Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αδ. Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας κοινοτικοί πόροι 1,5 δισ. ευρώ

Χειρότερη του αναμενόμενου η πορεία του τουρισμού τον Ιούλιο, τονίζει ο υπουργός σε συνέντευξή του στο Euro2day.gr. Τι εκτιμά για το ποσοστό της ύφεσης. Αποκλείει ένα δεύτερο γενικό lockdown. Τρεις σοβαροί μνηστήρες για Σκαραμαγκά.

Αδ. Γεωργιάδης: Εντός της εβδομάδας κοινοτικοί πόροι 1,5 δισ. ευρώ

Τη δημιουργία και νέων προγραμμάτων ενίσχυσης των επιχειρήσεων προαναγγέλλει με αποκλειστική του συνέντευξη στο Euro2day.gr ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Όπως αναφέρει, την τρέχουσα εβδομάδα θα εισρεύσουν στην Ελλάδα κοινοτικοί πόροι που «ανήκουν» στο ΕΣΠΑ, άνω του 1,5 δισ. ευρώ, κάτι που συμβαίνει για πρώτη φορά στη χώρα ως προς το ύψος του ποσού.

Ταυτόχρονα ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι τον Ιούλιο η εικόνα του τουρισμού ήταν χειρότερη από ό,τι αναμενόταν, λόγω του ότι η πανδημία κράτησε για περισσότερο διάστημα κλειστά τα σύνορα, ενώ είναι ακόμη εκτός «αγοράς» οι ΗΠΑ. Ο ίδιος μιλά για μια κακή τουριστική χρονιά, αλλά εκφράζει την αισιοδοξία πως η Ελλάδα θα βρεθεί σε καλύτερη θέση από όλες τις ανταγωνίστριες τουριστικές χώρες.

Δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να υπάρξει γενικό lockdown, επισημαίνει ότι αν προκύψει νέο κύμα της πανδημίας στην Ελλάδα, υπάρχει συγκροτημένο σχέδιο για την αντιμετώπισή του.

Ο υπουργός Ανάπτυξης μιλά και την αύξηση των πόρων για τα δανειοδοτικά εργαλεία ΤΕΠΙΧ ΙΙ και Ταμείο Εγγυοδοσίας και κάνει λόγο για την ανάγκη στήριξης και των λοιπών, πλην του τουρισμού, κλάδων της μεταποίησης.

Αναφορικά με την ευρωπαϊκή συμφωνία για το Ταμείο Ανάκαμψης και το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, δηλώνει πως είναι  πολύ καλή για την Ελλάδα και θεωρεί απολύτως λογικό να υπάρχουν όροι εποπτείας, ενώ σχετικά για το πώς θα αξιοποιηθούν οι αναμενόμενοι πόροι, σημειώνει ότι  η Επιτροπή Πισσαρίδη θα παρουσιάσει το σχέδιό της μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου, όπου και θα παρουσιαστεί και ως υπουργείο Ανάπτυξης και γενικότερα ως κυβέρνηση, το συνολικό  σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Κύριε υπουργέ, βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα του Ιουλίου και οι ενδείξεις, κυρίως από το «μέτωπο» του τουρισμού, κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Είχατε υπολογίσει αυτή την εξέλιξη ή πρόκειται για ένα νέο δεδομένο;

Κατ' αρχάς, τα νέα από τον τουρισμό δεν είναι τόσο χάλια όσο λέτε. Για τον μήνα Αύγουστο, όσα ξενοδοχεία έχουν ανοίξει, είναι σχεδόν φουλ σε κρατήσεις.

Τον μήνα Ιούλιο ασφαλώς πήγαν χειρότερα από το αναμενόμενο, κυρίως διότι λόγω του δεύτερου κύματος κορωνοϊού σε χώρες της Βόρειας Ευρώπης, άργησε περισσότερο απ' ό,τι είχαμε υπολογίσει το άνοιγμα των συνόρων. Αλλά και χώρες όπως το Ισραήλ, που αναμέναμε ότι 1η Αυγούστου θα ανοίξουν, φαίνονται ακόμα ότι είναι σε πολύ δύσκολη θέση. Και κυρίως οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες πρακτικά παραμένουν ακόμα  κλειστές.

Παρά ταύτα, η συνολική πορεία της αγοράς δεν είναι στο μηδέν. Προφανώς θα είναι πολύ κακή τουριστική χρονιά συγκρινόμενη με πέρυσι, αλλά φαίνεται ότι θα είμαστε καλύτερα από όλες τις άλλες ανταγωνίστριες για εμάς τουριστικές χώρες.

