Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η καλή πλευρά του νομίσματος

Για να μην παίζουμε συνεχώς τον ρόλο του κακού και του γκρινιάρη, καλό είναι να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Υπήρξαν κλάδοι και εταιρίες που ξεχώρισαν για τη θετική εικόνα τους.

Η καλή πλευρά του νομίσματος
Για να μην παίζουμε συνεχώς τον ρόλο του κακού και του γκρινιάρη, καλό είναι να δούμε και την άλλη πλευρά του νομίσματος. Υπήρξαν κλάδοι και εταιρίες που ξεχώρισαν για τη θετική εικόνα τους.

Ο τραπεζικός, οι κλάδοι των τροφίμων και ποτών, των τυχερών παιχνιδιών, του λιανικού εμπορίου, των μεγάλων κατασκευαστικών και των ακτοπλοϊκών εταιρειών κέρδισαν τις εντυπώσεις, αφού κατάφεραν να αυξήσουν σημαντικά την κερδοφορία τους.

Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, πέραν των τραπεζικών μετοχών, οι μετοχές που ξεχώρισαν ήταν των Ελληνικά Πετρέλαια, Γερμανός, ΚΑΕ, Coca-Cola 3Ε, ΟΠΑΠ και Hyatt Regency, ενώ αναφορικά με τη ΔΕΗ, παρ’ όλο που τα αποτελέσματα ήταν πάνω από τη μέση απόδοση της αγοράς, εντούτοις κινήθηκαν ελαφρώς κάτω των προβλέψεων των αναλυτών, λόγω απρόσμενων παραγόντων που επιβάρυναν την κερδοφορία του τελευταίου τριμήνου του 2003.

Αντίθετα, τα αποτελέσματα του ΟΤΕ δεν εντυπωσίασαν την αγορά, καθώς διαμορφώθηκαν σε κατώτερα από τις εκτιμήσεις της αγοράς, τα αποτελέσματα της Τιτάν επηρεάστηκαν σημαντικά από την ισοτιμία του ευρώ με το δολάριο, ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ εμφάνισε σημαντική μείωση σε επίπεδο λειτουργικής και προ φόρων κερδοφορίας και, τέλος, τα αποτελέσματα της Ελληνικής Τεχνοδομικής επηρεάστηκαν αρνητικά από το δ΄ τρίμηνο του έτους παρουσιάζοντας οριακή αύξηση της τάξεως του 2,1% σε επίπεδο bottom line.

Αντίστοιχα, από τις μετοχές του δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης θετικά ξεχώρισαν οι μετοχές των Folli Follie, ΜΕΤΚΑ, Μυτιληναίος, Ηρακλής, ΤΕΡΝΑ, Notos Com, ΕΥΔΑΠ, Ελληνικά Χρηματιστήρια, Επιχειρήσεις Αττικής, Εθνική Ασφαλιστική, ΔΟΛ, Γενική Τράπεζα, ΓΕΚ και J&P Άβαξ.

Στον αντίποδα κινήθηκαν τα αποτελέσματα των Αλουμίνιον της Ελλάδος, Delta Singular, EBZ, Ελβάλ, Elbisco, Ιασώ, Ιατρικό Αθηνών, Μαΐλλης, ΧΑΛΚOΡ, ΣΙΔΕΝOΡ και Τηλέτυπος. Τέλος, οι κλάδοι που αποτέλεσαν τους underperformers της αγοράς είναι εκείνοι της υγείας, της κλωστοϋφαντουργίας και της πληροφορικής.

Μια άλλη σημαντική κατηγορία μετοχών αποτελούν οι κρατικές συμμετοχές του Χ.Α. Η σημαντικότητα του εν λόγω άτυπου ”κλάδου” καταδεικνύεται από τη συμμετοχή των 20 αυτών εταιριών, τόσο σε όρους λειτουργικής, όσο και προ και μετά δικαιωμάτων μειοψηφίας κερδοφορίας.

Τα ποσοστά συμμετοχής των κρατικών εταιρειών τις διοικήσεις τους των οποίων το Ελληνικό Δημόσιο ελέγχει άμεσα ή έμμεσα, προσεγγίζουν το 47,81% της λειτουργικής κερδοφορίας της αγοράς, ενώ σε όρους προ φόρων κερδοφορίας το 48,24% της συνολικής αγοράς. Το ήμισυ, λοιπόν, των κερδών οφείλονται στα κρατικά χαρτιά. Η σημαντικότητα της κερδοφορίας των εν λόγω μετοχών αποκτά βαρύνουσα σημασία, καθώς σε επίπεδο κύκλου εργασιών το ποσοστό συμμετοχής τους διαμορφώνεται στο 33,32%.

Ο μέσος όρος της αύξησης του κύκλου εργασιών κινήθηκε στο 17%, ενώ οι αντίστοιχες μεταβολές σε λειτουργικά και προ φόρων κέρδη διαμορφώθηκαν σε 5,5% και 33,4%, υπεραποδίδοντας σημαντικά σε σχέση με το σύνολο της αγοράς, αλλά και τους δείκτες FTSE/ASE-20 και FTSE/ASE MID-40.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v