Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΤΟΝ: Σε ποιες χώρες κοιτάζει τώρα για εξαγορές

Η συνταγή της επιτυχίας για τον εισηγμένο όμιλο, που συνεχίζει να ανεβάζει επιδόσεις παρά την κρίση. Ποια κράτη προσφέρουν ευκαιρίες επέκτασης. Στα 4 εκατ. ευρώ η περυσινή κερδοφορία. Συνέντευξη του προέδρου της ΕΛΤΟΝ Ν. Παπαθανασίου.

ΕΛΤΟΝ: Σε ποιες χώρες κοιτάζει τώρα για εξαγορές

Ανεβάζοντας επιδόσεις και κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η εισηγμένη ΕΛΤΟΝ βλέπει ανάπτυξη των τεσσάρων θυγατρικών της στο εξωτερικό και συνεργάζεται με την KPMG για την εξαγορά εταιρείας. Πρώτος στόχος η Τουρκία, ενώ εξετάζονται και χώρες όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία.

Πέρυσι ο εισηγμένος όμιλος σημείωσε πωλήσεις 88,7 εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 4 εκατ. ευρώ, ενώ ανοδικά κινούνται και οι φετινές οικονομικές του επιδόσεις.

Για τις περαιτέρω προοπτικές της ΕΛΤΟΝ Διεθνούς Εμπορίου, αλλά και για τη συνταγή της μέχρι τώρα επιτυχημένης πορείας της μιλά στο Euro2day.gr ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Νέστορας Παπαθανασίου.

ΕΡ.: Κύριε Παπαθανασίου, μπορείτε να αναφέρετε εν συντομία το αντικείμενο δραστηριότητας της ΕΛΤΟΝ Διεθνούς Εμπορίου;

ΑΠ.: Η ΕΛΤΟΝ Διεθνούς Εμπορίου είναι κατά 95% εμπορική εταιρεία και περίπου 5% παραγωγική. Δραστηριότητά της είναι να προμηθεύει όλο σχεδόν το φάσμα της βιομηχανίας με πρώτες ύλες και γι' αυτό λειτουργεί με βάση το σύστημα των business units (επιχειρηματικών ενοτήτων).

Έτσι διαθέτει ένα business unit που ασχολείται με πρόσθετα και πρώτες ύλες τροφίμων, ένα δεύτερο με πρώτες ύλες για καλλυντικά, φάρμακα και απορρυπαντικά, ένα τρίτο που δραστηριοποιείται στις πρώτες ύλες του quantitative constructions (χρώματα, βερνίκια, οικοδομικά υλικά), ένα τέταρτο με τις πρώτες ύλες επεξεργασίας νερού και μετάλλων και ένα πέμπτο που ασχολείται με τα αγροχημικά.

Υπάρχουν και μικρότερα τμήματα σχετικά με την υφαντουργία, το δέρμα, τη γούνα και άλλα αντικείμενα.

ΕΡ.: Θα ανέμενε κάποιος ότι λόγω και του ευρύτατου αντικειμένου της εταιρείας θα είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια σοβαρή μείωση του όγκου των εργασιών της. Κάτι τέτοιο όμως δε συνέβη.

ΑΠ.: Υπάρχουν διάφοροι λόγοι γι' αυτό. Από τους σημαντικότερους είναι το γεγονός ότι διαθέτουμε ευρύ αριθμό business units. Έτσι, ο τομέας του quantitative constructions αντιμετωπίζει πτώση 30%-40% λόγω του ότι η οικοδομική δραστηριότητα και τα τεχνικά έργα έχουν καταποντιστεί. Όμως, από την άλλη πλευρά υπάρχουν τομείς που εξακολουθούν να πηγαίνουν πολύ καλά και δεν υποχώρησαν. Είναι για παράδειγμα τα αγροχημικά και η επεξεργασία νερού (αποβλήτων, πόσιμου νερού, βιομηχανικού νερού, πισίνες κ.λπ.).

