Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτελέσματα 2003: Η μαγική εικόνα!

Η αύξηση των λειτουργικών κερδών του 2003 των εισηγμένων δεν ακολούθησε αυτή της καθαρής κερδοφορίας. Η δεύτερη ανάγνωση των αποτελεσμάτων του 2003 αποκαλύπτει μια άλλη διάσταση: Είτε οι εταιρίες έχουν ανακαλύψει κρυμμένες λίρες στα υπόγειά τους από... την Κατοχή, είτε έχουμε να κάνουμε με μία ”μαγική εικόνα”.

Αποτελέσματα 2003: Η μαγική εικόνα!
των Θ. Μαυρίδη, Γ. Σαββάκη

Οι εταιρίες της λεγόμενης περιφέρειας της Σοφοκλέους κατόρθωσαν να αυξήσουν τα κέρδη τους στην παρελθούσα χρήση κατά 104,7%! Τα λειτουργικά τους κέρδη, όμως, έχουν αυξηθεί μόλις κατά 3,87% και οι πωλήσεις τους κατά 6% (*).

Η απλή αυτή παράθεση των στοιχείων μάς οδηγεί αναπόφευκτα σ’ ένα από τα δύο ακόλουθα σενάρια: είτε οι εισηγμένες εταιρίες έχουν ανακαλύψει κρυμμένες λίρες στα υπόγειά τους από την εποχή της Κατοχής, είτε έχουμε να κάνουμε με μία ”μαγική εικόνα”.

Η λεπτομερής ανάλυση των οικονομικών αποτελεσμάτων μάς οδηγεί και σε άλλα χρήσιμα συμπεράσματα, όπως ότι οι κρατικές εταιρείες εξακολουθούν και παράγουν το ήμισυ του πλούτου των εισηγμένων εταιριών. Η θέση του κράτους διατηρείται δεσπόζουσα.

Οι τράπεζες εξακολουθούν να αποτελούν την ”ατμομηχανή” της Σοφοκλέους, αφού δημιουργούν, ούτε λίγο ούτε πολύ, παραπάνω από το ένα τέταρτο των κερδών. Επίσης, η συγκέντρωση της αγοράς είναι παραπάνω από εμφανής, αφού οι εξήντα εταιρείες που απαρτίζουν τους δείκτες μεσαίας και υψηλής κεφαλαιοποίησης αντιπροσωπεύουν το 91% των συνολικών κερδών.

Για να συμπληρώσουμε το παζλ, θα πρέπει να σας αναφέρουμε ότι τα κέρδη των εισηγμένων για τη χρήση του 2003 σημειώνουν αύξηση 32,3%, ενώ τα λειτουργικά τους κέρδη αυξάνονται μόλις κατά 4,23%.

Εν τούτοις, σε γενικές γραμμές, υπήρξαν πολλές καλές εταιρίες που παρουσίασαν πραγματικά σημαντική αύξηση των... ουσιαστικών κερδών.

(*) Ο φάκελος αποτελεί αναδημοσίευση από το φύλλο 311 της εφημερίδας ΜΕΤΟΧΟΣ & ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ με ημερομηνία 5 Μαρτίου

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v