Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ικτίνος: Περισσότερα μάρμαρα, σε περισσότερες χώρες

Ο πρόεδρος της εταιρείας Ευάγγελος Χαϊδάς αναλύει τη στρατηγική που θα ακολουθήσει η εισηγμένη μέσα στο 2015 σε όλες τις δραστηριότητές της, εκφράζοντας ταυτόχρονα και την αισιοδοξία του για την πορεία των οικονομικών επιδόσεών της.

Ικτίνος: Περισσότερα μάρμαρα, σε περισσότερες χώρες

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ικτίνος Ελλάς Ευάγγελος Χαϊδάς μιλά στο Euro2day.gr για την πορεία του εισηγμένου ομίλου το 2014, αλλά και για τη στρατηγική που αναμένεται να ακολουθηθεί μέσα στη νέα χρονιά.

Οι προοπτικές είναι θετικές και βασίζονται κυρίως στο μέτωπο των εξαγωγών μαρμάρου, καθώς το πρόβλημα που προέκυψε πέρυσι στην κινεζική αγορά φαίνεται πως θα ξεπεραστεί.

Επιπλέον, ο κ. Χαϊδάς αναφέρεται στη στάση αναμονής που θα τηρήσει ο όμιλος στα μέτωπα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του real estate, επισημαίνει τις άριστες σχέσεις της Ικτίνος με τις πιστώτριες τράπεζες, ενώ τέλος δηλώνει ανοιχτός να συζητήσει οποιαδήποτε πρόταση υποψήφιου στρατηγικού επενδυτή, που θα μπορούσε να δώσει μεγαλύτερη δυναμική στην εταιρεία.

ΕΡ.: Κύριε Χαϊδά, πώς εξελίχθηκε το 2014 η δραστηριότητα των μαρμάρων, που είναι και η βασικότερη του ομίλου; Ποιοι παράγοντες κυρίως την επηρέασαν;

ΑΠ.: Στον τομέα των μαρμάρων πέρυσι είχαμε μια κάμψη πωλήσεων της τάξεως του 15%, εξέλιξη που οφείλεται στην πτώση της κινεζικής αγοράς. Η νέα κυβέρνηση της χώρας σταμάτησε τα αναπτυξιακά προγράμματα για να καταπολεμήσει τη διαφθορά από προηγούμενες καταστάσεις, ενώ παράλληλα κόπηκαν και οι χρηματοδοτήσεις. Πάντως, όπως προκύπτει και από τις συζητήσεις που έχουμε με τους ανθρώπους μας στην Κίνα, το πρόβλημα φαίνεται πως θα ξεπεραστεί μέσα στο 2015.

Η Κίνα για εμάς είναι μια πολύ σημαντική αγορά, ωστόσο έχουμε καταφέρει να επεκταθούμε και σε πολλές άλλες, φτάνοντας τις 75 σε ολόκληρο τον κόσμο. Η επέκταση αυτή απορρόφησε τμήμα της πτώσης των εργασιών μας στην Κίνα, με αποτέλεσμα η συνολική κάμψη να περιοριστεί στο 15%.

Η υποχώρηση των πωλήσεων, βέβαια, επηρέασε κατά την ίδια φορά και την κερδοφορία του ομίλου, γιατί στο διάστημα αυτό όχι μόνο διατηρήσαμε το προσωπικό αλλά και το αυξήσαμε, φτάνοντας στους 300 εργαζόμενους, από τους 250 που είχαμε. Να σημειώσω επίσης, ότι δεν ακολουθήσαμε πολιτική μείωσης μισθών τα χρόνια της κρίσης, ενώ αντίθετα δεν έλειψαν και κάποιες αυξήσεις.

ΕΡ.: Ποια είναι η στρατηγική σας στον τομέα του μαρμάρου, πέρα από την επέκταση σε νέες αγορές;

ΑΠ.: Πρώτον, να γίνουμε ακόμη πιο δυνατοί στον τομέα της πρώτης ύλης, προωθώντας την εξόρυξη και άλλων λατομείων. Για παράδειγμα, στο Νέστο που δουλεύουμε ένα λατομείο, ανοίξαμε ένα παραπλήσιο στο τέλος του 2014 και αυτό θα είναι σε φάση πλήρους εξόρυξης από το 2015, με αποτέλεσμα να έχουμε περισσότερα μάρμαρα που είναι περιζήτητα στο εξωτερικό. Θέλω να τονίσω πως υπάρχει μεγάλη ζήτηση στο εξωτερικό για τα μάρμαρα όλων των λατομείων μας.

Και δεύτερον, να δώσουμε μεγαλύτερη βάση στην αγορά των επεξεργασμένων μαρμάρων, πεδίο στο οποίο ήδη προχωρούμε με επενδύσεις που κάναμε σε μηχανολογικό εξοπλισμό.
Έτσι, μέσα από το άνοιγμα νέων αγορών, μέσω ενδυνάμωσης της θέσης μας στην πρώτη ύλη και μέσα από τη μεγαλύτερη έμφαση στα επεξεργασμένα μάρμαρα, αποσκοπούμε στο να ενισχύσουμε περαιτέρω τις εξαγωγές μας, οι οποίες σήμερα κυμαίνονται γύρω στο 90% των συνολικών μας πωλήσεων.

