Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Τσακίρης: Μπορεί να παραταθεί η πληρωμή τόκων ενήμερων δανείων

«Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα, πρέπει να προσπαθήσουμε να παραμείνουμε σε αυτή και την επόμενη μέρα», τονίζει ο υφυπουργός Ανάπτυξης στο Euro2day.gr. Σχεδιάζεται παράταση στην επιδότηση ενήμερων δανείων.

Γ. Τσακίρης: Μπορεί να παραταθεί η πληρωμή τόκων ενήμερων δανείων

Μήνυμα προς τις τράπεζες να στηρίξουν την οικονομία και τις επιχειρήσεις και να τηρήσουν τη δέσμευσή τους  στον πρωθυπουργό, για ρευστότητα 15-16 δισ. ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλους του χρόνου, απευθύνει από τη συνέντευξή του στο Euro2day.gr ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Γιάννης Τσακίρης.

«Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα -η Πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες- και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να παραμείνουμε σε αυτή και την επόμενη μέρα», τονίζει ο υφυπουργός, υποστηρίζοντας ότι η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει ένα οργανωμένο σχέδιο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας με συγκεκριμένα χρηματοδοτικά προϊόντα, στα οποία ωστόσο θα πρέπει να συμβάλουν και οι τράπεζες.  

Ο  κ. Τσακίρης παραθέτει στοιχεία για την εξέλιξη τη ζήτησης του προγράμματος επιδότησης των τόκων των ενήμερων επιχειρηματικών δανείων για τρεις μήνες και του ΤΕΠΙΧ, σημειώνοντας ότι για το πρώτο εξετάζεται το ενδεχόμενο να επεκταθεί κατά ακόμη δύο μήνες.

Για το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ, εκτιμά ότι θα χρηματοδοτηθούν περίπου 7.000 επιχειρήσεις, αριθμός που αποτελεί «κλάσμα» της τεράστιας ζήτησης που καταγράφει. Ωστόσο, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, αρκετοί από τους πιθανούς δανειολήπτες θα εξυπηρετηθούν από το πρόγραμμα εγγυοδοσίας που «έρχεται» τις επόμενες ημέρες.

Επί του συγκεκριμένου προγράμματος, αναφέρει ότι το ύψος των εγγυήσεων της Αναπτυξιακής Τράπεζας θα ανέλθει στα 2 δισ. ευρώ από 1 δισ. που είναι σήμερα.

Σε ό,τι αφορά τις επόμενες δράσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας, σύμφωνα με τον κ. Τσακίρη, δημιουργείται μια σειρά χρηματοδοτικών εργαλείων τα οποία επικεντρώνονται και στα επιχειρηματικά κεφάλαια, καθώς και στη δανειοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων. Ένα εξ αυτών, όπως αναφέρει, είναι το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και έργα κρίσιμων υποδομών.

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης αναφέρεται στον καθοριστικό ρόλο του ΕΣΠΑ και του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στη μάχη για τη στήριξη της οικονομίας και επισημαίνει ότι η αναθεώρηση του ΕΣΠΑ θα γίνει με βάση αυτή την κατεύθυνση, αλλά και την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων, μέσω της ανακατανομής των πόρων ανάμεσα σε προγράμματα, τονίζοντας ότι αποτελεί προσωπική του δέσμευση να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ.

Παράλληλα, επισημαίνει ότι από τις αρχές του επόμενου έτους θα μπορούν να εκκινήσουν οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027, με προτεραιότητα και πάλι στη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης.

Κύριε Τσακίρη, στο πλαίσιο ενίσχυσης των επιχειρήσεων για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, θέσατε σε εφαρμογή ένα χρηματοδοτικό εργαλείο προϋπολογισμού 750 εκατ. ευρώ για την πληρωμή των τόκων ενήμερων δανείων για το χρονικό διάστημα Απριλίου - Ιουνίου. Πόσες επιχειρήσεις έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον; Θα συνεχιστεί η επιδότηση των τόκων και πέραν του Ιουνίου;