Από εκεί και πέρα, βέβαια, ας μην ξεχνάμε ότι η ΕΛΤΟΝ έχει ένα πολύ ισχυρό τμήμα πωλητών που δεν κοιτάζει μόνο την καθημερινότητα, αλλά παράλληλα παρακολουθεί στενά και το αύριο, τις κινήσεις του ανταγωνισμού και τις ευκαιρίες. Έτσι, η ΕΛΤΟΝ καταφέρνει σταδιακά να διευρύνει το μερίδιο της αγοράς της.

Μπορεί να φανεί περίεργο σε πολλούς, ωστόσο κλείσαμε το πρώτο εξάμηνο του 2013 με διψήφια αύξηση εγχώριων πωλήσεων, γεγονός που δεν νομίζω να συμβεί σε άλλη εταιρεία. Αυτό οφείλεται σε μια υπερπροσπάθεια που έχουν κάνει οι άνθρωποι της ΕΛΤΟΝ, στους οποίους άλλωστε βασίζεται και η εταιρεία.

ΕΡ.: Σε ποιες χώρες και με ποιον τρόπο έχει επιλέξει η εταιρεία να επεκταθεί στο εξωτερικό;

ΑΠ.: Η ΕΛΤΟΝ διαθέτει τέσσερις θυγατρικές στο εξωτερικό και ειδικότερα από μία στις χώρες Ρουμανία, Βουλγαρία, Σερβία και Ουκρανία. Σε όλες αυτές συμμετέχουμε με 100% στο μετοχικό τους κεφάλαιο και καταβάλλουμε πολύ μεγάλες προσπάθειες καθώς πιστεύουμε πως η μελλοντική ανάπτυξη του ομίλου θα προέλθει κυρίως από αυτές τις χώρες. Διότι σύντομα ή αργότερα η ελληνική αγορά δεν θα μπορεί πλέον να αναπτύσσεται όπως σήμερα. Θα κορεστεί. Αντιθέτως, οι χώρες αυτές έχουν ακόμη πολύ μεγάλες προοπτικές.

Δεν σταματάμε όμως εδώ. Προσπαθούμε να επεκταθούμε και σε άλλες χώρες. Βασική μας σκέψη είναι η Τουρκία, αλλά και τα όρια της κεντρικής Ευρώπης, δηλαδή η Πολωνία και η Ουγγαρία.

Στις θυγατρικές εταιρείες του εξωτερικού δουλεύουν άνθρωποι μόνο από τις χώρες αυτές. Δεν στέλνουμε Έλληνες ούτε καν σε διευθυντικές θέσεις. Και αυτό επειδή πιστεύουμε ότι είναι διαφορετική η νοοτροπία κάθε μιας, άρα είναι χρήσιμο να βρίσκονται άνθρωποι από τις χώρες αυτές για την ανάπτυξη των εταιρειών μας.

Οι Έλληνες βέβαια της μητρικής επισκέπτονται συχνά τις θυγατρικές του εξωτερικού για εκπαίδευση, για βελτίωση του τρόπου προώθησης των προϊόντων, για θέματα νέων προμηθευτών και για το πώς θα επεκταθούν σε νέα προϊόντα και νέες δραστηριότητες.

Οι θυγατρικές εταιρείες είναι ανεξάρτητες, εισάγουν μόνες τους, αναπτύσσονται μόνες τους και τα οικονομικά τους προέρχονται από τα κέρδη τους, εκτός και αν υπάρχει κάποιο άλμα ανάπτυξης οπότε παρεμβαίνει η μητρική και συμβάλλει με χρηματοδότηση.

ΕΡ.: Ποια είναι τα οικονομικά αποτελέσματα των θυγατρικών αυτών;

ΑΠ.: Τουλάχιστον η Ρουμανία και η Σερβία είναι πάρα πολύ κερδοφόρες. Ήταν και η Βουλγαρία, η οποία όμως υποχώρησε την τελευταία διετία. Γίνονται προσπάθειες ανάταξης και ήδη το νερό έχει αρχίσει να μπαίνει στο αυλάκι και πιστεύω πως σύντομα θα δούμε θετικά αποτελέσματα και εκεί.

