Οι προβλέψεις, τα φλας και η λυχνία!

Οι προειδοποιητικές λυχνίες που συνήθως σηματοδοτούν ισχυρά χρηματιστηριακά ράλι έχουν ανάψει εδώ και μέρες. Υπάρχει όμως μία που επιμένει να μην ανάβει. Τι μπορεί να σημαίνει μετά το χθεσινό ράλι.

Οι προβλέψεις, τα φλας και η λυχνία!
Οι προβλέψεις δεν είναι εύκολο πράγμα και κανείς δεν το ξέρει καλύτερα από τους πρωτοπόρους του είδους.

Ο Αμερικανός καθηγητής Οικονομικών Lawrence Klein πήρε το βραβείο Νόμπελ στα οικονομικά για την εργασία του στην κατασκευή οικονομετρικών μοντέλων που προβλέπουν τους επιχειρηματικούς κύκλους (business cycles).

Ο κ. Klein ήταν ένας γλυκύτατος άνθρωπος, δημοκρατικός (είχε αναγκαστεί να φύγει από τις ΗΠΑ και να πάει στην Αγγλία λόγω του Μακαρθισμού τη δεκαετία του 1950), αλλά σίγουρα δεν θα τον κατατάσσαμε στην κατηγορία των καθηγητών που οι φοιτητές παρακολουθούν με ανοιχτό το στόμα.

Μερικές φορές όμως ήταν απολαυστικός.

Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος οικονομετρίας, ένας συμφοιτητής μας, που ενδιαφερόταν περισσότερο για την πορεία του Dow Jones και λιγότερο για το αμερικανικό ΑΕΠ, τον ρώτησε τι προέβλεπε για την πορεία του χρηματιστηριακού δείκτη.

Ο καθηγητής τον κοίταξε, χαμογέλασε και του απάντησε ότι αν μπορούσε να προβλέψει τον καιρό σε βάθος χρόνου θα είχε τη δυνατότητα να του πει πού θα πήγαινε ο Dow Jones. Από τη στιγμή όμως που δεν μπορούσε να προβλέψει τον καιρό δεν θα το έκανε για τον Dow Jones.

Έχουν περάσει πολλά χρόνια από τότε, όμως ακόμη δεν έχει βρεθεί το μοντέλο που θα προβλέπει με μεγάλο βαθμό ακρίβειας τη μελλοντική πορεία των μετοχών και των χρηματιστηριακών δεικτών ανεξαρτήτως των συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία κι αλλού.

Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν εμποδίζει πολλούς να κάνουν προβλέψεις.

Την προηγούμενη εβδομάδα αναφερθήκαμε σε εκείνους που προέβλεπαν είτε απλώς ένα ράλι αντίδρασης είτε τη μητέρα όλων των short-covering ράλι, όπως ο Larry Pesavento που είχε γίνει μέλος των αρκούδων από τον Ιούλιο του 2007.

Πολλοί απ' αυτούς έλεγαν ότι το ράλι θα μπορούσε να ξεκινήσει από κάποιο αναπάντεχο γεγονός και να μετατραπεί σε χιονοστιβάδα, δίνοντας την εντύπωση ότι η μεγάλη πτωτική αγορά έφτασε στο τέλος της.

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Πάντιτ, επικεφαλής της Citi, πρόσφεραν τη δικαιολογία που αναζητούσαν οι αγορές για να καταγράψουν μεγάλα ημερήσια κέρδη.

Το ερώτημα είναι τι γίνεται από εδώ και πέρα κι αν αυτός ήταν ο σπινθήρας που αναζητούσαν οι αγορές για να κάνουν ράλι.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι αγορές είναι τόσο υπερπουλημένες όσο ποτέ τις τελευταίες δεκαετίες και στις ΗΠΑ τα τελευταία 70 χρόνια.

Η πτώση του S&P 500 από το υψηλό της αγοράς που καταγράφηκε στις 9 Οκτωβρίου του 2007 μέχρι πρόσφατα έφτανε το 57% και ήταν η μεγαλύτερη από την εποχή του κραχ του 1929.

Ο S&P 500 είχε χάσει 85,5% της αξίας του από τις 19 Σεπτεμβρίου του 1929 μέχρι το ναδίρ στις 12 Ιουλίου του 1932.

Είναι επόμενο ένα ελατήριο που είναι τόσο πολύ πιεσμένο να εκτιναχτεί.

Υπάρχουν όμως κι εκείνοι, π.χ. στρατηγικοί αναλυτές μεγάλων οίκων, που εξετάζουν διαφορετικούς παράγοντες, όπως τα θεμελιώδη δεδομένα και την ψυχολογία, για προειδοποιητικά σήματα περί επικείμενου ράλι.

Κάθε οίκος έχει τους δικούς του παράγοντες. Σε γενικές γραμμές όμως οι περισσότεροι είναι κοινοί.

Ένας απ’ αυτούς είναι τα ρευστά διαθέσιμα που διαθέτουν τα θεσμικά χαρτοφυλάκια παγκοσμίως. Όσο περισσότερο ρευστό υπάρχει, τόσο πιο πολλά πυρομαχικά μπορούν να ριχτούν στη μάχη και επομένως αυξάνονται οι πιθανότητες ενός ράλι.

Τα ρευστά διαθέσιμα των θεσμικών ως ποσοστό του ενεργητικού τους βρίσκονται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Επομένως, η συγκεκριμένη λυχνία ανάβει.

Ένας άλλος παράγοντας είναι οι πιστωτικές αγορές όπου επίσης παρατηρούνται σημάδια βελτίωσης στα spreads με τα οποία δανείζονται επιχειρήσεις. Οι πιστωτικές αγορές προηγούνται των χρηματιστηριακών και η βελτίωση θεωρείται ένα ακόμη καλό σημάδι.

Ένα τρίτος παράγοντας είναι ο ψυχολογικός. Ο τελευταίος είναι μεν συμπιεσμένος εδώ και καιρό, αλλά η πρόσφατη πτώση τον έστειλε στα τάρταρα. Υπό αυτήν την έννοια, η συγκεκριμένη λυχνία για ράλι άναψε.

Όμως, η αμερικανική αγορά κατοικίας από την οποία ξεκίνησαν όλα δεν έχει ακόμη σταθεροποιηθεί ή τουλάχιστον δεν έχει δείξει σημάδια για κάτι τέτοιο. Το απόθεμα των απούλητων κατοικιών συνεχίζει να αυξάνεται και δεν φαίνεται να φτάνει στο υψηλότερο σημείο σύντομα.

Υπό αυτήν την έννοια, η συγκεκριμένη προϋπόθεση για ράλι δεν υφίσταται.

Όμως, η μεγάλη πλειονότητα δεν μιλά για χρηματιστηριακό ράλι διαρκείας που σηματοδοτεί αλλαγή της πτωτικής τάσης, αλλά για ένα ισχυρό ράλι αντίδρασης έπειτα από μια μεγάλη και παρατεταμένη πτώση.

Επομένως, η συγκεκριμένη λυχνία ναι μεν δεν ανάβει, αλλά δεν μπορεί από μόνη της να ακυρώσει τα σήματα των άλλων λυχνιών.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.


Dr. Money

[email protected]

Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v