Από την έναρξη της πανδημίας Covid-19 στη χώρα μας, βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού, μετά τη θωράκιση της δημόσιας υγείας μας, ήταν η άμεση και ουσιαστική στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων και η παροχή ρευστότητας στην αγορά μέσα από την ορθή και στοχευμένη χρήση όλων των διαθέσιμων πόρων μας. Σε αυτό το πλαίσιο και στην πρώτη φάση ανάσχεσης των οικονομικών επιπτώσεων, ενεργοποιήσαμε -και παραμένει διαθέσιμη μέχρι τις 30 Ιουνίου 2020- την τρίμηνη κάλυψη των τόκων όλων των επιχειρηματικών δανείων, που ήταν ενήμερα στις 31 Δεκεμβρίου 2019, προσφέροντας ουσιαστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ένα έμμεσο κεφάλαιο κίνησης. Πρόκειται, επιτρέψτε μου τη φράση, για ένα πρόγραμμα-σωσίβιο, μια έμπρακτη επιχορήγηση, για την οποία η διαδικασία υποβολής της αίτησης και έγκρισης γίνεται αμιγώς ηλεκτρονικά μέσω του Πληροφοριακού Συστήματος Κρατικών Ενισχύσεων, με τη συμπλήρωση μόλις τεσσάρων υπεύθυνων δηλώσεων. Το πρόγραμμα αυτό καταφέρνει να κρατήσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις εντός του τραπεζικού συστήματος και σε συνδυασμό με την αξιοποίηση των δύο, προς το παρόν, χρηματοοικονομικών εργαλείων (ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας) επιτυγχάνεται η πρόσβαση στην απαιτούμενη ρευστότητα για την επιβίωσή τους σήμερα και τη σταδιακή επαναφορά τους τουλάχιστον στην πρότερή τους κατάσταση.

Ο αρχικός προϋπολογισμός, όπως πολύ σωστά αναφέρετε, ανέρχεται σε 750 εκατ. ευρώ, που προέρχονται από πόρους του ΕΣΠΑ και πιο συγκεκριμένα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Επιχειρηματικότητα, Ανταγωνιστικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνΕΚ), ενώ έχουμε τη δυνατότητα να παρατείνουμε την ουσιαστική αυτή ενίσχυση κατά δύο μήνες επιπλέον, εφόσον βεβαίως υπάρχει η απαιτούμενη ζήτηση. Μιλώντας με αριθμούς, οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί μέχρι την περασμένη Παρασκευή ανέρχονται σε 16.816, με τον συνολικό αριθμό εργαζομένων να φτάνει τις 243.308, ενώ περισσότερες από 52.600 αιτήσεις βρίσκονται στο τελικό στάδιο υποβολής τους. Προέρχονται από όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας και από κάθε γωνιά της χώρας μας, με μεγαλύτερο ενδιαφέρον να εκδηλώνεται από τις επιχειρήσεις εκείνες που δραστηριοποιούνται στους τομείς του τουρισμού και της εστίασης. Όσον αφορά τώρα στην ενημερότητα, θα ήθελα να διευκρινίσω ότι αυτή κρίνεται αποκλειστικά για το επιδοτούμενο δάνειο και όχι για το συνολικό προφίλ της επιχείρησης και υπολογίζεται στη μη υπέρβαση των 90 ημερών άνευ πληρωμής, δηλαδή ο επιχειρηματίας πρέπει να έχει πληρώσει κανονικά τη δόση του Σεπτεμβρίου.

Σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης με επιδότηση του 100% των τόκων για τα δύο πρώτα χρόνια. Πόσες επιχειρήσεις εκτιμάτε ότι θα χρηματοδοτηθούν και σε ποιο ύψος θα ανέλθει το σύνολο των δανείων;

Την περασμένη Τετάρτη, και εφόσον προηγήθηκε η βασική τεχνική αξιολόγηση των πρώτων αιτήσεων αλλά και η δραστική μείωση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, ενεργοποιήσαμε εκ νέου το σύστημα για τη συνέχιση της υποβολής αιτήσεων, ενώ προχωρήσαμε, όπως είχαμε άλλωστε προαναγγείλει, και στην αύξηση των διαθέσιμων πόρων κατά 300 εκατ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν (με τη μόχλευση) σε 750 εκατ. ευρώ νέα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις για κεφάλαιο κίνησης, επιδοτούμενο για δύο χρόνια, με δέσμευση διατήρησης των θέσεων εργασίας. Με τον συνολικό προϋπολογισμό της δράσης να ξεπερνάει πλέον τα 2 δισ. ευρώ, πετυχαίνουμε να καλύψουμε τις άμεσες ανάγκες ακόμη περισσότερων πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.

