Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι αποκαλύπτει η... δεύτερη ματιά στα κέρδη

Οι διθυραμβικές ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιριών για την ”εκπληκτική” αύξηση της κερδοφορίας τους δεν είχαν τις περισσότερες φορές σχέση με την πραγματικότητα. Κι αυτό είναι ακόμα πιο εμφανές στη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου λόγω μεγέθους η έρευνα καταλήγει ευκολότερα σε συμπεράσματα.

Τι αποκαλύπτει η... δεύτερη ματιά στα κέρδη
Η παράθεση αριθμών είναι ίσως κουραστική, αλλά είναι ο μοναδικός τρόπος για να αποκαλύψουμε την αλήθεια. Οι διθυραμβικές ανακοινώσεις των εισηγμένων εταιριών για την ”εκπληκτική” αύξηση της κερδοφορίας τους δεν είχαν τις περισσότερες φορές σχέση με την πραγματικότητα. Κι αυτό είναι ακόμα πιο εμφανές στη μικρή κεφαλαιοποίηση, όπου λόγω μεγέθους η έρευνα καταλήγει ευκολότερα σε συμπεράσματα.

Το ”κλειδί” για την εξήγηση του φαινομένου βρίσκεται στην επιστήμη της λογιστικής.

Πολλές εταιρίες προχώρησαν σε sale and lease back των ακινήτων τους. Δηλαδή, πούλησαν σε εταιρίες leasing τα ακίνητά τους και στη συνέχεια τα μίσθωσαν έτσι ώστε να ”γράψουν” κέρδη από την ”πώληση” και να βελτιώσουν τη ρευστότητά τους. Στην πραγματικότητα πρόκειται για μία μορφή μακροχρόνιου δανεισμού.

Άλλες εταιρίες ενέγραψαν επίσης έκτακτα κέρδη και μείωσαν αντίστοιχα τις υποχρεώσεις τους, ρευστοποιώντας περιουσιακά τους στοιχεία, όπως συμμετοχές σε άλλες εταιρείες και ακίνητα.

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι έχει επέλθει αλλαγή στους συντελεστές αποσβέσεων (με Προεδρικό Διάταγμα του 2003), η οποία είχε ως αποτέλεσμα να μειωθούν οι αποσβέσεις και να ευνοηθούν αντίστοιχα τα αποτελέσματα προ φόρων.

Η προσαρμογή στα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα βελτίωσε την εικόνα πολλών εταιριών, αφού τους επέτρεψε να συμψηφίσουν υποαξίες από συμμετοχές και χρεόγραφα με τη θετική αναπροσαρμογή της αξίας των ακινήτων τους.

Τέλος, η μείωση των φορολογικών συντελεστών σε κάποιες περιπτώσεις (λόγω συγχωνεύσεων ή δραστηριότητας στο εξωτερικό) αύξησε την καθαρή κερδοφορία σε όσους είχαν τη δυνατότητα να εκμεταλλευτούν τις ευνοϊκές ρυθμίσεις της νομοθεσίας.

Οι επενδυτές, όμως, δεν μπορούν να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα του 2003 για έναν επιπλέον λόγο: το 2002 ήταν μία μέτρια χρόνια για τις εταιρίες και έτσι αποτελεί ένα χαμηλό σημείο εκκίνησης για την κερδοφορία τους. Το συν 32,3% εντυπωσιάζει ως απόλυτο νούμερο, αλλά στην πραγματικότητα απέχει σημαντικά από τα κέρδη του 2000.

O FTSE/ASE-20 εμφάνισε αύξηση 13,52% σε επίπεδο πωλήσεων, αύξηση λειτουργικής κερδοφορίας 4,12%, ενώ η άνοδο της κερδοφορίας προ φόρων και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας ήταν 29,1%.

Ο FTSE/ASE MID-40 εμφάνισε αποδόσεις ανώτερες από τη συνολική αγορά σε λειτουργική κερδοφορία, αλλά υποαπέδωσε σε προ φόρων κερδοφορία και σε κύκλο εργασιών. Εάν όμως αφαιρέσουμε την επίδραση των τραπεζικών μεγεθών από την αγορά, τότε ο FTSE/ASE MID-40 κινήθηκε σε ανάλογα επίπεδα κερδοφορίας, αλλά και σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα κύκλου εργασιών εν συγκρίσει με την αγορά πλην τραπεζών.

Η συνολική αγορά, αφαιρώντας τις 60 μετοχές των δεικτών FTSE/ASE-20 και FTSE/ASE-40, κινήθηκε με χαμηλότερους ρυθμούς σε πωλήσεις και λειτουργική κερδοφορία, +6,00% στις πωλήσεις και μόλις 3,87% στα λειτουργικά κέρδη, αντίστοιχα, η ποσοστιαία αύξηση των κερδών προ φόρων και μετά δικαιωμάτων, όμως, εκτινάχθηκε σε 611,09 εκατ. ευρώ, έναντι 298,55 εκατ. ευρώ για το 2002, ήτοι άνοδος της τάξεως του 104,69%!

Τι δείχνουν τα ετήσια αποτελέσματα των εταιριών

- Αύξηση 104,69% των προ φόρων και μετά δικαιωμάτων κερδών στις εταιρίες του Χ.Α. πλην των 60 εταιριών των δεικτών FTSE/ASE!



- Αύξηση της τάξεως του 10,56% σε επίπεδο κύκλου εργασιών για το σύνολο του Χ.Α.

- Αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας κατά 4,23% σε επίπεδο Χ.Α., ενώ σε επίπεδο FTSE/ASE MID-40 κατά 5,12%.

- Στον τραπεζικό κλάδο οφείλεται το 27,25% των κερδών των εισηγμένων εταιριών.

- Το ½ των λειτουργικών αλλά και προ φόρων κερδών οφείλεται στα κρατικά χαρτιά.



- Οι εταιρίες του FTSE/ASE-20 και του FTSE/ASE MID-40 αντιπροσωπεύουν το 90,73% των συνολικών κερδών των εισηγμένων.

- Η θετική μεταβολή των λειτουργικών κερδών των λοιπών εταιρειών πλην των δεικτών FTSE/ASE-20 και MID-40 κινήθηκε με 3,87% μόλις...

Που οφείλεται η μαγική εικόνα των αποτελεσμάτων

1. Η αποτίμηση συμμετοχών κατά το δοκούν, με όποιον τρόπο (τιμή κτήσης ή τρέχουσα τιμή) βόλευε καλύτερα τον κάθε εισηγμένο!

2. Εφαρμογή ευνοϊκότερων συντελεστών αποσβέσεων βάσει του Π.Δ.299/2003.

3. Ευρεία χρήση της μεθόδου sale and lease back.

4. Μείωση χρηματοοικονομικών εξόδων, λόγω μειωμένων επιτοκίων και υποχρεώσεων.

5. Η χρήση φορολογικών διατάξεων για τη μετάβαση προς τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα επέτρεψε συμψηφισμούς των υπεραξιών από ακίνητα με υποαξίες συμμετοχών και χρεογράφων.

6. Ύπαρξη σημαντικών εκτάκτων και μη οργανικών κερδών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v