Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Οικονόμου: Τι χρειάζεται η Ελλάδα της επόμενης ημέρας

Η απουσία αληθινής αστικής τάξης και η ταύτιση της πολιτικής πότε με τον λαϊκισμό και πότε με τον ελιτισμό είναι οι μεγάλες στρεβλώσεις, σύμφωνα με τον Γ. Οικονόμου. Οι αλλαγές που απαιτούνται στην πολιτική και την παιδεία. Η ανάπτυξη και ο ρόλος του δημογραφικού.

Γ. Οικονόμου: Τι χρειάζεται η Ελλάδα της επόμενης ημέρας

«Υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη που θα μας σπρώξει πιο μπροστά και θα μας κάνει να ξεφύγουμε από τις καταθλιπτικές διαπιστώσεις για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση», δηλώνει ο επιχειρηματίας και στέλεχος της ΝΔ Γιάννης Οικονόμου.

Μιλώντας στο Euro2day.gr με αφορμή την έκδοση του βιβλίου του «Τέσσερα βήματα για την Πολιτική Αλλιώς», στο οποίο αναπτύσσει τη θέση του για Παιδεία, Δημογραφικό, Ανάπτυξη και Πολιτική, ο κος Οικονόμου δηλώνει πως «ο βασικός λόγος που γράφτηκε αυτό το βιβλίο είναι ότι πιστεύω βαθιά πως η πολιτική πρέπει να επιστρέψει στην αληθινή της αποστολή, που δεν είναι άλλη από το να αλλάζει τη μοίρα του κόσμου, τη μοίρα των ανθρώπων».

Το πρώτο σας βιβλίο «Τέσσερα βήματα για την Πολιτική Αλλιώς» γράφτηκε για να προσφέρετε, όπως λέτε, το έναυσμα σε μια συζήτηση σχετικά με το πώς θα βγούμε από το τέλμα. Φτάνει ένα βιβλίο σήμερα για να δούμε τα πράγματα αλλιώς;

Το βιβλίο αυτό γράφτηκε γιατί πραγματικά πιστεύω ότι αν συμπεριφερόμασταν διαφορετικά σε τέσσερις κρίσιμους τομείς, τόσο σαν πολιτικό σύστημα όσο και σαν πολίτες, τα πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Δεν είμαι συγγραφέας ή κάποιος ειδικός που έχει έτοιμη συνταγή για το κάθε τι. Σε αυτό το βιβλίο καταθέτω τη γνώση που απέκτησα από τις σπουδές, τη μελέτη και τις βιωματικές μου εμπειρίες από την αγορά, στις θέσεις ευθύνης που υπηρέτησα, στην πολιτική μου διαδρομή και στη συναναστροφή μου με πολλούς, διαφορετικούς και σπουδαίους ανθρώπους. Πιστεύω πως υπάρχουν πράγματα που μπορούν να γίνουν η κινητήρια δύναμη που θα μας σπρώξει πιο μπροστά και θα μας κάνει να ξεφύγουμε από τις καταθλιπτικές διαπιστώσεις για το πόσο δύσκολη είναι η κατάσταση.

Παιδεία, Δημογραφικό, Ανάπτυξη και Πολιτική είναι οι τέσσερις τομείς που επιλέγετε να αναπτύξετε στις σελίδες του βιβλίου. Γιατί ιεραρχούνται ψηλά στο σχέδιο για την Ελλάδα της επόμενης μέρας;

Στην Παιδεία, την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος και στο αναπτυξιακό μοντέλο που θα ακολουθήσουμε βρίσκεται το κλειδί για την Ελλάδα της επόμενης μέρας. Η Ελλάδα της επόμενης μέρας πρέπει να έχει καλά αμειβόμενες και κυρίως διατηρήσιμες δουλειές μέσα από ένα αναπτυξιακό σχέδιο που θα αφήνει πίσω του μοντέλα και πρακτικές που κατέστησαν την ελληνική επιχειρηματικότητα δέσμια του κρατικοδίαιτου και παρασιτικού καπιταλισμού και θα δίνει χώρο στην καινοτόμα σκέψη, στην καλλιέργεια του ήθους της παραγωγής και στην ηθική στήριξη της επιχειρηματικότητας. Η Ελλάδα της επόμενης μέρας χρειάζεται μορφωμένους ανθρώπους, αυθεντικούς πατριώτες και δημοκρατικούς πολίτες. Πολύ περισσότερο όμως, για να υπάρχει Ελλάδα την επόμενη μέρα πρέπει να στύψουμε το μυαλό μας και να βάλουμε πολύ νερό στο κρασί μας, προκειμένου να δώσουμε λύση στο πρόβλημα της υπογεννητικότητας.