Η ζήτηση για το συγκεκριμένο εργαλείο, το οποίο απευθύνεται στη μικρομεσαία επιχείρηση με χαμηλό δανεισμό, εξακολουθεί να παραμένει πολύ υψηλή. Ενδεικτικά να σας αναφέρω ότι τις πρώτες τρεις μέρες επανενεργοποίησής του έχουν υποβληθεί περισσότερες από 36.000 αιτήσεις, φτάνοντας συνολικά τις πάνω από 70.000. Το συνολικό ποσό των δανείων, όπως σας προανέφερα, ανέρχεται σε περίπου 2 δισ. ευρώ, ενώ η μέση αίτηση στο ποσό των 300.000 ευρώ. Άρα, εκτιμούμε ότι περίπου 7.000 επιχειρήσεις θα δανειοδοτηθούν.

Αρκετοί από τους πιθανούς δανειολήπτες, πάντως, αυτού του προϊόντος θεωρώ πως θα μπορέσουν να εξυπηρετηθούν σημαντικά από το επόμενο πρόγραμμά μας, το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Να σημειώσω, όμως, εδώ ένα βασικό σημείο που αφορά και στα δύο αυτά προϊόντα και αναφέρομαι στον ορισμό της προβληματικής επιχείρησης, βάσει του κανονισμού της Ε.Ε., από τον οποίο δυστυχώς δεν μπορούμε να παρεκκλίνουμε καθόλου και τον οποίο όλοι οι λογιστές οφείλουν να εξετάσουν εξονυχιστικώς, προς αποφυγήν πιθανών παρερμηνεύσεων και λαθών.

Για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας, σχεδιάσατε σε συνεργασία με τις τράπεζες και το Ταμείο Εγγυοδοσίας, στο οποίο οι εγγυήσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας ανέρχονται στο 1 δισ. ευρώ. Εξετάζετε το ενδεχόμενο να αυξήσετε το ύψος των εγγυήσεων;

Μετά την άμεση υλοποίηση του ΤΕΠΙΧ, σε απάντηση των αυξημένων αναγκών της αγοράς για διευρυμένη ρευστότητα, προχωρήσαμε και πάλι σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα στον σχεδιασμό του Ταμείου Εγγυοδοσίας, το οποίο, από τα τέλη του μήνα με αρχές Ιουνίου, θα προσφέρει δάνειο για κεφάλαιο κίνησης εγγυημένο κατά 80%, ενώ σε επίπεδο χαρτοφυλακίου, η εγγύηση είναι 40% για μικρομεσαίες και 30% για μεγάλες επιχειρήσεις, έτσι ώστε να υπερδιπλασιάσουμε τον αριθμό των δανείων. Πρόκειται για ένα εργαλείο το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό για τη στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας, όπως και το ΤΕΠΙΧ, διότι διευρύνει αισθητά την περίμετρο των επιχειρήσεων που μπορούν να δανειοδοτηθούν. Ξεκινάμε με κεφάλαιο 1,25 δισ. ευρώ από πόρους του ΕΣΠΑ, εκ των οποίων τα 250 εκατ. ευρώ αφορούν στην επιδότηση έως και 100% της προμήθειας εγγύησης, το οποίο με τη συμμετοχή των τραπεζών θα φτάσει σχεδόν στα 3,6 δισ. ευρώ για νέα δάνεια προς μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που δραστηριοποιούνται στους τομείς της γεωργίας και αλιείας. Σε δεύτερη φάση, και σε άμεση συνάρτηση με τη ζήτηση που θα έχει το συγκεκριμένο προϊόν, θα προχωρήσουμε στην αύξηση του αρχικού κεφαλαίου με επιπλέον 1 δισ. ευρώ, το οποίο μεταφράζεται, με την τραπεζική μόχλευση, σε 7 δισ. ευρώ.