ΕΡ.: Υπάρχει όμως και η δραστηριότητα της Ικτίνος στην ελληνική αγορά μαρμάρου.

ΑΠ.: Η ελληνική αγορά αποτελεί ένα μικρό ποσοστό του συνολικού τζίρου του ομίλου. Έχουμε δύο κατηγορίες πωλήσεων στις Ελλάδα.

Πρώτον, τις χονδρικές, που απευθύνονται σε επαγγελματίες του κλάδου, δουλειά που είχαμε ιδιαίτερα αναπτύξει πολύ πριν από το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης.

Και δεύτερον τις λιανικές πωλήσεις. Μιλάμε για εφαρμογές μαρμάρου σε ιδιωτικά έργα και σε διάφορα αντικείμενα μαρμάρου μεγάλης εφαρμογής και τεχνικής. Στο κομμάτι αυτό πάμε πολύ καλά. Είχαμε αύξηση πέρυσι και προβλέπουμε νέα άνοδο φέτος. Το τμήμα οργανώθηκε μόλις την τελευταία τριετία και κατάφερε να αποκτήσει πολύ καλή φήμη στον αρχιτεκτονικό και τεχνικό κόσμο της Ελλάδας. Έχουμε ήδη αναλάβει αρκετά και σοβαρά έργα.

ΕΡ.: Στους τομείς της ενέργειας και του real estate θα τηρήσετε στάση αναμονής μέσα στο 2015;

ΑΠ.: Θα έλεγα, ναι. Στο χώρο της ενέργειας αυτή τη στιγμή είναι παγωμένα τα πράγματα. Λόγω της αλλαγής των τιμολογίων, η δραστηριότητα βρίσκεται σε οριακό επίπεδο σε ό,τι αφορά την κερδοφορία. Για τα άλλα αιολικά πάρκα που έχουμε προγραμματίσει, η πορεία των αδειοδοτήσεων βρίσκεται προς το τέλος της, όμως δεν έχουμε προβεί σε καμιά κατασκευή γιατί αυτά χρειάζονται μεγάλες δανειοδοτήσεις, οπότε σε μια περίοδο κρίσης είπαμε να περιμένουμε.

Η επένδυση που έχουμε στο real estate είναι μειοψηφική και η πρόοδός της εξαρτάται από το μέτοχο που κατέχει την πλειοψηφία. Το project αυτό δεν φαίνεται να εντάσσεται στις άμεσες προτεραιότητες του συνεταίρου μας. Δεν αναμένεται λοιπόν κάποια εξέλιξη μέσα στο επόμενο έτος. Η στρατηγική είναι να προχωρήσει, αλλά ίσως καθυστερήσει για ένα διάστημα ακόμη.

ΕΡ.: Υπάρχει και μια μικρή δραστηριοποίηση στο γεωργικό τομέα.

ΑΠ.: Πράγματι, ο γεωργικός τομέας αποτελεί μικρό ποσοστό των εργασιών μας και είναι ένα εγχείρημα που ξεκινήσαμε τα τελευταία χρόνια με δειλά βήματα, προσπαθώντας να πουλήσουμε μέσω των συνεργατών μας στην αγορά της Κίνας ελληνικό λάδι και ελληνικό κρασί. Φέτος που υπάρχει μια έλλειψη ελαιολάδου από άλλες χώρες (Ισπανία, Ιταλία) ενώ η Ελλάδα έχει μεγαλύτερη παραγωγή, πιθανόν να έχουμε παραπάνω πωλήσεις.

ΕΡ.: Πώς αξιολογείτε τις σχέσεις του ομίλου με τις τράπεζες;

ΑΠ.: οι σχέσεις μας είναι πολύ καλές. Οι τράπεζες εμπιστεύονται πλήρως τον όμιλο και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα στις δανειοδοτήσεις μας.

ΕΡ.: Είστε ανοιχτός στο ζήτημα της προσέλκυσης στρατηγικού επενδυτή στην Ικτίνος; Βοηθάει το πολιτικό κλίμα;

ΑΠ.: Δεν απορρίπτουμε καμία πρόταση που θα μπορούσε να δώσει πιο μεγάλη δυναμική στην εταιρεία. Αλλά αυτή τη στιγμή με την κρίση που υπάρχει, οποιεσδήποτε προτάσεις έχουν ανακληθεί ή έχουν παγώσει.
Παρά το γεγονός ότι ο όμιλός μας είναι έντονα εξαγωγικός, πιστεύω πως με τη σύμπνοια των πολιτικών πρέπει να βρεθεί μια γραμμή πλεύσης προκειμένου η χώρα να παραμείνει στην Ενωμένη Ευρώπη και η ελληνική οικονομία να ξεφύγει από την κρίση. Τόσο, οι επιχειρήσεις, όσο και τα νοικοκυριά έχουν ανάγκη από μια οικονομία που θα ακολουθήσει αναπτυξιακή τροχιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v