήσει τον πληθωρισμό και οι vigilantes της αγοράς ομολόγων δίνουν το παρών, ο πρόεδρος Τραμπ θα πρέπει να βάλει νερό στο κρασί του. Πιθανόν πολύ νερό απέναντι σε μεγάλες χώρες που δεν μπορούν παρά να αντιδράσουν όπως οι της ΕΕ. 

Ακολουθήστε το Euro2day.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του Euro2day.grFOLLOW USΑκολουθήστε τη σελίδα του Euro2day.gr στο Linkedin

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

v