ΕΡ.: Για την επέκτασή σας στο εξωτερικό συνεργάζεστε με ξένο οίκο;

ΑΠ.: Συνεργαζόμαστε με την KPMG. Αυτήν τη φορά μάλιστα θα επιλέξουμε ως τρόπο επέκτασης την εξαγορά για ευκολότερη ανάπτυξη, καθώς όλες τις άλλες θυγατρικές μας τις δημιουργήσαμε μόνοι μας. Πιστεύω μάλιστα ότι σύντομα θα έχουμε καλά αποτελέσματα.

ΕΡ.: Το ζήτημα της χρηματοδότησης ταλαιπωρεί πολύ μεγάλο ποσοστό των ελληνικών επιχειρήσεων. Εσείς ποια κατάσταση αντιμετωπίζετε;

ΑΠ.: Η επιτυχία μας είναι ότι προείδαμε την κρίση από το 2007 πριν ξεσπάσει στην Ελλάδα και επιδιώξαμε να έχουμε σωστό cash flow (ταμειακές ροές) και ισχυρή ρευστότητα. Πρώτα απ' όλα, σε ανύποπτο χρόνο, το 2007, πήραμε ομολογιακό δάνειο 15 εκατ. ευρώ με spread 0,9%. Εξοφλήσαμε όλα μας τα βραχυχρόνια και προχωράμε τώρα κατ' αυτόν τον τρόπο. Το κόστος χρηματοδότησης της ΕΛΤΟΝ σε σχέση με το κόστος χρηματοδότησης των άλλων εταιρειών είναι πολύ χαμηλό. Από εκεί και πέρα, προσπαθήσαμε να μην προβαίνουμε σε επενδύσεις και σε διάφορα έξοδα τα οποία δεν ήταν απολύτως απαραίτητα και γι' αυτό σήμερα έχουμε ένα εξαίρετο cash flow.

Έτσι, όταν πολλοί ανταγωνιστές μας δεν έχουν χρήματα να εισάγουν προϊόντα, εμείς έχουμε και εισάγουμε. Δεν έχουμε ελλείψεις προϊόντων, σε αντίθεση με πολλούς ανταγωνιστές που παρουσιάζουν ελλείψεις, και μάλιστα μερικοί από αυτούς βρίσκονται και στο χείλος της καταστροφής μόνο και μόνο από ρευστότητα.

ΕΡ.: Λέγεται πως στην Ελλάδα λόγω γραφειοκρατίας και συνεχών αλλαγών το να επιχειρεί κάποιος είναι ένα πολύ... δύσκολο σπορ. Ποια είναι η δική σας άποψη;

ΑΠ.: Συμφωνώ απόλυτα. Δεν είναι δυνατόν κάποιος να παρακολουθήσει το θέμα του δημοσίου, το οποίο φέρνει μόνο εμπόδια και τίποτε άλλο.

Ακόμη και γι' αυτά που λένε πολλές φορές για επιχορηγήσεις, προσωπικά εκφράζω τις επιφυλάξεις μου. Εμείς για παράδειγμα κάναμε την επένδυση στη Θεσσαλονίκη και παρά το γεγονός ότι έχουμε μπει μέσα από το 2008, δεν έχουμε εισπράξει ακόμη ούτε 1 ευρώ. Σκεφτείτε, δηλαδή, η εταιρεία να περίμενε να καλύψει τη ρευστότητά της από την επιχορήγηση! Θα είχε καταστραφεί.

Πέρα όμως από επιχορηγήσεις, να μιλήσουμε για αδειοδοτήσεις; Υπάρχουν σοβαρές επενδύσεις που έχουν σταματήσει επειδή ένα τοπικός εξωραϊστικός σύλλογος έχει αντιδράσει υποστηρίζοντας ότι του μολύνεται το περιβάλλον, ακόμη και το οπτικό...