Όσον αφορά τώρα στις εξασφαλίσεις, επιτρέψτε μου να ξεκαθαρίσω το εξής: το πρόγραμμα του ΤΕΠΙΧ είναι συγχρηματοδοτούμενο κατά 60% από το τραπεζικό σύστημα, το οποίο σημαίνει πως αναλογεί στις τράπεζες η ανάληψη του συνόλου σχεδόν του πιστωτικού κινδύνου και είναι επόμενο να ζητούν εξασφαλίσεις. Στην περίπτωση του Ταμείου Εγγυοδοσίας, όμως, οι τράπεζες θα επωμιστούν πολύ μικρότερο ρίσκο και επομένως οι εξασφαλίσεις που θα ζητούνται θα είναι αισθητά μειωμένες. Επιτρέψτε μου, επίσης, κι ένα τελευταίο σχόλιο περί αυτού: Είμαστε όλοι στην ίδια βάρκα -η Πολιτεία, οι επιχειρήσεις, οι τράπεζες, οι εργαζόμενοι, οι πολίτες- και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να παραμείνουμε σε αυτή τη βάρκα και την επόμενη μέρα. Από την πλευρά μας, έχει παρουσιαστεί ένα οργανωμένο κυβερνητικό σχέδιο για την τόνωση της επιχειρηματικότητας και της οικονομίας και μέσω αυτών των χρηματοδοτικών προϊόντων αποκλειστικά για παροχή νέων δανείων και όχι αναχρηματοδότηση υφιστάμενων «βοηθάμε», αν θέλετε, και τις τράπεζες να τηρήσουν τη δέσμευσή τους απέναντι στον πρωθυπουργό για ρευστότητα 15-16 δισ. ευρώ στην αγορά μέχρι το τέλους του χρόνου. Εμείς θα παρακολουθούμε στενά την πιστωτική επέκταση των τραπεζών, διότι οφείλουμε άμεσα να κερδίσουμε τον χαμένο χρόνο και να μετατρέψουμε τους επόμενους μήνες σε μία γέφυρα για την ανάταξη της οικονομίας μας και την ασφάλεια του αύριο.

Εξαγγελθείσα πρόθεση της κυβέρνησης και του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων είναι η  μεγαλύτερη συμβολή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη στήριξη των επιχειρήσεων. Για το τρέχον έτος, θα υπάρξει κάποια άλλη πρωτοβουλία από πλευράς ΕΑΤ;

Ο προγραμματισμός και ο σχεδιασμός μας για τα νέα προϊόντα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας αναδιαμορφώθηκαν ριζικά λόγω των έκτακτων και πρωτόγνωρων συνθηκών μέσα από τις οποίες ωστόσο πιστεύω ότι σκιαγραφήθηκε/αναδύθηκε ο καθοριστικός ρόλος που θα διαδραματίσει αυτός ο κεντρικός φορέας αναπτυξιακής στρατηγικής στην οικονομία και την ελληνική επιχειρηματικότητα. Στην αφετηρία, λοιπόν, αυτής της νέα περιόδου, προχωράμε στη δημιουργία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και σε συνεργασία με διεθνείς οργανισμούς, νέων χρηματοδοτικών εργαλείων, τα οποία επικεντρώνονται και στα επιχειρηματικά κεφάλαια καθώς και στη δανειοδότηση νέων αναπτυξιακών έργων. Ένα εξ αυτών είναι το Ταμείο Επιχειρηματικών Συμμετοχών για τη χρηματοδότηση επενδύσεων σε ενέργεια, κυκλική οικονομία και έργα κρίσιμων υποδομών. Επίσης, μέσω της ΕΑΤ, δημιουργούμε το Project Preparation Facility, μία συντονιστική και χρηματοδοτική δομή που θα ωριμάζει με ταχείς ρυθμούς μεγάλα έργα υποδομής, προκειμένου αυτά στη συνέχεια να δημοπρατούνται και να κατασκευάζονται. Αναπτύσσουμε την αγορά των λεγόμενων «επιχειρηματικών αγγέλων» σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων. Πρόκειται για ιδιώτες επενδυτές, οι οποίοι επενδύουν σε μικρές εταιρείες δυναμικά εξελισσόμενες, ενώ δημιουργούμε με την ΕΑΤ και ένα πρόγραμμα «μαλακής χρηματοδότησης» (soft financing), που θα συνδράμει στην επανεκκίνηση των καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων, ενός κλάδου με υψηλή προστιθέμενη αξία. Αυξάνουμε, από την άλλη μεριά, τη δημόσια συμμετοχή στα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών του Equifund, με σκοπό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του υπερδανεισμού των εταιρειών που πυροδότησε η πανδημία. Ένα ακόμη σημαντικό εργαλείο είναι εκείνο των δανειακών συγχρηματοδοτήσεων, πάλι από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα, η οποία θα συνεπενδύει, μαζί με άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και διεθνείς οργανισμούς, σε ελληνικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε στρατηγικούς τομείς όπως είναι οι μεταφορές, ο τουρισμός και η ενέργεια.

