H κατακόρυφη άνοδος της απόδοσης του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου στο 4,5% σχεδόν στις 11 Απριλίου απο 3,9% περίπου στις 4 Απριλίου και η αντίστοιχη άνοδος του 30ετούς ομολόγου στο 4,876% από 4,39% ερμηνεύθηκε από πολλούς ως απόρροια μεγάλων πωλήσεων από την Κίνα.Σύμφωνα μ' αυτή τη συλλογιστική, η Κίνα αντιδρά στους δασμούς του προέδρου Τραμπ, χτυπώντας στο μαλακό υπογάστριο της αμερικανικής οικονομίας που είναι το χρέος.
Οι αποδόσεις έχουν υποχωρήσει κάπως απο τα υψηλά της 11ης Απριλίου, όμως οι ανησυχίες παραμένουν και είναι φυσιολογικό. Ως γνωστόν, η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων με πάνω από 760 δισ. δολάρια μετά από την Ιαπωνία με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία του περασμένου Ιανουαρίου. Άλλοι υποστηρίζουν ότι το νούμερο είναι πολύ μεγαλύτερο, πλησιάζοντας το 1 τρισ. δολάρια αν συμπεριληφθούν ομόλογα που βρίσκονται σε ευρωπαίους θεματοφύλακες.
Θεωρητικά, αυτό δίνει την δυνατότητα στη Κίνα να πουλήσει μαζικά αμερικανικά ομόλογα, συμπιέζοντας τις τιμές και ανεβάζοντας το κόστος δανεισμού του Αμερικανικού Δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα. Και επομένως το κόστος του εμπορικού πολέμου για τον Τραμπ.
Όμως, αυτή είναι η μια όψη του νομίσματος. Από την άλλη πλευρά, η Κίνα θα δει επίσης την αξία των εναπομεινάντων δολαρίων που κατέχει να χάνουν αξία. Και δεν είναι μόνο το στενό κράτος αλλά και δημόσιοι φορείς, π.χ. κρατικές τράπεζες, που έχουν στην κατοχή τους αμερικανικό χρέος.
Υπό αυτή την έννοια, πιθανόν θα καταγράψει ζημιές. Η Κίνα μπορεί να πληγώσει τις ΗΠΑ, όμως θα κάνει επίσης κακό στον εαυτό της. Αν μάλιστα επιχειρήσει να επαναπατρίσει αυτά τα λεφτά, η αξία του γουάν θα ενισχυθεί, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των κινεζικών εξαγωγών.
Πρόσφατα, επίσης γίναμε μάρτυρες του φαινομένου να αυξάνονται οι αποδόσεις των αμερικανικών κρατικών ομολόγων αλλά να διολισθαίνει το δολάριο. Αυτό παραπέμπει στην απώλεια αξιοπιστίας της αμερικανικής οικονομικής πολιτικής. Αν λοιπόν η Κίνα προβεί σε μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων και υποχωρήσει το δολάριο, θα υποστεί ακόμη μεγαλύτερες απώλειες. Κι αυτό γιατί η αξία όλων των αμερικανικών περιουσιακών στοιχείων, π.χ. μετοχών, που έχουν στην κατοχή τους η κεντρική διοίκηση της Κίνας, οι κρατικοί και οι ιδιωτικοί φορείς θα μειωθεί περαιτέρω.
Με άλλα λόγια, το εγχείρημα των μαζικών πωλήσεων αμερικανικών ομολόγων μπορεί να γυρίσει μπούμερανγκ στην Κίνα.
Μάλιστα, η εμπειρία του 2020 όταν οι αγορές έπεσαν απότομα δείχνει ότι η Fed μπορεί να μην το αφήσει έτσι. Με άλλα λόγια, η Fed μπορεί να ενεργοποιήσει αγορές ομολόγων και μετοχών για να βάλει φρένο ή τέλος στη πτώση τους.
Αυτό μπορεί να αποδειχθεί επιζήμιο για τα χαρτοφυλάκια της Fed και να προκαλέσει ζημιές στην ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ. Όμως, η ιστορία δείχνει ότι αυτό δεν πρόκειται να την εμποδίσει αν θεωρεί ότι συμβάλλει στη σταθερότητα του χρηματοοικονομικού συστήματος. Επομένως, η Fed θα μπορούσε να το επαναλάβει αν η Κίνα ξεφόρτωνε τα αμερικανικά ομόλογα που διαθέτει.
Κοντολογίς, οι μαζικές πωλήσεις αμερικανικών ομολόγων στα πλαίσια του εμπορικού ομολόγου μοιάζουν να είναι lose-lose τόσο για την Κίνα, όσο και τις ΗΠΑ.
Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.