Θα έλεγε κανείς ότι η πολιτική σήμερα δεν είναι ελκυστική στα μάτια του μέσου πολίτη. Βλέπουμε πολλές φορές πολιτικούς να επικρίνουν τους ψηφοφόρους για τις επιλογές τους. Έχει κάνει το πολιτικό σύστημα την αυτοκριτική του;

Η Ελλάδα της επόμενης μέρας προϋποθέτει να δούμε και κυρίως να κάνουμε την πολιτική αλλιώς. Στο βιβλίο μου, στο κομμάτι που είναι αφιερωμένο στην Πολιτική, διάλεξα να μη μιλήσω με την ασφάλεια ένος άνευρου καθωσπρεπισμού αλλά να αναμετρηθώ με όλα εκείνα, ακόμη και με τα δικά μου φταιξίματα, που εξευτελίζουν την πολιτική και την κατάντησαν στη χώρα μας έναν αχταρμά που πρωταγωνιστούν οι πρώην μπαχαλάκηδες και οι ψεκασμένοι συνεταίροι τους, οι νεοναζί, διάφορα νούμερα του star system και κομμάτων του χαβαλέ, αλλά και διάφοροι δήθεν τεχνοκράτες που όψιμα αποφάσισαν ότι εκτός από την τσέπη τους νοιάζονται και για τα υπόλοιπα. Η κατάντια αυτή στη χώρα μας δεν με θυμώνει απλά. Μου πέφτει βαριά, για να μην πω ασήκωτη. Ο βασικός λόγος που γράφτηκε αυτό το βιβλίο είναι ότι πιστεύω βαθιά ότι η πολιτική πρέπει να επιστρέψει στην αληθινή της αποστολή, που δεν είναι άλλη από το να αλλάζει τη μοίρα του κόσμου, τη μοίρα των ανθρώπων.

Και τι την εμποδίζει, ποιες είναι οι στρεβλώσεις που την κρατούν μακριά από αυτή την αποστολή;

Πολλά μπορεί να πει κανείς. Θα επικεντρωθώ σε δύο βασικά, κατά την άποψή μου, προβλήματα.

Η απουσία αληθινής πραγματικής αστικής τάξης είναι η πρώτη και σοβαρότερη αιτία. Δυστυχώς στην Ελλάδα, διαχρονικά, δεν υπήρξε κάτι τέτοιο για να παραγάγει, να προτείνει, να πιέσει, να επιτελέσει τον εξ ορισμού ηγετικό της ρόλο στην ελληνική κοινωνία. Με το πέρασμα των χρόνων καταλήξαμε στο σήμερα, στη χειρότερη δυνατή εκδοχή. Τη δημιουργία μιας ψευδεπίγραφης αστικής τάξης, γέννημα θρέμμα της παρασιτικής και κρατικοδίαιτης επιχειρηματικότητας. Με την άνεση που τους έδινε ο επιδοτούμενος πλούτος και οι «δουλειές» με τα λεφτά των άλλων, τα μέλη της «αγόραζαν» δημοσιογράφους, καλλιτέχνες, «πνευματικούς» ταγούς, αθλητές και κατασκεύαζαν πρότυπα που εξυπηρετούσαν τους σκοπούς τους. Ταυτόχρονα έφραζαν τον δρόμο σε ανθρώπους και κοινωνικές ομάδες που είχαν όλες τις προδιαγραφές για να αναδειχθούν αξιοκρατικά σε ηγέτιδα κοινωνική δύναμη.

Η ταύτιση της πολιτικής πότε με τον λαϊκισμό και πότε με τον ελιτισμό αποτελεί, νομίζω, τη δεύτερη μεγάλη στρέβλωση. Ο υπεύθυνος πολιτικός πρέπει να μιλά για αυτά που απασχολούν τους πολίτες και να φροντίζει να τον καταλαβαίνουν. Να συγκλονίζεται από τα προβλήματα και τις ανάγκες τους, χωρίς να εμπορεύεται τον πόνο τους. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η πολιτική υπάρχει όχι για να κουνά το δάχτυλο σε όσους απελπισμένοι και φοβισμένοι αναζητούν καταφύγιο σε «ασυνήθιστες» επιλογές, ούτε για να αναλώνεται σε ατελείωτες ερμηνείες εκ του ασφαλούς. Η πολιτική πρέπει να είναι ο εκφραστής του επιτακτικού αιτήματος να αλλάξουμε τις συνθήκες που δημιουργούν δυστυχία και απογοήτευση.

Ποιος είναι ο Γ. Οικονόμου

Γεννήθηκε το 1973 στη Λαμία, όπου και μεγάλωσε. Σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκληρώνοντας τις μεταπτυχιακές σπουδές στην Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ασχολείται με την πολιτική από μικρή ηλικία. Από το 1995 έως το 1998 διατέλεσε Γραμματέας της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ και την περίοδο 1998 – 2001 πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ. Μέχρι σήμερα έχει υπηρετήσει σε διάφορες θέσεις ευθύνης, όπως Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή (2006 -2009) και Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΟΣΥ Α.Ε. (2013-2015). Την περίοδο 2016 - 2017 τέθηκε επικεφαλής του Στρατηγικού Σχεδιασμού της ΝΔ, με απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από το 2001 εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, ως στέλεχος σε εμπορικές επιχειρήσεις. Το 2011 ξεκίνησε την επιχειρηματική του καριέρα, συν-ιδρύοντας την Alfiton Plus, εταιρεία εμπορίας και παραγωγής γαλακτοκομικών προϊόντων που διαγράφει μια ιδιαίτερα δυναμική πορεία. Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Ζορμπαλά, με την οποία έχει αποκτήσει έναν γιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v