Όλα όσα σας προανέφερα, αναμένεται να κινητοποιήσουν κεφάλαια έως 5 δισ. ευρώ, με στόχο οι ελληνικές επιχειρήσεις να αποκτήσουν ένα ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα. Και σε αυτό τον νέο κύκλο, λοιπόν, η Αναπτυξιακή Τράπεζα μαζί με το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι τα στρατηγικά εργαλεία στην προσπάθεια ανάταξης της οικονομίας.

Λόγω της πανδημίας, αναπροσαρμόσατε το ΕΣΠΑ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων. Πόσα τελικά κονδύλια θα αξιοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση;

Το ΕΣΠΑ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, πράγματι, έχουν αναλάβει να σηκώσουν ένα μεγάλο βάρος στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης. Η μέγιστη δυνατή ευελιξία που πετύχαμε, κατόπιν διαπραγματεύσεων και συνεργασίας με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στους ευρωπαϊκούς κανονισμούς για το ΕΣΠΑ, καθώς και στο πλαίσιο για τις κρατικές ενισχύσεις, μας έδωσαν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε, μέχρι σήμερα, πόρους άνω των 4 δισ. ευρώ που κατευθύνθηκαν σε όλες τις προαναφερθείσες δράσεις -επιδότηση τόκων επιχειρηματικών δανείων, επέκταση ΤΕΠΙΧ και Ταμείο Εγγυοδοσίας- και τα οποία μεταφράζονται, με τη μόχλευση, σχεδόν σε 10 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Επίσης, από κοινοτικούς πόρους καλύφθηκαν επιπλέον μέτρα στήριξης της επιχειρηματικότητας, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών, όπως είναι η αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 800 ευρώ σε αυτοαπασχολούμενους, ελεύθερους επαγγελματίες και ατομικές επιχειρήσεις, αλλά και μέρος της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Στο ίδιο πλαίσιο, «παγώσατε» και ορισμένες δράσεις, είτε σε τομεακό είτε σε περιφερειακό επίπεδο, για να μεταφερθούν πόροι για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Θα συνεχιστεί και το επόμενο έτος η ίδια προσέγγιση των προγραμμάτων του ΕΣΠΑ;

Κατ' αρχάς, θα ήθελα να αποσαφηνίσω το εξής: κανένα από τα έργα, τόσο σε τομεακό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο, που είχε δρομολογηθεί, δεν σταμάτησε. Αντίθετα, μάλιστα, κύριο μέλημά μας είναι η επίσπευση της πορείας υλοποίησης των έργων εκείνων που απαντούν στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και της οικονομίας μας, είτε αυτά είναι δημόσια έργα υποδομής είτε έργα σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της οικονομίας ή με τη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Είναι πέρα από προφανές πως οι τρέχουσες συνθήκες απαιτούν από εμάς μια υπεύθυνη και συλλογική στάση, την οποία όλοι μας -υπουργεία και περιφέρειες- έχουμε επιδείξει, αντιλαμβανόμενοι τις νέες προτεραιότητες όπως αυτές διαμορφώνονται, για τη μέγιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων προς όφελος των πολιτών. Στο ίδιο πλαίσιο, λοιπόν, θα προχωρήσουμε το αμέσως επόμενο διάστημα και στην προβλεπόμενη αναθεώρηση των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, κάνοντας χρήση και των νέων ευέλικτων ευρωπαϊκών κανονισμών, ώστε να εξασφαλίσουμε, αφενός, την ενίσχυση της χρηματοδότησης για τις δράσεις καταπολέμησης των συνεπειών της πανδημίας και αφετέρου, την επιτυχή ολοκλήρωση των προγραμμάτων, μέσω της ανακατανομής των πόρων ανάμεσα σε προγράμματα, αλλά και εντός προγραμμάτων, ενισχύοντας κατά περίπτωση άξονες προτεραιότητας που παρουσιάζουν υψηλότερους ρυθμούς υλοποίησης και έχουν ανάγκη περισσότερων πόρων.

