Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To οξύμωρο του σχεδίου διάσωσης/θωράκισης!

Το σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος ή θωράκισης της οικονομίας, όπως αποκαλείται από την κυβέρνηση, μπορεί τελικά να προκαλέσει το αντίθετο απ’ αυτό που ίσως ήλπιζε ο κ. Αλογοσκούφης.

To οξύμωρο του σχεδίου διάσωσης/θωράκισης!
Πριν από 10 μέρες περίπου, η Τράπεζα της Ελλάδος ξάφνιαζε πολλούς βγάζοντας ανακοίνωση με την οποία έδινε ουσιαστικά το "πράσινο φως" ή την ευλογία της, αν προτιμάτε, σε ένα μικρό τραπεζικό ντιλ αξίας μόλις 100 εκατ. ευρώ περίπου.

Στην εξαγορά του 27% περίπου των μετοχών της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς.

Με δήλωσή του, ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος κ. Παναγιώτης Θωμόπουλος, που προφανώς απηχούσε την άποψη του διοικητή κ. Προβόπουλου -ο οποίος ως πρώην μεγαλοστέλεχος της Τράπεζας Πειραιώς δεν ήθελε προφανώς, και ορθά πράττοντας, να τοποθετηθεί δημοσίως-, δήλωνε ότι "κινήσεις που ενισχύουν την κεφαλαιακή θέση, την ανταγωνιστικότητα και τις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών στην Ευρώπη είναι ευπρόσδεκτες".

Λίγο αργότερα ήρθε η σειρά του κ. Αλογοσκούφη να επαινέσει την ίδια συμφωνία, γεγονός που ερμηνεύτηκε ως κυβερνητική επιθυμία για συνένωση δυνάμεων στον τραπεζικό χώρο.

Κι εκεί που οι περισσότεροι πίστευαν ότι η καταρχήν συμφωνία για την εξαγορά του 27% περίπου των μετοχών της Proton Bank από την Τράπεζα Πειραιώς θα αποτελούσε το έναυσμα για περισσότερα ντιλ στον τραπεζικό κλάδο, ήρθε η απότομη προσγείωση.

Το ντιλ χάλασε, κάτι που πιθανόν δεν θα συνέβαινε αν η Proton Bank δεν αποκτούσε πρόσβαση στη ρευστότητα που χρειάζεται μέσω του εθνικού σχεδίου στήριξης του τραπεζικού συστήματος και η Τράπεζα Πειραιώς δεν επιθυμούσε την απαγκίστρωσή της για λόγους που γνωρίζει καλύτερα η ίδια.


Έχουμε λοιπόν το οξύμωρο, το σχέδιο στήριξης του τραπεζικού συστήματος και της οικονομίας να παρέχει σωσίβιο προς όλες τις τράπεζες που το έχουν ανάγκη, λειτουργώντας ως αντικίνητρο για εξαγορές και συγχωνεύσεις στον κλάδο, γεγονός που αντίκειται στην επιθυμία της κυβέρνησης για μεγαλύτερα σχήματα.

Μερικοί ίσως το θεωρήσουν λιγότερο σημαντικό απ’ ό,τι το μπάχαλο που δημιούργησαν οι χειρισμοί της κυβέρνησης και των τραπεζιτών στο θέμα της υποτιθέμενης ομόψυχης συμμετοχής τους στο σχέδιο στήριξης του κλάδου.

Πιθανόν να έχουν δίκιο, αφού, αν μη τι άλλο, οι λανθασμένοι χειρισμοί σε συνδυασμό με τις αθρόες ρευστοποιήσεις θέσεων στις αναδυόμενες αγορές της ευρύτερης περιοχής και σε εταιρίες που έχουν παρουσία σε αυτές από hedge funds μπορεί να φέρουν ντιλ από το παράθυρο.

Προς το παρόν, πάντως, το συμπέρασμα που βγαίνει είναι απλό.

Το σχέδιο στήριξης ή θωράκισης, αν προτιμάτε, φέρνει χωρισμούς παρά γάμους στον τραπεζικό κλάδο κόντρα στην επιθυμία της κυβέρνησης και της Τραπέζης της Ελλάδος.


Dr. Money

[email protected]  

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v