Πιστεύετε ότι ο Αύγουστος ή και Σεπτέμβριος θα αντισταθμίσουν σε κάποιο βαθμό τις απώλειες; Πού τοποθετείτε τον πήχη των αφίξεων και των εσόδων από τον τουρισμό;

Δεν έχω βάλει ποτέ πήχη, ούτε και μπορείς να βάλεις πήχη σε μια τέτοια χρονιά. Η χρονιά είναι ασταθής, διότι αύριο το πρωί μπορεί να έχουμε ένα νέο κύμα της πανδημίας. Διάβασα χθες το βράδυ (σ.σ. την περασμένη Πέμπτη) ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν 1.100 νεκρούς από τον κορωνοϊό.

Όταν οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αριθμούς νεκρών που είχαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο, δεν μπορείς να βάλεις κανέναν πήχη. Αναγκαστικά πηγαίνεις με το «τώρα» και κάνεις κάθε μέρα το καλύτερο που μπορείς και στο τέλος, θα κάνουμε ταμείο.

Στην τελευταία έκθεσή του το ΙΟΒΕ αναθεώρησε επί τα χείρω τις εκτιμήσεις του για το επίπεδο της ύφεσης. Ανάλογες είναι και οι εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ. Συνεχίζετε να πιστεύετε ότι η ύφεση θα είναι περί το 8%;

Θυμίζω ότι όταν ξεκίνησε η κρίση του κορωνοϊού, υπήρξαν προβλέψεις για την ελληνική οικονομία για μείον 15% και μείον 20%. Μετά αυτές οι μείον 15% και μείον 20% άρχισαν σταδιακά να μειώνονται. Φτάσανε ακόμα και στο -7,5% για να επανέλθουν τώρα στο -10%.

Αυτό κυρίως έχει να κάνει με το δεύτερο κύμα κορωνοϊού που σας είπα στη Βόρεια Ευρώπη. Το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού επηρεάζει αναγκαστικά και την Ελλάδα και όχι μόνο ως προς τα τουριστικά μας έσοδα αλλά και τις εξαγωγές και τον γενικότερο οικονομικό κύκλο. Όσο γενικώς η παγκόσμια οικονομία επιβαρύνεται τόσο  αυτό  βλάπτει και την ελληνική οικονομία.

Σας ανησυχεί το ενδεχόμενο ενός νέου κύματος της πανδημίας; Υπάρχει ενδεχόμενο για ένα νέο lockdown;

Δεύτερο lockdown αποκλείεται να υπάρξει, το δηλώνω κατηγορηματικά. Το πρώτο lockdown εφαρμόστηκε για δύο λόγους. Πρώτον, για να δώσουμε χρόνο στο σύστημα υγείας να προετοιμαστεί. Πλέον είναι απολύτως προετοιμασμένο.

Και δεύτερον, για να καταλάβει ο γενικός πληθυσμός το μέγεθος του κινδύνου. 

Όλοι έχουμε καταλάβει τι σημαίνει κορωνοϊός. Άρα, δεύτερο lockdown δεν πρόκειται να υπάρξει. Γενικό lockdown εννοώ. Τοπικά lockdown, αναλόγως με τις εξελίξεις της πανδημίας, μπορεί να υπάρξουν για την αποτροπή της γενικότερης διασποράς. Αλλά γενικό lockdown, όχι, δεν θα ξαναϋπάρξει.

Τώρα, αν με ανησυχεί δεύτερο κύμα. Φυσικά με ανησυχεί, όπως κάθε λογικό άνθρωπο.

Όμως, έχουμε ένα συγκροτημένο σχέδιο. Χθες στη συζήτηση που είχα στο forum με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, οι φίλοι μας από τα Εμιράτα μάς συνεχάρησαν, διότι έχουμε καταφέρει να είμαστε μία χώρα που έχει ανοίξει τα σύνορά της και ταυτόχρονα παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα ο κορωνοϊός. Μάλλον είμαστε οι μοναδικοί που έχουν ανοίξει.

Στα μέτρα αντιμετώπισης των επιπτώσεων, ως υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων δημιουργήσατε με ταχείς, ομολογουμένως, ρυθμούς, δύο χρηματοδοτικά εργαλεία. Το Ταμείο Επιχειρηματικότητας με τη διετή επιδότηση του επιτοκίου και το Ταμείο Εγγυοδοσίας. Οι διαθέσιμοι πόροι εξαντλήθηκαν σε χρόνο-ρεκόρ. Θα υπάρξει συνέχεια στη στήριξη των επιχειρήσεων, είτε με αύξηση του προϋπολογισμού των δύο αυτών ταμείων είτε με τη δημιουργία κάποιων νέων;

Όχι, δεν έχουν εξαντληθεί. Στο μεν ΤΕΠΙΧ δόθηκαν τα 2 δισεκατομμύρια που ανακοινώσαμε. Τώρα βάζουμε άλλο ένα δισεκατομμύριο πίστωση στο ΤΕΠΙΧ ΙΙ και έτσι θα δοθούν τα δάνεια και σε όλους όσοι έχουν πάρει έγκριση.

Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας τελείωσε πρακτικά σχεδόν η πρώτη φάση του, δηλαδή τα πρώτα 3,5 δισεκατομμύρια, και εντός Αυγούστου ξεκινάει η δεύτερη φάση, δηλαδή άλλα 3,5 δισεκατομμύρια.

Έχουμε δρόμο ακόμα για να εξαντληθούν και μην ξεχνάτε ότι με τους νέους ευρωπαϊκούς πόρους που έρχονται, θα μπορούμε να διευρύνουμε κατά πολύ αυτά τα εργαλεία.

Πέραν των συγκεκριμένων προγραμμάτων θα υπάρξουν και νέα εργαλεία;

Ασφαλώς. Όταν αρχίσουν οι ευρωπαϊκοί πόροι να  κατευθύνονται στην Ελλάδα, θα υπάρξουν. Θα σας πω ότι το υπουργείο Ανάπτυξης, την εβδομάδα που έρχεται (σ.σ. την τρέχουσα), πρόκειται να πατήσει το κουμπί και να πάρει από την Ευρώπη το μεγαλύτερο ποσό επιστρεφόμενων χρημάτων από το ΕΣΠΑ, που σε μία δόση έχουμε πάρει ποτέ στην ιστορία μας. Πάνω από 1,5 δισ. ευρώ.

(σ.σ. Πρόκειται για εισροή κοινοτικών πόρων λόγω της υψηλής πλέον απορρόφησης που καταγράφει το ΕΣΠΑ και η οποία οφείλεται εν μέρει στα έκτακτα μέτρα αντιμετώπισης της Covid-19 καθώς και της μερικής αναθεώρησης του προγράμματος που πραγματοποιήθηκε μέσα στον Ιούνιο).

Η πανδημία του κορωνοϊού καταδεικνύει την αδυναμία της χώρας, η οποία εδώ και δεκαετίες έχει δώσει το μεγαλύτερο βάρος στον τουρισμό. Παρ' όλα αυτά, η συντριπτική πλειονότητα των επενδύσεων και δη των στρατηγικών, αφορά τον τουρισμό. Σας θυμίζω ότι στην τελευταία συνεδρίαση της Διυπουργικής Επιτροπής Στρατηγικών Επενδύσεων, εγκρίθηκαν οκτώ επενδύσεις τουριστικού αντικειμένου. Σας προβληματίζει αυτή επενδυτική «εμμονή» στον τουρισμό;

Η Ελλάδα τη δεκαετία του '80 έχασε την ανταγωνιστικότητά της και αποβιομηχανίστηκε για λόγους που δεν είναι της παρούσης να αναλύσουμε.

Τώρα οφείλουμε να ακολουθούμε την αντίστροφη πορεία. Το μοντέλο το οποίο εμείς θα εισηγηθούμε στον ελληνικό λαό, όταν η Επιτροπή Πισσαρίδη ολοκληρώσει την εργασία της, είναι ένα μοντέλο παραγωγικής ανασυγκρότησης της οικονομίας μας σε διάφορους τομείς.

Προσέξτε, γιατί δεν θέλω εδώ να γίνει κάποιο λάθος. Δεν σημαίνει αυτό που λέμε ότι δεν θέλουμε τον τουρισμό. Θέλουμε τον τουρισμό και υποστηρίζουμε τον τουρισμό και είμαστε περήφανοι για τον ελληνικό τουρισμό.

Απλώς δεν θέλουμε ο τουρισμός να είναι μονοκαλλιέργεια στην Ελλάδα. Θέλουμε να έχουμε και τη βιομηχανία, θέλουμε να έχουμε και μεταποίηση, θέλουμε να έχουμε και αξιοσημείωτη αγροτική παραγωγή.

Γιατί, κατά την άποψή σας, δεν εκδηλώνεται ενδιαφέρον για αρχικές επενδύσεις στον τομέα της μεταποίησης; Για παράδειγμα, έχουμε πάρα πολλά χρόνια να δούμε την υλοποίηση μιας ξένης επένδυσης από αρχικό στάδιο στην Ελλάδα...

Ακόμα η Ελλάδα έχει κάποιες δομικές αδυναμίες σε αυτό τον τομέα. Πάμε καλύτερα στη μεταποίηση τα τελευταία χρόνια από ό,τι πριν.