Πέραν των παραπάνω χρηματοδοτικών εργαλείων, σχεδιάζετε την προκήρυξη άλλων προγραμμάτων στο επόμενο διάστημα;

Οι εντάξεις των επιχειρήσεων στις δράσεις επιχειρηματικότητας του ΕΣΠΑ, και πιο συγκεκριμένα στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία (ΕΠΑνεΚ), που είναι στην αρμοδιότητα της Ειδικής Γραμματέως Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ, ΤΣ & ΕΚΤ, Νίκης Δανδόλου, συνεχίζουν με σταθερά βήματα και χωρίς καθυστερήσεις, με τις σχετικές διαδικασίες μάλιστα να έχουν επιταχυνθεί σημαντικά χάρη στη μείωση της γραφειοκρατίας, στην οποία έχουμε ήδη προβεί το περασμένο διάστημα. Όσον αφορά τώρα σε επιπρόσθετες δράσεις, βρισκόμαστε, όπως γνωρίζετε, στο τέλος του πρώτης φάσης αναμέτρησης με την πανδημία και στην αφετηρία της νέας, με την ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και τη στήριξη της επιχειρηματικότητας να παραμένουν κύριοι παρονομαστές του κυβερνητικού μας σχεδίου. Σε ένα περιβάλλον ακόμη οριακά ασταθές, ωστόσο, και με την υγειονομική και οικονομική κρίση εν εξελίξει, οι κινήσεις και ο σχεδιασμός μας εξακολουθούν να βρίσκονται σε συνεχή αναπροσαρμογή. Οδεύουμε, άλλωστε, προς την τελική ευθεία ολοκλήρωσης αυτής της προγραμματικής περιόδου και από τις αρχές του επόμενου έτους θα μπορούν να εκκινήσουν οι νέες δράσεις του ΕΣΠΑ 2021-2027, με προτεραιότητα και πάλι στη στήριξη των επιχειρήσεων και της απασχόλησης. Το νέο ΕΣΠΑ, το οποίο θα είναι εμπροσθοβαρές και με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, μαζί με το υπό διαμόρφωση Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης, αναμένεται να αποτελέσουν πρόσθετη πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση των στοχευμένων μας δράσεων, που θα συμβάλουν στην ανάκαμψη της χώρας.

Σε πολύ λίγες μέρες, θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η πρότασή μας για την αρχιτεκτονική του νέου ΕΣΠΑ, που αποτελεί ένα σημαντικό συλλογικό πόνημα, με καθοριστική σε αυτό τη συμβολή του στενού μου συνεργάτη, του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ Δημήτρη Σκάλκου και στην αποτελεσματική οργάνωση της ομάδας συντονισμού του σχεδιασμού ΕΣΠΑ, καθώς και του Αλέκου Κρητικού, ο οποίος φέρει μια σημαντική εμπειρία στα διαθρωτικά ταμεία αλλά και πολύ μεγάλη θεσμική μνήμη.

Εκτιμάτε ότι με την έκτακτη μεταφορά πόρων από τα τομεακά και επιχειρησιακά προγράμματα για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας,  ξεφεύγει η χώρα από τον κίνδυνο να μην απορροφήσει το σύνολο των κονδυλίων;

Από την πρώτη μέρα που ο πρωθυπουργός μού ανέθεσε αυτό το χαρτοφυλάκιο, η επιτάχυνση του ρυθμού απορρόφησης και ο αποκλεισμός της πιθανότητας να χαθεί έστω και ένα ευρώ από τα κοινοτικά κονδύλια αποτελούν την προσωπική μου δέσμευση. Σαφώς και πρόκειται για έναν αγώνα δρόμου ταχύτητας και αντοχής ταυτόχρονα, αλλά σας διαβεβαιώ ότι μέχρι σήμερα δεν έχει τεθεί ούτε στιγμή ο κίνδυνος να επιστρέψουμε κοινοτικούς πόρους. Οι αριθμοί, όμως, είναι πάντα, θεωρώ, οι κατάλληλοι κριτές και σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία, η απορρόφηση έχει ανέλθει στο ποσοστό του 33%, με αύξηση από τον Ιούλιο του 2019 κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες και, σε απόλυτα νούμερα, στην πραγματική οικονομία έχουν διοχετευθεί 2,1 δισ. ευρώ. Το ΕΣΠΑ, εν ολίγοις, δεν επιβράδυνε καθόλου την πορεία του, παρά τις αυξημένες, αντικειμενικές δυσκολίες της τρέχουσας συγκυρίας και αυτή η απόδοση οφείλεται αποκλειστικά στις εντατικές μας προσπάθειες, τη σκληρή δουλειά και την εποικοδομητική συνεργασία όλων των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων. Έτσι συνεχίζουμε και όλοι μαζί και πάλι θα τα καταφέρουμε και σε αυτό το νέο στάδιο τόνωσης της οικονομίας μας, με διαρκή επιφυλακή στην υγεία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v