Δυστυχώς υπάρχει ένα τελείως αντιεπιχειρηματικό πνεύμα και δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι δεν γίνονται επενδύσεις στην Ελλάδα. Δεν μας φταίει ούτε το κόστος εργασίας, ούτε το ότι είμαστε μικρή χώρα, ούτε τίποτε. Είναι θέμα νοοτροπίας. Κοιτάζουμε κάθε φορά πώς θα φέρουμε εμπόδια στο επιχειρείν. Διδαχτήκαμε από μικροί να θεωρούμε τον επιχειρηματία απατεώνα και κλέφτη, που αρπάζει τα λεφτά του κόσμου.

Με αυτό το πνεύμα, δεν θα προχωρήσουμε και δεν είναι τυχαίο ότι με την πάροδο του χρόνου συρρικνώνεται η βιομηχανική δραστηριότητα στην Ελλάδα. Για παράδειγμα, από τη μεταπολίτευση έως σήμερα, όλος σχεδόν ο βιομηχανικός ιστός της χώρας έχει καταστραφεί.

ΕΡ.: Είστε αισιόδοξος ότι η ελληνική οικονομία θα αρχίσει να ανακάμπτει από το 2014;

ΑΠ.: Δεν αισιοδοξώ ότι το 2014 θα δούμε την ελληνική οικονομία να αναπτύσσεται, αλλά ελπίζω ότι η οικονομία θα σταματήσει να βυθίζεται, γεγονός που θα αλλάξει την ψυχολογία. Αλλάζοντας η ψυχολογία και μαθαίνοντας ο κόσμος πως θα πρέπει να δαπανά λιγότερα και με περισσότερο σύνεση, πιστεύω ότι από εκεί και πέρα θα αρχίσει σταδιακά να επέρχεται μια μικρή ανάκαμψη.

ΕΡ.: Έχει βοηθήσει μέχρι σήμερα την ΕΛΤΟΝ η είσοδός της στο Χρηματιστήριο της Αθήνας; Πώς βλέπετε σήμερα τον θεσμό;

ΑΠ.: Η είσοδός μας στο χρηματιστήριο μας βοήθησε μόνο στην αρχή. Αντλήσαμε κεφάλαια, τα οποία κάθε άλλο παρά τα σπαταλήσαμε. Είχαμε εξαγοράσει την εταιρεία Μοσχολιός, η οποία με τις συνέργειες της ΕΛΤΟΝ τριπλασιάστηκε. Δεν θα μπορούσαμε μια τέτοια κίνηση να τη χρηματοδοτήσουμε μόνοι μας. Προφανώς, αυτά τα χρήματα που εκμεταλλευθήκαμε σωστά βοήθησαν την ΕΛΤΟΝ να αναπτυχθεί.

Σήμερα, ωστόσο, το χρηματιστήριο είναι απαξιωμένο. Υπήρξαν εταιρείες που δεν επένδυσαν με σωστό τρόπο τα λεφτά του κόσμου. Θα πρέπει να κερδηθεί και πάλι η εμπιστοσύνη του κόσμου για τον θεσμό και τότε πιθανόν να ευνοηθούν οι εταιρείες. Έχω τη γνώμη πως όποια εταιρεία επιχειρήσει σήμερα να προχωρήσει σε αύξηση κεφαλαίου θα αποτύχει, δηλαδή η αύξηση κεφαλαίου θα γίνει μόνο και μόνο από τους βασικούς μετόχους.

ΕΡ.: Σκέφτεστε να αποχωρήσετε από το χρηματιστήριο;

ΑΠ.: Αυτήν τη στιγμή τουλάχιστον όχι. Η αποχώρηση έχει ένα κόστος και προτιμώ το ποσό αυτό να επενδυθεί στην ανάπτυξη και όχι στην αποχώρηση.

 

* Ο κ. Νέστορας Παπαθανασίου είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΕΛΤΟΝ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v