Oι αναλυτές και τα συμφέροντα!

Η επιρροή που ασκούν ορισμένοι αναλυτές στην πορεία των μετοχών τις οποίες καλύπτουν είναι αναμφισβήτητη όπως φάνηκε στην περίπτωση του ΟΠΑΠ. Όμως, ούτε όλοι οι αναλυτές είναι ίδιοι, ούτε τα κίνητρα είναι πάντοτε τα ίδια.

Oι αναλυτές και τα συμφέροντα!
Τα ονόματα της κ. Mary Meeker, του κ. Jack Grubman και του κ. Henry Blodget ίσως δεν λένε τίποτα στους περισσότερους αναγνώστες.

Πρόκειται για τρεις πρώην σταρ - αναλυτές της Wall Street που απομυθοποιήθηκαν στις αρχές της δεκαετίας που διανύουμε γιατί «μπέρδεψαν» την ανάλυση με την προσφορά επενδυτικών υπηρεσιών για ίδιον όφελος.

Η αναλύτρια κ. Mary Meeker προσλήφθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1991 από τον κ. Frank Quattrone, έναν τραπεζίτη που ήταν επικεφαλής της ομάδας τεχνολογίας - τραπεζικής της Morgan Stanley στη Silicon Valley.

H Μeeker διαδέχτηκε τον Quattrone το 1996, δίνοντας σάρκα και οστά στον νέο ρόλο του αναλυτή - τραπεζίτη από τη μια πλευρά, που έχει υποχρέωση να αναλύει τις εταιρίες, και του στελέχους επενδυτικής τραπεζικής από την άλλη, που έχει υποχρέωση να κλείνει ντιλ.

Κοινός παρονομαστής τα μπόνους γι’ αυτήν και τα κέρδη για τον επενδυτικό οίκο όπου δούλευε.

Η Meeker έβγαλε πάνω από 15 εκατ. δολάρια το 1999 που η Morgan Stanley ήταν ανάδοχος σε περισσότερες δημόσιες εγγραφές εταιριών Ίντερνετ απ’ ό,τι τα προηγούμενα 4 χρόνια.

Ο κ. Jack Grubman ήταν ο σταρ - αναλυτής των τηλεπικοινωνιών στη Salomon Smith Barney που είχε τη δύναμη να ανεβάσει ή να κατεβάσει μετοχές με τις συστάσεις του. Όμως, ο ίδιος συμβούλευε εταιρίες όπως η WorldCom, τις οποίες συνιστούσε στους θεσμικούς επενδυτές-πελάτες της Smith Barney.

Όταν κάποτε ρωτήθηκε για τη σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ του αναλυτή και του τραπεζίτη, ο Grubman φέρεται να είπε την περίφημη φράση: «Αυτό που ήταν σύγκρουση συμφερόντων είναι τώρα συνέργια».

Ο κ. Henry Blodget ήταν αναλυτής της Merrill Lynch και έγινε ευρύτερα γνωστός μετά τη σωστή πρόβλεψή του το 1998 ότι η μετοχή της Amazon θα ξεπεράσει τα 400 δολάρια. Όπως όμως αποκαλύφθηκε εκ των υστέρων, άλλα έλεγε ο Blodget στις εκθέσεις του για τις εταιρίες που κάλυπτε κι άλλα (υποτιμητικά) στα διάφορα e-mails που έστελνε.

Από τότε μέχρι σήμερα έχει μπει πολύ νερό στο αυλάκι και οι αμερικανικές κυρίως αρχές έχουν λάβει διάφορα μέτρα με στόχο τον διαχωρισμό των τμημάτων ανάλυσης από τον τομέα επενδυτικής τραπεζικής και την αποφυγή παρόμοιων φαινομένων στο μέλλον.

Όμως, ο διαχωρισμός μέσω των αποκαλούμενων «σινικών τειχών» δεν φαίνεται να είναι το ίδιο αυστηρός και αξιόπιστος στους επενδυτικούς οίκους της Γηραιάς Ηπείρου.

Τα κανάλια επαφής μεταξύ των αναλυτών και των ατόμων που διαμεσολαβούν στα διάφορα ντιλ φαίνεται ότι υφίστανται, αν και ποικίλλουν κατά περίπτωση.

Επιπλέον, υπάρχουν υποψίες ότι μερικοί αναλυτές «παίζουν» τις μετοχές επιχειρήσεων που καλύπτουν μέσω offshore εταιριών ή τρίτων ατόμων, κάνοντας front-running, ενώ κάποιοι ίσως έχουν προνομιακή πρόσβαση στο περιεχόμενο των εκθέσεων πριν γνωστοποιηθούν ευρύτερα.

Όμως, άλλο υποψίες κι άλλο απόδειξη ότι κάτι μεμπτό έγινε.

Επιπλέον, άλλα τα κίνητρα του αναλυτή του αποκαλούμενου sell side, που θέλει να προμοτάρει το ραπόρτο για να φέρει δουλειές στον οίκο όπου δουλεύει και να βγάλει προμήθειες, κι άλλα του αναλυτή του αποκαλούμενου buy side, π.χ. funds, που αφορούν στα χρήματα τα οποία υπάρχουν προς διαχείριση.

Το θέμα του ρόλου των αναλυτών του sell side επανήλθε στην επιφάνεια πριν από μερικούς μήνες όταν η Deutsche Bank υποβάθμισε τη Eurobank κι άλλες ελληνικές τράπεζες.

Οι υποθέσεις στις οποίες στηρίχτηκε η αναλύτρια της γερμανικής τράπεζας για να βγάλει τα συμπεράσματά της ίσως δεν ευσταθούν. Όμως, οι πελάτες της δεν θα πρέπει να δυσανασχέτησαν με τις τότε συστάσεις της, κρίνοντας εκ του αποτελέσματος.

Πρόσφατα, ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΠΑΠ κ. Χατζηεμμανουήλ αντέδρασε επίσης έντονα απέναντι σε έκθεση της Morgan Stanley που προειδοποιεί για πιθανή άρση του μονοπωλίου του ΟΠΑΠ συντομότερα απ’ ό,τι περιμένει η αγορά.

Το γεγονός ότι η Ε.Ε. συμπεριέλαβε μόνο την έκθεση της Morgan Stanley στην αιτιολογημένη γνώμη της εναντίον του μονοπωλίου στην εγχώρια αγορά πιθανόν έπαιξε καθοριστικό ρόλο.

Όμως, όποια κι αν ήταν τα κίνητρα του αναλυτή/ών, το συμπέρασμα δεν αλλάζει αφού τίποτε δεν μπορεί να αποδειχτεί.

Ο επικεφαλής αναλυτής κ. Vaughan Lewis και η ομάδα του θα κριθούν από τους πελάτες τους και φυσικά από τις εξελίξεις στον ΟΠΑΠ.

Σ' αυτό ο κ. Χατζηεμμανουήλ και το μάνατζμεντ του ΟΠΑΠ μπορεί να βάλουν το χέρι τους.

Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v