Αλλά, παραδείγματος χάριν, ακόμα το υψηλό κόστος ενέργειας, το οποίο παραμένει ως σοβαρό πρόβλημα, μια γενικότερη ακόμα αίσθηση ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα που μπορεί να μπλέξεις, κάνει πάρα πολλούς να αποφεύγουν να έρθουν στην Ελλάδα.

Όμως αυτό σιγά σιγά αλλάζει. Μάλλον όχι σιγά σιγά, με μεγάλη ταχύτητα.

Αναφερθήκατε στη μείωση του κόστους ενέργειας. Πρόκειται για ένα διαχρονικό και δίκαιο αίτημα της ελληνικής βιομηχανίας. Γιατί δεν το κάνετε;

Όλη η προσπάθεια της απολιγνιτοποίησης και η αντικατάσταση από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας υψηλής τεχνολογίας θα οδηγήσουν και στη μείωση του κόστους κιλοβατώρας.

Αυτό είναι γιατί, ξέρετε, ο λιγνίτης στον οποίο είχαμε στηριχθεί, φαινόταν φθηνός αλλά δεν ήταν, γιατί λόγω των grants για την υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο του θερμοκηπίου καθιστούσε την ενέργεια αυτή εξαιρετικά κοστοβόρα.

Πιστεύω ότι στο διάστημα αυτής της τριετίας θα μειωθεί σημαντικά η τιμή της ενέργειας για τη βιομηχανία.

Πριν λίγες ημέρες, μετά από μακρά διαπραγμάτευση, ενώπιόν σας υπογράφηκε η συμφωνία για τη μεταβίβαση του πλειοψηφικού πακέτου των Ναυπηγείων Ελευσίνας στην ONEX, γεγονός που σημαίνει ότι άνοιξε ο δρόμος για την εξυγίανσή τους. Βλέπετε να υπάρχει και αντίστοιχο ενδιαφέρον για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά;

Για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά τρέχει ο διαγωνισμός. Μέχρι τέλος του χρόνου θα έχουμε πλειοδότη.

Δηλαδή υπάρχει ενδιαφερόμενος;

Υπάρχουν αρκετοί ενδιαφερόμενοι. Τουλάχιστον τρεις σοβαροί μέχρι στιγμής.

Και από ελληνικής πλευράς;

Όχι, όχι, ξένα funds.

Συνδέεται κάποιο εξ αυτών με το Νεώριο Σύρου και την Ελευσίνα;

Όχι, καμία σχέση. Τελείως διαφορετικό. Εμείς δεν θέλουμε να έχουμε μονοπώλιο για την Ελλάδα. Είμαι απολύτως βέβαιος ότι τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, για τα οποία την επιστασία του διαγωνισμού έχει το υπουργείο Οικονομικών, θα πάνε πάρα πολύ καλά.

Την προηγούμενη Δευτέρα επήλθε συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για την κατανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου. Σας προβληματίζει το γεγονός ότι υπήρξε μείωση των ποσών για επιχορηγήσεις, έναντι των δανείων;

Δεν με προβληματίζει απολύτως καθόλου. Ήταν μία αναμενόμενη εξέλιξη. Ποτέ η πρόταση της Κομισιόν δεν έχει γίνει αποδεχτή όπως ακριβώς τίθεται.

Και η Ελλάδα είναι η χώρα που δεν έχασε ούτε 1 ευρώ στο σύνολο. Άρα είμαστε πολύ ευχαριστημένοι. Ήταν μια πολύ καλή συμφωνία για την Ελλάδα.

Οι όροι της εποπτείας πού τίθενται;

Οι όροι εποπτείας δεν με ενοχλούν προσωπικά απολύτως καθόλου. Το να παρουσιάσει κάθε χώρα ένα συγκροτημένο εθνικό σχέδιο του τι θα κάνει τα λεφτά, δεν νομίζω ότι είναι κάποιου είδους υποχρέωση. Είναι αυτονόητη πράξη. Τη βαφτίζουν υποχρέωση για πολιτικούς λόγους ευρωπαϊκά. Στην πραγματικότητα, είναι απολύτως λογικό να υπάρχει.

Έχετε σχεδιάσει για το πού και πώς και αξιοποιηθούν αυτοί οι πόροι;

Αυτό σας είπα, ότι η Επιτροπή Πισσαρίδη θα παρουσιάσει το σχέδιό της μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου. Εκεί θα παρουσιάσουμε και ως υπουργείο Ανάπτυξης και γενικότερα ως κυβέρνηση το συνολικό μας σχέδιο για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v